Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест отложи избора на шеф на Онкото, кметът поиска обществено обсъждане

| обновено на 10.09.20 в 16:04


Заместник-кметът Илия Кирчев оттегли точката за утвърждаване на новоизбрания управител на КОЦ - Пловдив. Като вносител той направи това още в началото на заседанието, когато се обсъждаше дневния ред. С 44 гласа "за" съветниците приеха промените, което  бе посрещнато с аплодисменти. До провеждането на нов конкурс досегашният управител на КОЦ - Пловдив д-р Парашкев Цветков остава на поста си.

Според кмета Здравко Димитров трябва да се проведе обществено обсъждане за избора на управител на Онкодиспансера. Той смята, че в дискусията трябва да участват общински
съветници, граждани и пациентски организации.  Димитров подчерта, че общественото обсъждане трябва да се проведе в
 максимално бързо и когато бъдат чути хората, да се вземе решението за ръководството на КОЦ- Пловдив.

„Никога няма допусна да се навреди  на онкоболни, възрастни и деца“, подчерта градоначалникът. По думите му този дебат трябва да се организира в максимално бърз срок и да се вземе решение по казуса от Общинския съвет.

Димитров съобщи също, че Окръжна прокуратура  е изпратила писмо до Община Пловдив с искане да бъде предоставена цялата документация по провеждането на скандалния конкурс. Кметът бе категоричен, че няма да  отстрани директора на дирекция „Здравеопоазване“ д-р Калин Калинов, каквото искане имаше на днешния граждански протест.

Д-р Калинов от своя страна съобщи,  че като председател на конкурсната комисия е подписал протокола за избор с особено мнение и е подал сигнала за злоупотреби в онкологичния диспансер. В него той сигнализира, че проф. д-р Марианна Янева в края на 2016 г. , след като е назначена за управител на „КОЦ – Пловдив“ ЕООД, е подписала договор за закупуването на компютърен томограф, без да извърши необходимата проверка на процедурата. Така е ощетила здравното заведение с 254 777 лв.  и е финализира процедурата,  подготвена от нейния предшественик д-р Красимир Вальов. Във връзка с тази процедура той напусна поста, а след това получи и условна присъда от три години заради това, че е ощетил бюджета на онкологичния диспансер.

Сегашният управител д-р Парашкев Цветков ще остане на поста си, докато Общинският съвет, като принципал на „КОЦ – Пловдив“ ЕООД, не приключи конкурсната процедура.

Тази сутрин протест срещу начина на избор на управител на КОЦ - Пловдив посрещна общинските съветници преди днешната сесия. 
Хората настояват за прозрачна процедура и за ясни критерии, по които е избрана прф. Марианна Янева за нов управител. Те издигнаха плакати "Искаме нов честен и прозрачен конкурс" и "Д-р Калинов - вън от общинското здравеопазване", като поискаха оставката на директора на дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов.
Сред протестиращите е и един от лидерите на протестите срещу правителството и главния прокурор Асен Костов, който стана известен като председател на инициативния комитет против застрояването на терена до хотел "Санкт Петербург".
Минути преди сесията стана ясно, че съветниците влизат през странични входове, затова протестиращите нахлуха с плакатите си вътре. Те поискаха да влязат в заседателната зала, но след като стана ясно, че сесията може да се отложи заради това, се съгласиха само 6-ма от тях да влязат на заседанието.
Минути преди сесията зам.-кметът Илия Кирчев заяви, че ще оттегли точката за нов управител на КОЦ - Пловдив, тъй като през последната седмица постъпили нови документи и становище от Парламентарната комисия по здравеопазване. Зам.-кметът спази обещанието си и оттегли точката в първите минути на заседанието. 

Прекратяването на договора с дългогодишния директор на Спортния диспансер д-р Ненко Ненков и избирането на временно управляващ също събра страсти в залата. Всички изказали се заявиха, че д-р Ненков е истински професионалист. Кметът Здравко Димитров заяви, че няма да закриват Спортния диспансер, нито ще гонят д-р Ненков, а искат центърът да стане модерна спортна база. В крайна сметка предложението също бе отложено за следващата сесия на 24 септември.  

От втори опит общинските съветници в Пловдив приеха отчета на бюджета за първото полугодие. Отначало само 24 съветници подкрепиха документа при нужни 26, но председателят на ОбС Александър Държиков поиска прегласуване. Тогава вече бяха събрани 28 гласа „за“ от ГЕРБ и „Кауза Пловдив“, а БСП, ДБ, ВМРО и независими съветници се обявиха „против“.

Без дебати съветниците гласуваха ПУП на района „Марица север“, настаняването на Фондация „Пловдив 2019“ в Капана и 2 недвижими имота – от 5000 кв м и от 4500 кв м, да станат публична общинска собственост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 11:23

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 11:23

Иван Петков-Бебето отново ще води листата на БСП в Пловдив

На свое заседание снощи Градската конференция на БСП – Пловдив подреди листата си за предстоящите парламентарни избори. С близо 71% от  гласовете социалистите определиха за водач на листата си Иван Петков.  След него се нареждат Катя Стоилова, Анастас Ангелов, Теодор Христов, Филип Бакалски, Стефан Георгиев, Пламен Назаров, Йовка Златева, Румен..

публикувано на 24.04.24 в 10:23

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици със 124 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия и др. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки;..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 24.04.24 в 07:24