Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Протестът успя да върне доверието за промяна у българите

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

Новата седмица ще има работен ритъм от вторник, след празника. Той показа пак лицето на протеста, на историята и възможните пътища, по които ще вървим. Питаме защо ще продължат недоволствата, управляващите правят ли важни изводи, и защо за Брюксел темата корупция се изписва до част от казаното за България? Коментар на политолога Христо Панчугов.

Панчугов коментира първо написаното във фейсбук от премиера Борисов по повод празника 6 септември: "Обективната реалност е друга, за съжаление ние станахме свидетели на няколко големи корупционни скандали. За повечето българите няма съмнение, че държавата е в разпад, в този смисъл колкото и красиви фрази да се опитва да измисли премиерът, аз не мисля, че има гражданин, който да повярва в тях."

По повод на протестите: "Дали има повече или по-малко хора на протеста, то това е сързано с разговора за инструмента, а не към същността на проблемите. Ние видяхме нещо подобно и през 2013 година. Протестът без значение дали ще намалява, успя да направи две неща. Първото е, че успя да върне доверието на българите в това, че могат да променят политиката в България. Те се усетиха силни и второто е, че показа колко несъстоятелно е това мнозинство."

Още от категорията

Напусна ни писателката Величка Настрадинова

Вълшебния разказвач - писателката Величка Настрадинова, ни напусна днес, съобщи Евгения Тагарева във Фейсбук. "Една светла душа продължава нагоре в другите измерения и светове, за които пишеше в книгите си - земно-неземни... Тъгувам за тази тежка раздяла и още повече тъгувам за това, че по силата на съдбата не можехме да сме до нея в последните й..

публикувано на 28.11.20 в 19:40

Галеристката Анна Дякова в "Добро утро, ден!"

Галеристката  Анна Дякова гостува тази седмица в „Добро утро,ден!“. Създадената преди 25 години от нея галерия „Дяков“ е една от първите в страната.  Ценителите познават липсата на компромис в избора на автори, както и липсата на компромис и в общуването. От тази среща ще научите за специалната и чаша, защо не по-малко специална е и..

обновено на 27.11.20 в 16:53

Твърдата политика към Македония е правилна!

„ След като 75 години в тази държавица е насаждан антибългаризъм, след като се е градила с лъжи и фалшификации, примерно – че бугарите по произход са татаро-монголи, с такива лъжи са се възпитавали редица поколения “ – заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Кирил Топалов – дипломат и член на комисията, която преговаря с Македония. „..

публикувано на 27.11.20 в 16:43

Отговорност за "Св. Мина" да поеме Областният кризисен щаб

"18 общини отказаха да направят ковид болници, а Община Пловдив  направихме всичко възможно да я създадем. Това иска обаче време и пари. Някои обаче се надскочиха. Община Пловдив няма необходимия финансов ресурс, всеки разход трябва да премине през гласуване в ОбС. В момента в МБАЛ "Св. Мина" имаме  60 ковид легла с 60  болни, а болницата беше..

публикувано на 27.11.20 в 16:05
Черен петък

Полупразни молове в деня на Черния петък и преди затварянето им

Въпреки Черния петък и последния работен ден за следващите три седмици на моловете у нас, до този час в Пловдив те са полупразни. Това показа наша репортерска проверка.  Посетителите са с маски и споделят, че са дошли главно заради намаленията на стоките, които са от 20 до 70%. Според някои от тях, те са само на хартия. Търговците, обаче,..

публикувано на 27.11.20 в 15:39