Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Алтер его” с новини от Симо Лазаров и Венци Мицов

| обновено на 12.09.20 в 16:21

Бащата на електронната музика ще ни гостува в „Алтер его“! Проф. д-р Симо Лазаров ще представи книгата си „70 случки с усмивка... за електронната музика в България“.  Очаквайте и музиканта Венци Мицов, който има остро сатирично перо и невероятно чувство за хумор. С него ще говорим за сатирата, цензурата и нещата от живота, докато зареждаме най-новата му песен.

Симо Лазаров е роден в София. От 1967 до 1982 г. свири в рок група Везни. През 1982 решава да се занимава с електронна и компютърна музика. Защитава дисертация, на тази тема. Специализира в различни студия за електронна музика, влючително и парижкото IRCAM. През 1973 г. става основател на първото електронно музикално студио в България (Радио София). Пише филмова, електронна и компютърна музика. Има над 1300 концерта по целия свят.

Венцислав Мицов, популярен като Венци Мицов е музикант и бивш политик. От 1993 до 2004 година е клавирист на група „Хиподил“, а от 2006 до 2012 – на групата „Светльо & The Legends“. Бил е общински съветник в Столичния общински съвет. От началото на 2018 Мицов е докторант в ЮЗУ „Неофит Рилски“ -  Благоевград. Пише дисертация, посветена на контракултурните музикални публики в България. От 2019 е редактор в сайта Offnews.bg и хоноруван преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“. През 2020 създава комедийния канал „Човекът с йоничката“ в Youtube, където прави политическа сатира.

Наред с гостите, очаквайте римувания седмичен обзор, един внезапен опит за авто-интервю, както и поредния смехо-маратон, записан с гласовото съдействие на Албена Пейкова.

„Алтер его“ се излъчва премиерно в събота след новините в 15 ч.

Първото повторение е в неделя от 6.00 ч. сутринта.

Второто повторение е в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” – сатира между скалпела и сатъра!

Автор и водещ: Петър Краевски


Още от категорията

Фуражки, калпаци и каски в библиотека "Иван Вазов"

Изложбата "Символи на държавността" може да се види в Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив. Експозицията  е на първия етаж и   представя част от личната колекция на доц. д-р Людмил Георгиев.  Включва 750 полицейски, пожарникарски, армейски и военноморски фуражки, шапки, барети, пилотки, калпаци, шлемове и каски от цял свят.  Събитието е част..

публикувано на 19.09.20 в 11:32

Бах и Моцарт на четири рояла на Античния театър

Четирима световни пианисти свирят тази вечер под диригентството на Йордан Камджалов и неговия  "Генезис оркестра" на Античния театър в Пловдив.  Впечатляващият по своя мащаб, съдържание и участници концерт „ Бах и Моцарт на 4 рояла “ в част от фестивала  „Музика през вековете“ и ще зарадва и вдъхнови ценителите на класиката от 19 часа.  Създател и..

обновено на 19.09.20 в 11:11

В "Срещите" - за българските страсти и въстания

Тази събота в „ Срещите”- разговор за  страстите български по най- българската книга „Записки по българските въстания”. Изпълват се 170 години от рождението на нейния автор Захари Стоянов.  Гости в студиото ще са философът Тони Николов, историкът проф. Андрей Пантев и  познавачът на полифонията доц. Илия Кожухаров.

обновено на 19.09.20 в 09:19

Плакати от конкурс украсяват Художествената гимназия

Първото събитие по проект "Младежки послания към света с езика на плакатното изкуство" е изложба с плакатите от III-тия конкурс "Плакат - Костадин Отонов", която е представена върху оградата на НХГ "Цанко Лавренов" от 19 септември до 14 октомври 2020 г. Проектът получи одобрение и субсидия от Община Пловдив по Компонент 3. Гражданска активност...

обновено на 19.09.20 в 08:15

Представя се нов културен маршрут в Пловдив

В Пловдив  се  представи нов културен маршрут, акцентиращ на епиграфските паметници.  Н адписите са от различни епохи, на различни езици и с различни азбуки.  Те и сега са част от градската среда, но остават неразчетени от публиката – и историите им звучат нечути, обясняват организаторите на събитието.  Проектът е на Фондация Pro Libris,..

обновено на 18.09.20 в 15:21