Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод 60-годишнината на знаменития олимпийски шампион по бокс

Издигнаха 3-метрова статуя на Петър Лесов в Раковски

Снимка: пресцентър на ММС

Легендарният български боксьор, олимпийски и двукратен европейски шампион и треньор по бокс Петър Лесов празнува днес 60-годишен юбилей.

Навръх личния му празник на площад "Европа" в родния му град Раковски бе открита тържествено негова триметрова статуя, дело на скулптора Живко Желев. Бе подготвен и кратък филм за знаменитата му кариера, съобщиха от Министерството на младежта и спорта.

Зам.-министърът Стоян Андонов връчи най-високото държавно отличие в областта на спорта “Венец на победителя” на Петър Лесов. 

И до днес Лесов е най-младият българин, печелил олимпийска титла. При триумфа си в Москва той е на 19 години и 326 дни. През своята състезателна кариера Петър Лесов печели и две европейски титли в кат. до 51 кг. (Тампере ’81 и Варна ’83). Като треньор на националния ни отбор той извежда Детелин Далаклиев до шампионското отличие на Световното първенство през 2009 г.

Зам.-министър Стоян Андонов изчете поздравителен адрес от министър Красен Кралев.

“Вие сте доказан талант и пример за абсолютен професионалист в сферата на спорта. Изключителните Ви постижения като състезател и треньор по бокс донесоха много поводи за гордост на българската спортна общественост. Вашето име остава в историята на българския спорт. Олимпийската Ви титла от Игрите в Москва през 1980 г., която печелите едва на 19-годишна възраст, и двата златни медала от европейски първенства са доказателство за отдадеността и любовта Ви към бокса, които могат да служат за вдъхновение и пример на младите български спортисти. Желая Ви здраве, лично щастие и още много поводи за радост и гордост с успехите на българските спортисти”, се казва в поздравлението от министъра на младежта и спорта.

Петър Лесов изказа своята благодарност към министър Кралев за честта и уважението да получи високото държавно отличие “Венец на победителя”.

На тържеството в Раковски присъстваха още президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински, олимпийските шампиони Георги Костадинов и Асен Златев, бронзовата медалистка от Игрите в Рио де Жанейро Елица Янкова, световните шампиони Детелни Далаклиев и Станимира Петрова и европейският първенец Димитър Щилянов. 

Домакин на събитието беше кметът на града Павел Гуджеров. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ваня Гешева

Ваня Гешева - с пълен комплект олимпийски медали

Легендата Ваня Гешева е родена на 06.04.1960 г. в пловдивското село Брестовица. Ваня Гешева е първият и единствен български спортист, извоювал пълен комплект медали от едни олимпийски игри – златен медал на К1-500 м, сребърен медал на К2-500 м и бронзов медал на К4-500 м през 1988 г. в Сеул през 1988 година. Гешева донася първия медал от олимпиада в..

публикувано на 23.07.24 в 09:43

"Ботев" срещу "Аякс", ако елиминира "Панатинайкос"

"Ботев" (Пловдив) ще срещне победителя от двойката "Аякс" - "Войводина" в третия квалификационен кръг на Лига Европа.  Това отреди тегленият жребий в Нион, Швейцария. Преди това "канарчетата" трябва да отстранят гръцкия гранд "Панатинайкос" във втория кръг на надпреварата. Мачовете са на 8 и 15 август, като в първата среща "жълто-черните" са..

публикувано на 22.07.24 в 15:09
Стоян Делчев

Стоян Делчев - първият българин с 2 медала от една олимпиада

Легендата на българската и световната  спортна гимнастика Стоян Делчев е роден на 03.07.1959 г. в град Пловдив. Стоян Делчев е първият българин, извоювал два медала от едни олимпийски игри – в Москва през 1980 г. – бронзов в многобоя и златен на висилка. Именно с столицата на  Русия той става първият ни гимнастик олимпийски шампион. През 1980 г...

публикувано на 22.07.24 в 13:28
Ботев стартира с успех във Враца

"Ботев" обърна с 3:1 съименика си във Враца

Ботев (Пловдив) стартира по най-добрия начин новия сезон в Първа лига. "Канарчетата" се наложиха с 3:1 при визитата си на Ботев (Враца) на стадион "Христо Ботев" в Северозападна България. Първата част премина в спокойно темпо, като домакините бяха по-активни в първите минути, докато "канарчетата" владееха инициативата в края на полувремето. След..

публикувано на 22.07.24 в 00:50
Севдалин Маринов

Севдалин Маринов - повелителят на категория до 52 кг

Легендарният ни щангист Севдалин Маринов е роден на 11.06.1968 г. в град Асеновград На 18 септември 1988 г. става олимпийски шампион в Сеул в категория 52 кг с рекорди от 120 кг в изхвърлянето и 270 в двубоя. Там Маринов става един от тримата най-млади български олимпийски шампиони в щангите (на 20 години 3 месеца и 7 дни).  Маринов е трикратен..

публикувано на 21.07.24 в 09:38