Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Учителят лекува душата на детето

„15 септември е ден, който се помни от всички първокласници до края на живота. Майка ми беше учителка, самият аз съм завършил ПУ „Паисий Хилендарски“ като неосъществен педагог в класната стая, сега се опитвам в класното общество да се самовъзпитавам и възпитавам и обучавам, за мене 15 септември е свят празник“, заяви писателят Румен Леонидов.

Той посочи, че в момента фокусът на празника не е „на фокус“. Вместо само вълнение от първия учебен ден и първото прекрачване на прага, има ужас, неразбирателство и вълнение у родителите най-вече, и не се знае как това би се пренесло във времето.

„Всичко това е изпитание и много родители са готови да стачкуват. Не зная какво още трябва да се случи, за да се схване от хората, че в момента има една световна война. В нея ги няма онези условия, които досега ги е имало човечеството през последните 20,30,70 години“.  

По думите на Леонидов, всичко е различно, разместено е и всякакви хленчения и оправдания трябва да отидат на заден план. На децата трябва да се внуши, че е налице нов световен ред. Налице са  нови условия, към които всички трябва да се приспособим.

Паниката обаче е излишна,  новата учебна година трябва да започне с маски и  скафандри и да се молим този етап да премине по-бързо.

Родителите трябва да си помогнат с повече разум и с по-малко паника.

Леонидов бе категоричен, че за да не се получи хаос, трябва да се спазват правилата, препоръчани от лекарите.

„Ако ние не обичаме държавниците си, поне трябва да обичаме лекарите.

Учителят е по-важен от лекарите, защото той лекува душата, грижи се за възпитанието на душата на детето.

„Изостанахме в уважението си към учителите и те изостанаха в по-голямата си част от задължението си на учители като възпитатели. Ето защо от детската година децата трябва да се възпитават в съпричастност, в етика“.

Повече – от звуковия файл:


Още от категорията

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов.  Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е..

публикувано на 14.05.21 в 17:17

Смяната на модела минава през смяната на хора

“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС. Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “ Целта е да се..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт.  Това  заяви  в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в..

публикувано на 14.05.21 в 15:18

Пловдив отново инвестира 300 000 лв. в модернизация на училища

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища .  Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за..

публикувано на 14.05.21 в 12:28

"Рестартирай Европа": Дронове помагат на хората в пандемия

СOVID-19 успя да приземи, макар и временно, авиацията, но не и дроновете. Те могат да се използват за локализирането на повреди по електрическата мрежа, за следене на трафика, в земеделието, за правене на снимки от въздуха, за куриерски услуги, а не на последно място – за военни цели. В новата си програма Хоризонт Европа, Европейският съюз..

публикувано на 14.05.21 в 11:34