Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Езикът, който говорим, определя света, в който съществуваме

"Интересно е, че езикът на протеста и през 2013-та, а и през 2020-та година е любопитен и провокира лингвистите. Всеки протест има своите искания и фон и в основата му стоят сериозни политически конфликти. Начинът, по който хората изразяват желанието си за промяна, винаги е бил любопитен". Това заяви доц. Надежда Сталянова от Център за изследване на публичната и журналистическата реч към СУ "Климент Охридски".

По думите й, зедно с  императивните лозунги, особено интересни са посланията, в които има хумор, заигравка между пряко и преносно значение, или  многозначност. Особено любопитни са тези, които изискват и определен културен фон, за да се разбере какво точно иска да каже човек, носещ даден транспарант.

Съществуват редица плакати, които са трудно разбираеми извън българския контекст, като плакат със снимката на Георги Парцалев и репликата-препратка към обичан български филм – „Къде е Бойко? Нашите искат да го бият“. Това  трудно би могло да бъде обяснено на  чужденец, който ще мине покрай него, без да го забележи.

Сред плакатите съществуват и типично български откъси от книги и произведения, като напр. преправеното стихотворение „Аз съм българче“ ..и гадната ви партия ме убива“.

По думите на доц. Сталянова, след протестите от 2013 г. започва да се наблюдава нов стремеж към естетизация на протеста.

„Нека протестът да бъде и игра, и демонстриране на интелект, и чувство за хумор, заедно с императивните „Вън“ и „Оставка“, което сега не е достатъчно“.

Доц. Сталянова посочи като оригинален  подхода на заиграване с домашните любимци. "Протестиращите са довели куче и носят плакат с текст „Бойко, пусни кокала“.  Чувството за хумор присъства в плакатите, дори и в контекста на Ковид заразата – „БойКовид – един вирус ни стига“.

„Терминът „Велико народно въстание“ също издава стремеж за естетизация на протеста и позоваване на по-широк културен контекст. Езикът, който говорим, определя света, в който съществуваме.“  

Доц. Сталянова е категорична, че има смисъл  в това не само да се изследват политическите искания, а и начините, по които те се представят в обществото.

Чуйте интервюто от звуковия файл:


Още от категорията

Пловдив ще расте, но не и територията му, според новия ОУП

Два нови парка да бъдат създадени в близките години, предвиждат измененията на Общия устройствен план на Пловдив. Най-вероятно те ще бъдат в североизточната и югозападната част на общината, но точно къде ще се позиционират, ще стане ясно на по-късен етап.  Сега тече общественото обсъждане на плана, а всички материали са публикувани на сайта..

обновено на 20.10.20 в 17:11

Мишо Миховски ни напусна внезапно и рано

Внезапно на 53 години ни напусна нашият колега и приятел Михаил Миховски.  Той беше обвързал целия си живот с новините на Радиото. Мишо, както го наричахме всички в Радио Пловдив и "Хоризонт", търсеше новините във всички обществени сфери - от политиката до рокендрола и Космоса с неповторимо любопитство към всяка област от човешкия живот. Ще го..

обновено на 20.10.20 в 16:55

Надбавки за 70 000 деца в Пловдив, ако отпадне "доходът"

Семейство с едно дете от Пловдив получи отказ от детски надбавки заради надхвърляне на прага от 510 лева за получаването й с 25 стотинки на човек. „Това прозвуча като обида от страна на държавата, защото заради тези 25 стотинки едно дете ще бъде лишено от детски надбавки“ - сподели пред Радио Пловдив Митко Стоянов. По думите му, до..

публикувано на 20.10.20 в 12:15

Още няма противогрипни ваксини, а и едва ли ще стигнат

Очакваме противогрипните ваксини всеки момент, но още ги няма, каза  общопрактикуващият лекар д-р Кирил Еленски. Той уточни, че това са противогрипни ваксини, които са безплатни, и са за хора над 65 години със сериозни заболявания.  За такива случаи ваксините са препоръчителни, въпреки че са прогнозни, а не универсални, защото  все още не е..

обновено на 20.10.20 в 12:10

В Карлово обединяват отделения, за да има легла за Ковид 19

Каква е ситуацията с Ковид 19 в карловскита общинска болница в Карлово. Интервю с управителя д-р Христо Пелев .  На областния кризисен щаб за борба с Ковид 19 в Пловдив бе решено, че ще засили контролирането на мерките на всички нива.  Две са болниците в областта, където се лекуват болни с коронавирус, едната е в Асеновград, другата в Карлово...

обновено на 20.10.20 в 11:04