Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкрепа от Пловдив за българска читалня в Западните покрайнини

4
Акцията в двора на Читалище "Възраждане"
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

128 тома книги на съвременни български автори,сред които на много пловдивски писатели, както и 1335 лева, събрани в Пловдив през лятото, вече са в сръбското село Грознатовци, останало извън пределите на България по силата на Ньоския договор през 1919 година. Дарението подкрепя акцията на наши сънародници там да превърнат старо българско училище в културен център с първата читателска сбирка на български език. 

Благотврителната инициатива, подета от пловдвиската поетеса Елена Диварова, продължава, споделя тя: „Надяваме се с колеги от училище „Любен Каравелов“ да направим един благотворителен концерт наесен, ако позволяват условията. Но и неформални срещи с прятели, по-камерни литеаратурни срещи са също възможност да се срещаме и да събираме книги и пари за каузата“.

По думите на Диварова, освен покрива на бившето училище, чийто ремонт, според нея, вече е започнал, в момента се работи по изготвяне на официален проект за цялостния му ремонт. В него участва пловдивски архитект.

„Много е вънуващо, че Пловдив се включва в подкрепата за една шепа българи в Западните покрайнини. Защото ние тук змаем как се живее заедно –знаем не от векове, от хилядолетия знаем какво е да си по-малък етнос, да си малцинство. И може би затова така широк отклик за кратко време се получи.“

Пловдивската поетеса напомни, че училището в Грознатовци е строено през 1910 година и в него дълго са учили български деца, но отдавна то не функционира като такова. Книгите, изпратени от Пловдив са били приети топло, а емоциите покрай тях са започнали още с изпращането на списъка със заглавията им.

Продължавайки акцията, Елена Диварова не вижда финала й, защото по думите й, в идеята й да се подкрепи българския дух, има нещо много пловдивско: „Така, както в Пловдив се подкрепяме всички заедно и се наричаме пловдивчани, за да бъдем човечество, трябва всеки да знае своя род и език“.

Цялото интервю с Елена Диварова е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31