Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започват празниците на Стария град под надслов "Отново заедно"

Концерт-спектакъл посветен на Вазов дава началото на празниците на Стария град - 2020 г. 

Екипът на ОИ „Старинен Пловдив“ е приготвил за пловдивчани и гостите наситена и разнообразна програма в рамките на традиционните Празници на Стария град. 

Те започват днес, 14.09. в 18:00 ч. с откриване на документална фотоизложба, в която може да се проследи историята на градината „Цар Симеон“ (експозицията ще бъде позиционирана до фонтана Деметра и ще продължи до 14.10.).

В 19:00 ч. на Античен театър официално ще се постави началото на Празници на Стария град 2020 с тържествения концерт-спектакъл „БЪЛГАРИЙО, АЗ ВСИЧКО ТЕБЕ ДАДОХ!“. В мащабното събитие участват Гвардейски представителен духов оркестър с диригент подполковник Ради Радев, Хорова капела с диригент Нели Трошева, солисти от Представителния ансамбъл на въоръжените сили при Национална гвардейска част, Смесен хор на БНР с диригент Любомира Александрова, Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ при ОДК-Пловдив, Фолклорен ансамбъл „Тракия“, със специалното участие на Невена Цонева, Ваня Костова и Боян Михайлов, рецитатори и инструментални солисти.

С оглед спазване на противоепидемичните мерки и изискването за  лимитиране на публиката входът за откриващото събитие е само с покани. С тях можете да се снабдите в Туристическите информационни центрове на ул. „Д-р Стоян Чомаков“ №1 и ул. „Райко Даскалов“ №1 (работно време: от 9:00 до 18:00 ч., без почивен ден).

В следващите дни от празничната седмица екипът на ОИ „Старинен Пловдив“ залага на образователно-артистични ателиета за подрастващи, спортни занимания на Римски стадион, кино на открито на Небет тепе на 18.09. и 19.09., изложби, концерти, срещи с майсторството на изкусни занаятчии и мн. др. В следобедните часове на 14.09. ще бъдат отворени и разнообразните хранителни зони с вкусове и аромати за малки и големи – на ул. „Тодор Самодумов“ (паркинг на АМТИИ), площада до църквата „Св. св. Константин и Елена“, ул „Съборна“ №22 и Небет тепе. Те ще бъдат отворени в цялата празнична седмица 14-20.09.

Отново заедно с Регионална занаятчийска камара, със Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Тракия“, с ОП „Радостни обреди“, с Национален институт за недвижимо културно наследство, с изявените творци на Пловдив и България,  с креативна енергия сме подготвили наситена програма и Ви очакваме в Стария град. Входът за всички събития е свободен, при спазване на противоепидемичните мерки в страната.

В програма "Точно днес" интервюто по темата е с Донка Налбантова от общинския институт "Старинен Пловдив", тя е ръководител отдел "Културна политика и информационно обслужване".

Галерия

Още от категорията

Фуражки, калпаци и каски в библиотека "Иван Вазов"

Изложбата "Символи на държавността" може да се види в Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив. Експозицията  е на първия етаж и   представя част от личната колекция на доц. д-р Людмил Георгиев.  Включва 750 полицейски, пожарникарски, армейски и военноморски фуражки, шапки, барети, пилотки, калпаци, шлемове и каски от цял свят.  Събитието е част..

публикувано на 19.09.20 в 11:32

Бах и Моцарт на четири рояла на Античния театър

Четирима световни пианисти свирят тази вечер под диригентството на Йордан Камджалов и неговия  "Генезис оркестра" на Античния театър в Пловдив.  Впечатляващият по своя мащаб, съдържание и участници концерт „ Бах и Моцарт на 4 рояла “ в част от фестивала  „Музика през вековете“ и ще зарадва и вдъхнови ценителите на класиката от 19 часа.  Създател и..

обновено на 19.09.20 в 11:11

В "Срещите" - за българските страсти и въстания

Тази събота в „ Срещите”- разговор за  страстите български по най- българската книга „Записки по българските въстания”. Изпълват се 170 години от рождението на нейния автор Захари Стоянов.  Гости в студиото ще са философът Тони Николов, историкът проф. Андрей Пантев и  познавачът на полифонията доц. Илия Кожухаров.

обновено на 19.09.20 в 09:19

Плакати от конкурс украсяват Художествената гимназия

Първото събитие по проект "Младежки послания към света с езика на плакатното изкуство" е изложба с плакатите от III-тия конкурс "Плакат - Костадин Отонов", която е представена върху оградата на НХГ "Цанко Лавренов" от 19 септември до 14 октомври 2020 г. Проектът получи одобрение и субсидия от Община Пловдив по Компонент 3. Гражданска активност...

обновено на 19.09.20 в 08:15

Представя се нов културен маршрут в Пловдив

В Пловдив  се  представи нов културен маршрут, акцентиращ на епиграфските паметници.  Н адписите са от различни епохи, на различни езици и с различни азбуки.  Те и сега са част от градската среда, но остават неразчетени от публиката – и историите им звучат нечути, обясняват организаторите на събитието.  Проектът е на Фондация Pro Libris,..

обновено на 18.09.20 в 15:21