Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата е в дълбокото пропадане на моралния ни облик

„Протестът няма политическо лидерство  и не прилича на протеста от 2013 г., който върна Борисов и Пеевски във властта и закрепи техния съюз. Не прилича и на протеста от 96-97-ма година, оглавен от Иван Костов и СДС, когато се случи съществена промяна във властта. Слабостта на този протест е, че няма политическа сила, но това може да се окаже и неговата сила, защото хората демонстрират своето недоволство от властта и тази упоритост вече започва да се забелязва от Европа, което може да доведе проблеми на сегашното управление“. Това  заяви журналистът Явор Дачков.

По думите му, премиерът Борисов упорства и не желае да си подаде оставката. Хората трябва да осъзнаят, че мафията няма да предаде властта доброволно и нещата ще стават все по-зле и по-зле, докато не се стигне до някаква катастрофа, ако няма съпротива.

„Това, че протестът не може да събори властта, е очевидно. Той обаче държи един фон, в който интересът на медиите е непрекъснато в това, че в България има проблем. За първи път от много време насам и в Европейския парламент се постигна победа, защото на заседание на еврокомисарите се заговори за корупцията в България.“

Дачков подчерта, че протестът е провокирал тази дискусия и въпреки че няма да излъчи някаква политическа алтернатива, без него не би се стигнало до ситуацията, в която премиерът да изчислява не дали ще си отиде от властта, а кога точно.

„Сегашната криза е от различен, характер – не икономически и материален, а в дълбоко пропадане на моралния облик и идентичност на българите като общество. Оттук нататък трябва да се стигне до пълен разпад, за да можем да се изправим и да започнем да градим нещо ново в обществен и морален смисъл“.

Чуйте повече от звуковия фай:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36