Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започва театралният фестивал "Сцена на кръстопът"

| обновено на 11.09.20 в 09:18

С откриване на барелефа на проф. Стефан Данаилов на фасадата на Камерната зала на Драматичен театър Пловдив, която ще носи неговото име, стартира 24-то издание на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Той ще продължи до 21 септември. 

Барелефът на Стефан Данаилов на Камерната зала, която ще носи неговото име

Тази година форматът и съдържанието са по-различни, в знак на почит към големия български актьор – създател и арт директор на фестивала, който ни напусна преди шест месеца, но продължава да вдъхновява екипа на „Сцената“.

Програмата на откриването продължава в лятно кино „Орфей“ с прожекция на документалния филм за Стефан Данаилов „Монолог“ на режисьора Георги Тошев. С цел спазване на противоепидемичните мерки, заради Ковид-19, всички събития ще се провеждат в двора на театъра, на лятно кино „Орфей“ и в галерия „Червеното пони“.

В рамките на десетте фестивални дни са предвидени две театрални работилници, представяния на книги, прожекции на филми, дискусии. 

А на 21 септември, когато е официалното закриване на фестивала, ще бъде представен единственият спектакъл в програмата „Аплодисменти за Стефан Данаилов“ на студентите  от последния клас  на професора в НАТФИЗ. Билетите струват 10 лв.

За всички останали прояви входът е безплатен,  но с предварително получени пропуски от касата. 

Интервю с директора на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев - звуковия файл:

Галерия

Още от категорията

Добродетелите в нас

Поредицата  „Добродетелите в нас“ предоставя споделено пространство и идеи на родителите да прекарват пълноценно време със своите деца, опознавайки ценностите и валидните неща в общуването и живота. Под формата на видеа с приказни истории, приложни дейности и игри, екипът на Младежки Център - Пловдив,  разглежда темите за човешките добродетели. В..

публикувано на 20.01.21 в 11:53

Крачките на Димитър Герганов по "Пловдивските улици"

Новата книга на Димитър Герганов "Пловдивските улици" обещава познавателна разходка, запознаваща с архитектурата и хората, чиито имена носят те. Зад документалния му труд стоят стотици изминати километри и томове прочетена литература, споделя авторът. По думите му книгата ще е интересна не само за пловдивчани, но и може да се ползва като гид за..

публикувано на 20.01.21 в 11:22

Великите европейци - Фриц Цернике

С микроскопите се взираме в малкия свят на клетките. Дълго обаче няма два микроскопа с еднакви качества, защото технологията за направата им е несъвършена.  През 19 век Карл Цайс променя нещата, но - ядец, пак има проблем. Заради пречупването на светлината, ако искаш да изследваш едноклетъчно в оптичен микроскоп, трябва да го оцветиш с..

публикувано на 20.01.21 в 09:57

Покана за виртуално пътешествие из Иран

Ако ви се пътува и ви се опознава нова култура, то запазете си тази събота.  Всеки желаещ ще има възможността да се включи в едно виртуално пътешествие из Иран и да се запознае с много интересни факти за тази държава. Начело на това виртуално пътешествие ще е Георги Палов - пътешественик по душа, който е изключително впечатлен от Ислямската..

публикувано на 19.01.21 в 14:33

"Пловдив 2019" обяви две нови покани за творчески инициативи

Фондация „Пловдив 2019“ обявява ДВЕ ОТВОРЕНИ ПОКАНИ за проекти, фестивали и творчески инициативи, с които да осигури устойчивостта на проекта „Европейска столица на културата“ в града чрез програмата „Наследство“. Общата цел на двете покани – „Фестивали и творчески инициативи“ и „Творческият Пловдив“ – е продължаване и разширяване на създадени..

обновено на 19.01.21 в 10:38