Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП избира пряко лидер на партията, в Пловдив 46 % е избирателната активност

2300 пловдивски социалисти имат право на глас

| обновено на 12.09.20 в 19:47

При висока избирателна активност и без сериозни инциденти приключи в Пловдив изборът на председател на БСП. За първи път в партийната история социалистите пряко избираха своя лидер.

В град Пловдив избирателната активност стигна 46 % в края на изборния ден, а в областта тя надхвърли 50 % още по обяд. Нямаше сериозни сигнали за нарушения и жалби, съобщи пред Радио Пловдив Иван Петков, председател на инициативния комитет, подкрепящ К. Нинова. 

"Това е голям скок в изборната активност, въпреки че ръководството на БСП - Пловдив, както и общински съветници и активисти на партията до късно не излязоха да гласуват", заяви Петков. 

В страната избирателната активност надхвърли 60 %, което означава, че изборът е легитимен и още тази вечер може да има избран лидер на БСП, каза още той. Официалните данни ще бъдат оповестени най-рано утре. 

Четирима бяха кандидатите за лидер на БСП - Корнелия Нинова, която се бори за втори мандат, Кирил Добрев, Валери Жаблянов и Красимир Янков. Преди два дни Георги Тодоров е подал декларация за отказ от надпреварата и регистрацията му е заличена.

Имащите право на глас в страната са 80 901 души, съобщиха в късния следобед от Изборната комисия в София. 

2 300 са пловдивските социалисти, които днес имат право да дадат своя глас за един от кандидатите за председател на БСП. В партийните клубове в шестте района на града има 12 избирателни секции. Ходът на гласуването и преброяването е ангажимент на шест районни избирателни комисии. 

От Централната избирателна комисия на партията съобщиха, че изборният ден навсякъде е започнал нормално. Няма изискване през деня да се подава информация за активността на гласуването. 

Към 11.00 ч. средната избирателна активност в страната е 35.7 %, като тази в Пловдив и региона се доближава до тези цифри, обясни пред Радио Пловдив председателят на ЦИК на БСП Емил Войнов

Към 13 ч. има подадени няколко жалби и сигнали, но дали са съществени, ще стане ясно след заседанието на комисията, допълни той. 

Според Иван Петков от БСП в гр. Пловдив са гласували 858 души, като активността към 13.00 ч. е около 36 %. В областта е надхвърлила 50 %. Има и няколко нарушения, свързани с отсъстващи имена в избирателните списъци. 

Към 15.00 ч. 938 души в гр. Пловдив бяха гласували за лидер на БСП, което прави 41 % избирателна активност. Най-много души бяха пуснали бюлетина в район "Централен", а най-малко в "Южен", допълни Иван Петков.

Комисията е разгледала около 50 жалби на застъпници на повечето от кандидатите. От там обявиха, че сигналите не са съществени и не влияят на избора на нов лидер. 

Към 19.00 ч. в края на изборния ден избирателната активност е 46 %, като 1045 души са гласували в град Пловдив, каза Иван Петков пред Радио Пловдив. 

По думите му най-голяма избирателна активност е имало в секциите в район "Източен" - близо 65 %, а най-ниска - в "Южен" и "Тракия" - около 40 %.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51