Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва театралният фестивал "Сцена на кръстопът"

| обновено на 11.09.20 в 09:18

С откриване на барелефа на проф. Стефан Данаилов на фасадата на Камерната зала на Драматичен театър Пловдив, която ще носи неговото име, стартира 24-то издание на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Той ще продължи до 21 септември. 

Барелефът на Стефан Данаилов на Камерната зала, която ще носи неговото име

Тази година форматът и съдържанието са по-различни, в знак на почит към големия български актьор – създател и арт директор на фестивала, който ни напусна преди шест месеца, но продължава да вдъхновява екипа на „Сцената“.

Програмата на откриването продължава в лятно кино „Орфей“ с прожекция на документалния филм за Стефан Данаилов „Монолог“ на режисьора Георги Тошев. С цел спазване на противоепидемичните мерки, заради Ковид-19, всички събития ще се провеждат в двора на театъра, на лятно кино „Орфей“ и в галерия „Червеното пони“.

В рамките на десетте фестивални дни са предвидени две театрални работилници, представяния на книги, прожекции на филми, дискусии. 

А на 21 септември, когато е официалното закриване на фестивала, ще бъде представен единственият спектакъл в програмата „Аплодисменти за Стефан Данаилов“ на студентите  от последния клас  на професора в НАТФИЗ. Билетите струват 10 лв.

За всички останали прояви входът е безплатен,  но с предварително получени пропуски от касата. 

Интервю с директора на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев - звуковия файл:

Галерия

Още от категорията

Юнаците разкриват нови тайни от халколита с уникална керамика

Следим археологическо лято 2021, за селищната могила Юнаците, проучванията там и новите открития, за разкопките, разговаряме с научния ръководител на екипа доц. Явор Бояджиев  от Националния археологически институт с музей към БАН. Той започва 21-и сезон на уникалния обект, с финансиране от 41 000 лева - от Министерство на културата и от Регионалния..

обновено на 05.08.21 в 11:29

Удължават срока за конкурса „Свят от йероглифи“

Удължават срока за конкурса за изобразително изкуство и фотография „Свят от йероглифи“, организиран от Класна стая "Конфуций“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.   Идеята на конкурса се ражда още преди година, каза координаторът на „Класна стая Конфуций“ Елица Миланова. В първото издание на „Стая от йероглифи“ могат да..

публикувано на 05.08.21 в 10:11

Последни аплодисменти за актьора Николай Станчев

С последни аплодисменти изпратиха актьора Николай Станчев неговите колеги , близки и познати във фоайето на Драматичния театър, където беше поклонението. Десетки отдадоха последна почит кам актьора, който ни напусна внезапно само на 60 години. " Докато е жив театърът, Николай ще бъде жив с него, защото всъщност това обичаше най-много. Прекрасен..

обновено на 04.08.21 в 15:11

Внезапно почина филологът доц. Атанас Бучков

Внезапно почина доц. д-р Атанас Бучков, на 72 години, съобщиха от ПУ "Паисий Хилендарски". " Добродетелен човек и приятел,  доцент Атанас Бучков е сред паметните филолози на Пловдивския университет.  Личността и делото му ще останат завинаги в сърцата ни!  Дълбок поклон пред светлата му памет!", пишат в скръбната вест колегите му от Катедра..

публикувано на 04.08.21 в 10:47

Великите европейци - Ото фон Бисмарк, трета част

През 50-те години на 19 век вече може да се каже, че Ото фон Бисмарк е готов за голямата политика. Той е сериозен семеен човек, вижда ясно бъдеще в служба на Прусия, има остър политически ум, силен характер, образован е, знае езици, чете философия и литература, обича музиката.  Вече има и  план как Прусия да застане начело на германското..

публикувано на 04.08.21 в 09:57