Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кризата е в дълбокото пропадане на моралния ни облик

„Протестът няма политическо лидерство  и не прилича на протеста от 2013 г., който върна Борисов и Пеевски във властта и закрепи техния съюз. Не прилича и на протеста от 96-97-ма година, оглавен от Иван Костов и СДС, когато се случи съществена промяна във властта. Слабостта на този протест е, че няма политическа сила, но това може да се окаже и неговата сила, защото хората демонстрират своето недоволство от властта и тази упоритост вече започва да се забелязва от Европа, което може да доведе проблеми на сегашното управление“. Това  заяви журналистът Явор Дачков.

По думите му, премиерът Борисов упорства и не желае да си подаде оставката. Хората трябва да осъзнаят, че мафията няма да предаде властта доброволно и нещата ще стават все по-зле и по-зле, докато не се стигне до някаква катастрофа, ако няма съпротива.

„Това, че протестът не може да събори властта, е очевидно. Той обаче държи един фон, в който интересът на медиите е непрекъснато в това, че в България има проблем. За първи път от много време насам и в Европейския парламент се постигна победа, защото на заседание на еврокомисарите се заговори за корупцията в България.“

Дачков подчерта, че протестът е провокирал тази дискусия и въпреки че няма да излъчи някаква политическа алтернатива, без него не би се стигнало до ситуацията, в която премиерът да изчислява не дали ще си отиде от властта, а кога точно.

„Сегашната криза е от различен, характер – не икономически и материален, а в дълбоко пропадане на моралния облик и идентичност на българите като общество. Оттук нататък трябва да се стигне до пълен разпад, за да можем да се изправим и да започнем да градим нещо ново в обществен и морален смисъл“.

Чуйте повече от звуковия фай:


Още от категорията

Не е задължително да прекараме Ковид-19

„ Не е задължително да преболедуваме коронавируса, за да имаме имунитет. Просто трябва да спазваме мерките за безопасност и така да се предпазим. Можем да си останем рискови,  както към всички онези вируси, които дори не познаваме “ – заяви в интервю за Радио Пловдив д-р Мария Пишмишева, завеждащ инфекционното отделение на МБАЛ Пазарджик...

обновено на 27.10.20 в 17:41

Зелената система в Пловдив е в неравна битка със застрояването

На всеки жител на град с мащабите на Пловдив според Закона за устройството на територията (ЗУТ) се падат по 20 квадратни метра зелени площи .  Реалностите са далеч от регламента – в момента всеки пловдивчанин разполага едва с 11 % от полагащите му се по закон зелени площи - това са 2,2 квадратни метра .  Заложено е след 20 години..

публикувано на 27.10.20 в 17:37
Действащият в момента ОУП на Пловдив

Публична инфраструктура искат за "Терзиите" и "Остромила"

Развитието на терториите на районите Западен и Южен в следващите 20 години обсъдиха днес граждани, представители на районните администрации и екипът, осъществил промените в новия Общия Устройствен План (ОУП) на Пловдив. Общественото му обсъждане  започна вчера с районите Централен и Северен, а днешните дебати, белязани с гражданска..

публикувано на 27.10.20 в 16:16

Обучението онлайн е добра възможност, но временно

Ние сме подготвени да преминем изцяло към дистанционно обучение, но за целта трябва да отговорим на условията, определени в заповедта на министъра на МОН, заяви Валентина Стоенчева, директор на СУ „Св.Патриарх Евтимий“ в Пловдив и заместник-председател на Съюза на работодателите в системата на образованието в града. По думите й, през миналата..

публикувано на 27.10.20 в 15:59

Бюджетът за здраве през 2021 г. е недостатъчен

Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз зяви за Радио Пловдив, че икономиката не трябва да страда от Ковид кризата. Тотално затваряне, както през пролетта не е необходимо. „Важно е с какво количество вирус се срещаш, и как ще прекараш заболяването“. По темата за зелените болници д-р Маджаров уточни: „ Ако някой си..

публикувано на 27.10.20 в 11:18