Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът акостира със скандал пред Областната управа

Множеството се дистанцира от присъствието на политически партии

| обновено на 10.09.20 в 22:03
14
Снимка: Областна администрация Пловдив

Близо три часа продължи поредният антиправителствен протест в Пловдив. Протестиращите бяха по-малко от обичайното, тъй като част от тях заминаха по-рано за протеста в София. Имаше и кратки блокади по маршрута на шествието от площад "Съединение", през Главната улица към бул. "Цар Борис Трети", Тунела и по бул. "Шести септември" до Областната управа, където с протестиращите се срещна областния управител Дани Каназирева. Ето и хронологията по часове. 

21.55 - Протестът приключи и хората се разотидоха. Всичко привърши без напрежение и нарушения на обществения ред. 

21.25 -  Около 50 протестиращи стигнаха пред Областната управа, с викове "Оставка" и "Мутри - Вън".   Техни представители  влязоха в остър дебат с обвинения с областния управител Дани Каназирева.  Част от тях я обвиняват в сътрудничество с управляващите. 

"Не съжалявам, върша добра работа, ако сега ме върнете в ноември - пак ще поема поста!" - отвърна Дани Каназирева.  

Спорът се изостри, след като соченият за организатор на протеста в Пловдив Асен Костов обвини областният управител: "Вие бяхте опозиция, а се отдадохте на ГЕРБ!" - извика Асен Костов. 

"Точно Вие ли ме обвинявате? Вие, който обиколихте ГЕРБ и всички партийни централи за да се кандидатирате за районен кмет!?" - отвърна емоционално и Дани Каназирева.  На това Асен Костов реагира възмутено и обвини областния управител в лъжа. 

Дани Каназирева официално заяви, че ще представи пред обществеността пълен отчет за дейността си от началото на мандата като областен управител:

"Готова съм във всеки един момент, когато протестиращите, които бяха днес тук, излъчат свои представители, да дам с екипа си пълен отчет за свършеното и да отговоря на всеки един поставен въпрос.

Радио Пловдив излъчва цялата среща на живо в страницата си във Фейсбук:

20.50 - Шествието спря на кръстовището между Тунела и Баня Старинна.  Групата няма намерение да блокира движението или да окупира пространството, като присъстващите увериха, че след кратък отдих продължават към Областната управа. 

20.40 - Протестиращите поеха по централния булевард, откъдето, през Тунела се отправиха към крайната си дестинация - Областната управа За  там те  нямат разрешение за организирана проява, но въпреки това ще го сторят, заяви Асен Костов.     Движението е спряно, има плътно полицейско присъствие.

20.30 - Шествието постепенно нарасна, увличайки по пътя си вече над 200 души. Множеството  спря за малко пред общината със скандирания за оставка на правителството и главния прокурор.  Групата продължава по маршрута си, който, според организаторите, е бил спонтанно определен.  

20.15 -  С викове "Оставка"  и  антиправителствени лозунги групата протестиращи се насочи по Главната улица. Оттам те  преминават  в шествие пред сградата на Община Пловдив, с обратен завой до Централна поща към бул. "Цар Борис Трети - Обединител",  през Тунела и по бул. "Шести септември". Един от организаторите - Асен Костов заяви, че следващият четвъртък в Пловдив се организира масова протестна проява на която, по думите му, се очакват "големи изненади". 

20.00  -  Близо сто души, чийто брой постепенно се увеличава, се събраха на площад "Съединение", обичайното от последните седмици сборно място на организираните протестни прояви в Пловдив. 

Множеството е издигнало лозунги, скандира се "Оставка" и "Мутри - вън!". 

Един от организаторите - Асен Костов заяви, че  няма да допуснат партийно оцветяване на протестите и протестиращите с бурни възгласи отнеха думата на оратор, познат като  член на политическа партия. 

Призивът към всички е за спокойствие и цивилизована проява, а най-настоятелно се апелира гражданите да се пазят от евентуални провокации, които да п редизвикат полицейска реакция.

19.00 - Около 20 души, представили се предимно като привърженици на партия "Възраждане" се събраха  след 19 часа  на традиционния протест с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. 

Групата е разположена в пространството около шадравана пред общината.  

Обичайното от последните седмици сборно място на протестиращите  - пред паметника на площад  "Съединение" тогава бе празно. 

Според някои от протестиращите, голямата част от пловдивската група е заминала за София, където днес се провежда соченият под надслова "Велико народно въстание - 2"  голям протест.  Няма напрежение и нарушения на реда.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51