Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да не спекулираме със страховете в образователния процес

"Чака ни по-различна учебна година – на правилата, на доверието към образователната система. След извънредното положение и дистанционното обучение, през които  тя премина, сега тя ще започне да работи в режим на редовен учебен процес. Акцентът е тази вяра, от която имат нужда учителите и всички, които участват в процеса на обучение в партньорство и с родителите. Това подчерта председателят на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров.

През последните 30 г. образователната система не е успявала да формира всички компоненти на българското образование. Ако се е справяла добре с обучението, все още не успява да се справи с възпитанието, със социализацията и със спазването на правилата.

„Гражданското общество не е научено да спазва правила и да ги подобрява, а напротив - търси  варианти да не ги спазва. И досега няма мярка, някой конкретен лост в училище, който  да кореспондира с някаква санкция за неспазване на норма в училище“

По думите на Петров, родителите  са видели заплаха в идеята да  заплащат 1000 лв, ако не дойдат  в училището до 1  час, за  да вземат детето си, което е проявило сиптоми на зараза. Вместо да помислят как да спазят нормата, ако тя влезе в сила, те са започнали да се представят като дискриминирани.

Той призова за повече повече толерантност, предпазливост и отстъпки, както и да не се спекулира със страховете на всички, които участват в образователния процес.

"Сигурен съм, че българското училище го чака една макар и по-различна,  успешна, партньорска година на правилата, но и на успехите" .

Повече – от звуковия файл: 


Още от категорията

Атанас Хранов в "Добро утро, ден!"

В „Добро утро, ден!“ не пропускаме да изтече месец октомври, който е важен за художника Атанас Хранов.   Тази година на 7 октомври му се роди син Никола, на 11-ти той имаше рожден ден, на 14-ти откри изложба  в Пловдив. Най-новите му творби по три от поемите на Александър Секулов са подредени до 7 ноември в галерия "Аетерна".  Атанас Хранов..

обновено на 31.10.20 в 08:12

Пандемията помете порочния "индустриален туризъм"

Между 60 и 80 процента от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти през предстоящия  сезон. Тази нерадостна прогноза бе направена пред няколко дни и тя се наслагва към резултатите от действителните загуби на фирмите през летния период. Въпреки това обаче, не може да се каже че туризмът е най-губещият отрасъл,..

обновено на 30.10.20 в 16:09

Болниците в Раковски и Първомай също с ковид-отделения

20 от 115 легла  са предвидените за лечение на леки случаи на ковид, в съответствие с решението за разкриване на ковид-отделение. Проблемът обаче освен структурен, е  най-вече свързан с човешките ресурси. Болницата не е изолиранан от проблемите на останалата част от България, но след като персоналът на новото отделение ще влиза в..

публикувано на 30.10.20 в 15:11

Езиковите центрове са против затварянето им

Асоциацията на езиковите центрове в България излезе с отворено писмо  към  министъра на здравеопазването, в което изразява несъгласието на гилдията да се забраняват „присъствените занятия в езиковите и образователни центрове, организирани от частни лица“ и подозират  специално отношение към неформалното образование.  Аргументите за това..

публикувано на 30.10.20 в 12:17

Дано "ковид-поколението" не се окаже неподготвено

"Въпреки че от началото на пандемията минаха около 9-10 месеца, все още ми се струва, че нямаме сигурни данни за това, какъв е имунитетът при преболедувалите, защото те са доста противоречиви, както е при всички нови подобни инфекции. По данни на руски автори, срокът е много кратък, за да е налице имунитет, осигуряващ липсата на подобно..

публикувано на 30.10.20 в 11:45