Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Музика на Стинг, класика, джаз и поп по "Пътят към върха"

| обновено на 14.09.20 в 08:34

Музика на Стинг ще звучи днес на хълма Бунарджика в Пловдив. Пет сцени, два рояла и повече от 50 артисти – класика, джаз,  поп, звук и светлини  включва спектакълът „По пътя към върха“, който ще започне на тепето от 17 часа.

Инициативата   на  отдел „Култура“  на община Пловдив и район „Централен, e предизвикателство към  гражданите да  осъзнаят  присъствието и красотата  на Бунарджика като неотделима част от  градската среда.

Знаковата територия, превърната не без усилията на администрацията на район „Централен“ в пространство за отдих, туризъм, спорт и култура, е поводът  да се замислим за пътя, по който идваме, вървим днес, и по който ще вървят децата ни утре.

Мащабният спектакъл поставя фокус  върху новия прочит на историческите знаци от хълма, познанието на историята и мъдростта на един народ, живеещ в хармония със средата си. Той се осъществява  по кураторски проект на екипа на Сдружение за Култура и Образование  „Милчо Левиев“  и отдел „Култура“ към Община Пловдив.

В програмата участват Боби Вълчев, струнен квартет Класик Вю на Държавна опера Пловдив, триото на Станислав Арабаджиев  с Арнау Гаррофе , младата арфистка София Колева, оркестърът на Старозагорска Опера, Военен Биг Бенд – Стара Загора, Петър Салчев и др


Още от категорията

Фуражки, калпаци и каски в библиотека "Иван Вазов"

Изложбата "Символи на държавността" може да се види в Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив. Експозицията  е на първия етаж и   представя част от личната колекция на доц. д-р Людмил Георгиев.  Включва 750 полицейски, пожарникарски, армейски и военноморски фуражки, шапки, барети, пилотки, калпаци, шлемове и каски от цял свят.  Събитието е част..

публикувано на 19.09.20 в 11:32

Бах и Моцарт на четири рояла на Античния театър

Четирима световни пианисти свирят тази вечер под диригентството на Йордан Камджалов и неговия  "Генезис оркестра" на Античния театър в Пловдив.  Впечатляващият по своя мащаб, съдържание и участници концерт „ Бах и Моцарт на 4 рояла “ в част от фестивала  „Музика през вековете“ и ще зарадва и вдъхнови ценителите на класиката от 19 часа.  Създател и..

обновено на 19.09.20 в 11:11

В "Срещите" - за българските страсти и въстания

Тази събота в „ Срещите”- разговор за  страстите български по най- българската книга „Записки по българските въстания”. Изпълват се 170 години от рождението на нейния автор Захари Стоянов.  Гости в студиото ще са философът Тони Николов, историкът проф. Андрей Пантев и  познавачът на полифонията доц. Илия Кожухаров.

обновено на 19.09.20 в 09:19

Плакати от конкурс украсяват Художествената гимназия

Първото събитие по проект "Младежки послания към света с езика на плакатното изкуство" е изложба с плакатите от III-тия конкурс "Плакат - Костадин Отонов", която е представена върху оградата на НХГ "Цанко Лавренов" от 19 септември до 14 октомври 2020 г. Проектът получи одобрение и субсидия от Община Пловдив по Компонент 3. Гражданска активност...

обновено на 19.09.20 в 08:15

Представя се нов културен маршрут в Пловдив

В Пловдив  се  представи нов културен маршрут, акцентиращ на епиграфските паметници.  Н адписите са от различни епохи, на различни езици и с различни азбуки.  Те и сега са част от градската среда, но остават неразчетени от публиката – и историите им звучат нечути, обясняват организаторите на събитието.  Проектът е на Фондация Pro Libris,..

обновено на 18.09.20 в 15:21