Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петима първолаци посрещнаха в защитеното училище в село Искра

23 деци прекосиха за първи път училишния праг в Клисура

При спазване на разпоредените мерки срещу коронавируса, дори и с малко ученици започна новата учебна година в училищата в Пловдивска област. 
Само петима първокласници ще учат тази година в защитеното училище „Отец Паисий“ в първомайското село Искра. За първия учебен ден те бяха подготворли стихчета, а чуителите ги посрещнаха с буквари и менче с вода, съобщи за Радио Пловдив директорът на училището  Величка Чурчурлиева.   
И четирима млади учители, току-що завършили, влизат от днес да преподават с маломерните паралелки  в Искра. Учениците там са общо 66, като 12 деца пътуват от съседното село Брягово с училищен автобус при спазване на противоепидемичните мерки. Осигурена е топла вода, но заради честите прекъсвания на водоснабдяването са осигурени бидони за шчемите и тоалетните. 
140, малко над минимиума, са учениците в училище "Христо Г. Данов" в Клисура, което също е сред защитените в областта. Там първокласниците са 23-ма. До края на септември някои часове ще се провеждат не само в класните стаи, а и на пейките в училищния двор. Всичко необходимо за хигиената е осигурено, уточни директорът Зорка Томова. Пътуващите от близкото село деца се извозват с автобус на фирма, с която училището е сключило договор. 

Още от категорията

Жега до 35 градуса ни удря днес

Жълт код за високи температури е обявен за днес в 16 области в страната.  Предупреждението е в сила в почти всички райони на Централна и Западна България.  В тези, за които е обявен жълт код, се очакват температури над 35 градуса по Целзий.  В следващите дни се очаква да се увеличат и областите с висока пожароопасност, т.е. те ще са..

публикувано на 27.07.21 в 09:17

Представят проектите за съдбата на Бетонния мост

Идейният проект на новия Бетонен мост в Пловдив ще бъде представен днес от зам.-кмета по строителство Пламен Райчев и главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов.  Проектът е изготвен от Национална компания „Железопътна инфраструктура” като задължително условие от страна на Община Пловдив да бъде представена новата визия за моста.   Преди три..

обновено на 27.07.21 в 08:36

Коронавирусът отново постепенно настъпва - 193 нови случая

193 са новите случаи на коронавирус у нас или 0,92 процента от направените 20 910 теста пред последното денонощие.   Най-много са новите случаи в столицата - 74, следвана от  Пловдив с 19.  Седем са в Пазарджик, един случай има в Смолян.   5 души са починали, като излекувани са отчетени 73 пациенти.  Новият коронавирус е констатиран при 13 467..

обновено на 27.07.21 в 08:35

Безплатни мамологични прегледи за жените в Смолян

Безплатни ехографски профилактични прегледи за рак на гърдата ще се проведат от днес до 30 юли т.г. в Смолян. Организатор на прегледите е Фондация Нана Гладуиш – Една от 8.  Екипът на Фондацията и д-р Младен Младенов, мамолог-гинеколог от ПСАГБ Света София ще прегледат 280 жени от града и областта.  Освен грижата към здравите жени с..

публикувано на 27.07.21 в 08:35

Подписка срещу полицая, убил дете с автомобил в Братаница

В Пазарджик днес стартира подписка с искане за справедливо наказание на полицая, който преди седмица уби дете на пешеходна пътека в центъра на село Братаница и то със служебния си автомобил. . Ден, след инцидента, 43 годишният Владимир Панайотов, служител в Дирекция „Борба с организираната престъпност“ бе пуснат под парична гаранция от 5 хиляди..

публикувано на 27.07.21 в 06:46