Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започва театралният фестивал "Сцена на кръстопът"

| обновено на 11.09.20 в 09:18

С откриване на барелефа на проф. Стефан Данаилов на фасадата на Камерната зала на Драматичен театър Пловдив, която ще носи неговото име, стартира 24-то издание на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Той ще продължи до 21 септември. 

Барелефът на Стефан Данаилов на Камерната зала, която ще носи неговото име

Тази година форматът и съдържанието са по-различни, в знак на почит към големия български актьор – създател и арт директор на фестивала, който ни напусна преди шест месеца, но продължава да вдъхновява екипа на „Сцената“.

Програмата на откриването продължава в лятно кино „Орфей“ с прожекция на документалния филм за Стефан Данаилов „Монолог“ на режисьора Георги Тошев. С цел спазване на противоепидемичните мерки, заради Ковид-19, всички събития ще се провеждат в двора на театъра, на лятно кино „Орфей“ и в галерия „Червеното пони“.

В рамките на десетте фестивални дни са предвидени две театрални работилници, представяния на книги, прожекции на филми, дискусии. 

А на 21 септември, когато е официалното закриване на фестивала, ще бъде представен единственият спектакъл в програмата „Аплодисменти за Стефан Данаилов“ на студентите  от последния клас  на професора в НАТФИЗ. Билетите струват 10 лв.

За всички останали прояви входът е безплатен,  но с предварително получени пропуски от касата. 

Интервю с директора на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев - звуковия файл:

Галерия

Още от категорията

Преводът е актьорска игра и влизане в чужда кожа

В Световния ден на превода срещата в ефира на Радио пловдив е с Манол Пейков, издател и преводач. По неговите думи преводът е  преобразяване, перфектно владеене на езика на автора, неговата чувствителност и светоглед. „Изключително специален вид работа е преводът. В превода на поезия има едно свръх усилие, което е свързано със съчетаване на..

публикувано на 30.09.20 в 12:28

Политологът Димитър Аврамов представя „Новата държава“

Днес в родния Пловдив пристига политологът Димитър Аврамов. В Bee Bop Café ще представи книгата си „Новата държава“. За нея социологът проф. Георги Фотев казва: „Книга на тревожната политическа мисъл, която представлява интерес и за широката публика, защото благодарение на държавата има политическо общество, а никой не може да остане извън..

публикувано на 30.09.20 в 11:40

Вивиан Асса с национална награда "Хр.Г.Данов" за литература

В  един от най-оспорваните раздели  от националните награди "Хр.Г.Данов" за  принос в книжовната култура - в категорията    Автор на българска художествена литература, наградата  беше присъдена на  Вивиан Асса за  книгата   „Моят Шабат“ на издателство „Факел“.  Тя спечели престижното отличие в конкуренция с  другите номинирани:..

публикувано на 30.09.20 в 11:38

Великите европейци - Леонардо да Винчи, трета част

Ранните биографи не пишат за хомосексуализма на Леонардо, но тази ориентация сега се възприема за даденост, макар според някои да е бисексуален. Основните спорове обаче са дали и доколко той е сексуално активен или е целибат, човек, отказал се съзнателно от сексуални контакти. Идеята тръгва от Фройд, но се базира на грешно преведена дума.  Сам..

публикувано на 30.09.20 в 10:15

Награди "Хр.Г.Данов" и призове "Орфеев венец" и "Златна четка"

Писателката  Здравка Евтимова е носителят на Голямата награда „Христо Г. Данов“  за цялостен принос в националната книжовна култура. Тя се определя от министъра на културата и беше обявена на  тържествена церемония в къщата музей „Хр. Г. Данов“ в Стария град.  Отличието ще ѝ бъде връчено лично на отделна церемония в Министерството на..

обновено на 30.09.20 в 08:47