Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Учителят лекува душата на детето

„15 септември е ден, който се помни от всички първокласници до края на живота. Майка ми беше учителка, самият аз съм завършил ПУ „Паисий Хилендарски“ като неосъществен педагог в класната стая, сега се опитвам в класното общество да се самовъзпитавам и възпитавам и обучавам, за мене 15 септември е свят празник“, заяви писателят Румен Леонидов.

Той посочи, че в момента фокусът на празника не е „на фокус“. Вместо само вълнение от първия учебен ден и първото прекрачване на прага, има ужас, неразбирателство и вълнение у родителите най-вече, и не се знае как това би се пренесло във времето.

„Всичко това е изпитание и много родители са готови да стачкуват. Не зная какво още трябва да се случи, за да се схване от хората, че в момента има една световна война. В нея ги няма онези условия, които досега ги е имало човечеството през последните 20,30,70 години“.  

По думите на Леонидов, всичко е различно, разместено е и всякакви хленчения и оправдания трябва да отидат на заден план. На децата трябва да се внуши, че е налице нов световен ред. Налице са  нови условия, към които всички трябва да се приспособим.

Паниката обаче е излишна,  новата учебна година трябва да започне с маски и  скафандри и да се молим този етап да премине по-бързо.

Родителите трябва да си помогнат с повече разум и с по-малко паника.

Леонидов бе категоричен, че за да не се получи хаос, трябва да се спазват правилата, препоръчани от лекарите.

„Ако ние не обичаме държавниците си, поне трябва да обичаме лекарите.

Учителят е по-важен от лекарите, защото той лекува душата, грижи се за възпитанието на душата на детето.

„Изостанахме в уважението си към учителите и те изостанаха в по-голямата си част от задължението си на учители като възпитатели. Ето защо от детската година децата трябва да се възпитават в съпричастност, в етика“.

Повече – от звуковия файл:


Още от категорията

Не е задължително да прекараме Ковид-19

„ Не е задължително да преболедуваме коронавируса, за да имаме имунитет. Просто трябва да спазваме мерките за безопасност и така да се предпазим. Можем да си останем рискови,  както към всички онези вируси, които дори не познаваме “ – заяви в интервю за Радио Пловдив д-р Мария Пишмишева, завеждащ инфекционното отделение на МБАЛ Пазарджик...

обновено на 27.10.20 в 17:41

Зелената система в Пловдив е в неравна битка със застрояването

На всеки жител на град с мащабите на Пловдив според Закона за устройството на територията (ЗУТ) се падат по 20 квадратни метра зелени площи .  Реалностите са далеч от регламента – в момента всеки пловдивчанин разполага едва с 11 % от полагащите му се по закон зелени площи - това са 2,2 квадратни метра .  Заложено е след 20 години..

публикувано на 27.10.20 в 17:37
Действащият в момента ОУП на Пловдив

Публична инфраструктура искат за "Терзиите" и "Остромила"

Развитието на терториите на районите Западен и Южен в следващите 20 години обсъдиха днес граждани, представители на районните администрации и екипът, осъществил промените в новия Общия Устройствен План (ОУП) на Пловдив. Общественото му обсъждане  започна вчера с районите Централен и Северен, а днешните дебати, белязани с гражданска..

публикувано на 27.10.20 в 16:16

Обучението онлайн е добра възможност, но временно

Ние сме подготвени да преминем изцяло към дистанционно обучение, но за целта трябва да отговорим на условията, определени в заповедта на министъра на МОН, заяви Валентина Стоенчева, директор на СУ „Св.Патриарх Евтимий“ в Пловдив и заместник-председател на Съюза на работодателите в системата на образованието в града. По думите й, през миналата..

публикувано на 27.10.20 в 15:59

Бюджетът за здраве през 2021 г. е недостатъчен

Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз зяви за Радио Пловдив, че икономиката не трябва да страда от Ковид кризата. Тотално затваряне, както през пролетта не е необходимо. „Важно е с какво количество вирус се срещаш, и как ще прекараш заболяването“. По темата за зелените болници д-р Маджаров уточни: „ Ако някой си..

публикувано на 27.10.20 в 11:18