Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Протестът успя да върне доверието за промяна у българите

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

Новата седмица ще има работен ритъм от вторник, след празника. Той показа пак лицето на протеста, на историята и възможните пътища, по които ще вървим. Питаме защо ще продължат недоволствата, управляващите правят ли важни изводи, и защо за Брюксел темата корупция се изписва до част от казаното за България? Коментар на политолога Христо Панчугов.

Панчугов коментира първо написаното във фейсбук от премиера Борисов по повод празника 6 септември: "Обективната реалност е друга, за съжаление ние станахме свидетели на няколко големи корупционни скандали. За повечето българите няма съмнение, че държавата е в разпад, в този смисъл колкото и красиви фрази да се опитва да измисли премиерът, аз не мисля, че има гражданин, който да повярва в тях."

По повод на протестите: "Дали има повече или по-малко хора на протеста, то това е сързано с разговора за инструмента, а не към същността на проблемите. Ние видяхме нещо подобно и през 2013 година. Протестът без значение дали ще намалява, успя да направи две неща. Първото е, че успя да върне доверието на българите в това, че могат да променят политиката в България. Те се усетиха силни и второто е, че показа колко несъстоятелно е това мнозинство."

Още от категорията

Красимир Кумчев в "Добро утро, ден!"

„Добро утро, ден!“ през тази седмица има гост, който е всепризнат специалист в областта на земеделието. Инженерът - агроном Красимир Кумчев преди 30 години стопанисва най-голямата ябълкова градина в света, днес далеч по-скромно признава, че синовете му се грижат за стопанството, а той се занимава и с културни проекти...

обновено на 06.03.21 в 07:14
Калоян Стайков

Около 2,5% от БВП е ефектът на коронакризата у нас

„Ако гледаме публичните финанси и политиката, която бе проведена под формата на антикризисни мерки, общият ефект се оценява на около 2,5% от Брутния вътрешен продукт (БВП).“ Това посочи в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив като ефект от коронакризата у нас Калоян Стайков – икономист от Института по пазарна икономика.  Той не..

публикувано на 05.03.21 в 16:53
Проф. Ангел Димитров

Скопие не бърза, бяга панически от термина “обща история"

"Никакви политически решения не могат да влияят върху работата на една експертна комисия, която по същност не трябва да има политически мотиви" заяви в интервю за Радио Пловдив професор д-р Ангел Димитров,  съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония,..

обновено на 05.03.21 в 16:05

Рестартирай Европа: Безопасни ли са ваксините срещу Ковид- 19

Безопасни ли са ваксините срещу Covid-19? Това е един от най-често срещаните въпроси при старта на имунизацията срещу коронавирус, не само в България, но и в целия Европейски съюз. Отговорът е категоричен – ваксините срещу Covi-19 са безопасни. Тези, които се употребяват в голямото семейство са одобрени от Европейската агенция по..

публикувано на 05.03.21 в 10:26

УХТ разработва продукти за укрепване на имунитета след Covid

Към хранително-вкусовата индустрия през погледа на науката по време на пандемия от Ковид-19, разговор със заместник-ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Галин Иванов. Той разказва в интервю за Радио Пловдив за най-новите им проекти с европейско и национлно съфинансиране. Университетът по хранителни технологии ще си..

публикувано на 04.03.21 в 10:28