Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Подкрепа от Пловдив за българска читалня в Западните покрайнини

4
Акцията в двора на Читалище "Възраждане"
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

128 тома книги на съвременни български автори,сред които на много пловдивски писатели, както и 1335 лева, събрани в Пловдив през лятото, вече са в сръбското село Грознатовци, останало извън пределите на България по силата на Ньоския договор през 1919 година. Дарението подкрепя акцията на наши сънародници там да превърнат старо българско училище в културен център с първата читателска сбирка на български език. 

Благотврителната инициатива, подета от пловдвиската поетеса Елена Диварова, продължава, споделя тя: „Надяваме се с колеги от училище „Любен Каравелов“ да направим един благотворителен концерт наесен, ако позволяват условията. Но и неформални срещи с прятели, по-камерни литеаратурни срещи са също възможност да се срещаме и да събираме книги и пари за каузата“.

По думите на Диварова, освен покрива на бившето училище, чийто ремонт, според нея, вече е започнал, в момента се работи по изготвяне на официален проект за цялостния му ремонт. В него участва пловдивски архитект.

„Много е вънуващо, че Пловдив се включва в подкрепата за една шепа българи в Западните покрайнини. Защото ние тук змаем как се живее заедно –знаем не от векове, от хилядолетия знаем какво е да си по-малък етнос, да си малцинство. И може би затова така широк отклик за кратко време се получи.“

Пловдивската поетеса напомни, че училището в Грознатовци е строено през 1910 година и в него дълго са учили български деца, но отдавна то не функционира като такова. Книгите, изпратени от Пловдив са били приети топло, а емоциите покрай тях са започнали още с изпращането на списъка със заглавията им.

Продължавайки акцията, Елена Диварова не вижда финала й, защото по думите й, в идеята й да се подкрепи българския дух, има нещо много пловдивско: „Така, както в Пловдив се подкрепяме всички заедно и се наричаме пловдивчани, за да бъдем човечество, трябва всеки да знае своя род и език“.

Цялото интервю с Елена Диварова е в звуковия файл.


Галерия

Още от категорията

Фуражки, калпаци и каски в библиотека "Иван Вазов"

Изложбата "Символи на държавността" може да се види в Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив. Експозицията  е на първия етаж и   представя част от личната колекция на доц. д-р Людмил Георгиев.  Включва 750 полицейски, пожарникарски, армейски и военноморски фуражки, шапки, барети, пилотки, калпаци, шлемове и каски от цял свят.  Събитието е част..

публикувано на 19.09.20 в 11:32

Бах и Моцарт на четири рояла на Античния театър

Четирима световни пианисти свирят тази вечер под диригентството на Йордан Камджалов и неговия  "Генезис оркестра" на Античния театър в Пловдив.  Впечатляващият по своя мащаб, съдържание и участници концерт „ Бах и Моцарт на 4 рояла “ в част от фестивала  „Музика през вековете“ и ще зарадва и вдъхнови ценителите на класиката от 19 часа.  Създател и..

обновено на 19.09.20 в 11:11

В "Срещите" - за българските страсти и въстания

Тази събота в „ Срещите”- разговор за  страстите български по най- българската книга „Записки по българските въстания”. Изпълват се 170 години от рождението на нейния автор Захари Стоянов.  Гости в студиото ще са философът Тони Николов, историкът проф. Андрей Пантев и  познавачът на полифонията доц. Илия Кожухаров.

обновено на 19.09.20 в 09:19

Плакати от конкурс украсяват Художествената гимназия

Първото събитие по проект "Младежки послания към света с езика на плакатното изкуство" е изложба с плакатите от III-тия конкурс "Плакат - Костадин Отонов", която е представена върху оградата на НХГ "Цанко Лавренов" от 19 септември до 14 октомври 2020 г. Проектът получи одобрение и субсидия от Община Пловдив по Компонент 3. Гражданска активност...

обновено на 19.09.20 в 08:15

Представя се нов културен маршрут в Пловдив

В Пловдив  се  представи нов културен маршрут, акцентиращ на епиграфските паметници.  Н адписите са от различни епохи, на различни езици и с различни азбуки.  Те и сега са част от градската среда, но остават неразчетени от публиката – и историите им звучат нечути, обясняват организаторите на събитието.  Проектът е на Фондация Pro Libris,..

обновено на 18.09.20 в 15:21