Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва театралният фестивал "Сцена на кръстопът"

| обновено на 11.09.20 в 09:18

С откриване на барелефа на проф. Стефан Данаилов на фасадата на Камерната зала на Драматичен театър Пловдив, която ще носи неговото име, стартира 24-то издание на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Той ще продължи до 21 септември. 

Барелефът на Стефан Данаилов на Камерната зала, която ще носи неговото име

Тази година форматът и съдържанието са по-различни, в знак на почит към големия български актьор – създател и арт директор на фестивала, който ни напусна преди шест месеца, но продължава да вдъхновява екипа на „Сцената“.

Програмата на откриването продължава в лятно кино „Орфей“ с прожекция на документалния филм за Стефан Данаилов „Монолог“ на режисьора Георги Тошев. С цел спазване на противоепидемичните мерки, заради Ковид-19, всички събития ще се провеждат в двора на театъра, на лятно кино „Орфей“ и в галерия „Червеното пони“.

В рамките на десетте фестивални дни са предвидени две театрални работилници, представяния на книги, прожекции на филми, дискусии. 

А на 21 септември, когато е официалното закриване на фестивала, ще бъде представен единственият спектакъл в програмата „Аплодисменти за Стефан Данаилов“ на студентите  от последния клас  на професора в НАТФИЗ. Билетите струват 10 лв.

За всички останали прояви входът е безплатен,  но с предварително получени пропуски от касата. 

Интервю с директора на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев - звуковия файл:

Галерия

Още от категорията

Идват престижните награди "Хр. Г. Данов"

Министерството на културата и Община Пловдив обявиха началото на конкурса за ежегодната Национална награда „Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура. Срокът за подаване на заявки е един месец - до 25 май 2021 г. включително. Могат да участват физически и юридически лица, като се кандидатства само с първи издания и нови преводи...

публикувано на 23.04.21 в 16:22

Със спектакъла "Чисто" Театър "Хенд" поема по нов път

С предпремиерното представление „Чисто“ от 19 ч. Театър „Хенд“  ще направи малката си голяма крачка в своя нов път на развитие. Спектакълът, под режисурата на Иво Игнатов – Кени, среща публиката  с двама улични  артисти. Те сънуват цирк, клоуни, театър, магия ... ЧИСТО  щастие. С това представление  обичайният заподозрян Кени ще представи..

публикувано на 23.04.21 в 16:17

"Извънредни мисли_Ревизия" - година на опустошение

Година на емоционално опустошение – дали съществува по-точна дефиниция на времето, което измина дотук! Почти с изненада виждам и осъзнавам, че около мен нищо не спря така, както се случи на много различни места, напротив!  Една голяма част от обкръжението ми изживява невиждана до този момент компресия на времето, която се породи след мига на..

обновено на 23.04.21 в 14:07

Лазаровден и Цветница възраждат природата

"Каквото и да е времето – на Цветница винаги светва слънце!" Това казва Грозделина Георгиева от Етнографския музей в Пловдив, където може да разгледат пълната с цвят изложба „Великден в България, Чехия и Словакия“. „Важни са дните и преди започване на Страстната седмица – това са Лазаровден и Цветница. Тази година по изключение няма да..

публикувано на 23.04.21 в 09:50

В "Срещите" - за ценностите, добродетелите и смелостта

Тази събота в „Срещите” с автора на прекрасните есета „Несъгласни думи” Димитър Бочев си  говорим за съотношението между Божието и людското.  Разговорът  ще е за фундаменталните добродетели и ценности, които християнската ни цивилизация следва, но и за биографичния път на всеки от нас. Повече от откровено с Димитър Бочев. Бъдете с Радио Пловдив. Ще е..

публикувано на 23.04.21 в 09:46