Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Започва театралният фестивал "Сцена на кръстопът"

| обновено на 11.09.20 в 09:18

С откриване на барелефа на проф. Стефан Данаилов на фасадата на Камерната зала на Драматичен театър Пловдив, която ще носи неговото име, стартира 24-то издание на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Той ще продължи до 21 септември. 

Барелефът на Стефан Данаилов на Камерната зала, която ще носи неговото име

Тази година форматът и съдържанието са по-различни, в знак на почит към големия български актьор – създател и арт директор на фестивала, който ни напусна преди шест месеца, но продължава да вдъхновява екипа на „Сцената“.

Програмата на откриването продължава в лятно кино „Орфей“ с прожекция на документалния филм за Стефан Данаилов „Монолог“ на режисьора Георги Тошев. С цел спазване на противоепидемичните мерки, заради Ковид-19, всички събития ще се провеждат в двора на театъра, на лятно кино „Орфей“ и в галерия „Червеното пони“.

В рамките на десетте фестивални дни са предвидени две театрални работилници, представяния на книги, прожекции на филми, дискусии. 

А на 21 септември, когато е официалното закриване на фестивала, ще бъде представен единственият спектакъл в програмата „Аплодисменти за Стефан Данаилов“ на студентите  от последния клас  на професора в НАТФИЗ. Билетите струват 10 лв.

За всички останали прояви входът е безплатен,  но с предварително получени пропуски от касата. 

Интервю с директора на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев - звуковия файл:

Галерия

Още от категорията

Пловдив дигитализира експонати и артефакти от музеи, ГХГ и НБ

Започва реализирането на проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, обяви заместник-кметът на града Пламен Панов. В проекта са включени 7 културни институции – Общинският институт „Старинен Пловдив“, Археологическият, Историческият, Етнографският и Природонаучният музеи,..

публикувано на 09.08.22 в 12:47

Преге - предаване за света на книгите, 06 - 12 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 06.08.2022г. бяха представени следните заглавия: BNR podcasts · Преге - Нови книги и литературен календар от 06.08 до 12.08.2022 Рубрика „Напълно непознати“ Сара Джио. С обич от Лондон. 308 стр. ок. 4А, Хермес, 2022. Роза Лей. От Венеция с любов. 448 стр., ок. 5А, СофтПрес, 2022. Дейвид..

публикувано на 09.08.22 в 10:43

"Ден на ашурето" пред Джумая джамия

„Денят на Ашурето“ , носещ посланието за толерантност, по традиция събра пред пловдивската Джумая джамия представители на всички етнически общности в града. Домакини на празника бяха Мюсюлманското настоятелство и Районното мюфтийство.  Много пловдивчани и гости на Пловдив опитаха вкусно ашуре, а младежи в традиционни турски носии черпеха..

обновено на 08.08.22 в 14:10

"Омагьосана душа" на Мартин Джачков превзема Пловдив

Образи на чувството, които разкриват цял един живот – колкото личен, толкова и всеобщ, директно ще говорят с душите на зрителите от 8 до 31 август на ул. "Райко Даскалов" в Пловдив. Там, на открито, Мартин Джачков ще изложи своята "Омагьосана душа", като  осем нови портрета се представят за първи път пред публика. Артистът от десет години твори..

публикувано на 08.08.22 в 10:33

Античният театър посреща Виенския симфоничен оркестър

Легендарният Виенски симфоничен оркестър пристига за първи път в България през септември. Официалният оркестър на град Виена ще изнесе два концерта на емблематичния Античен театър в Пловдив. Интерпретации на световно ниво ще чуе публиката на 9 и 10 септември. Програмата включва Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи..

публикувано на 08.08.22 в 10:21