Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петима първолаци посрещнаха в защитеното училище в село Искра

23 деци прекосиха за първи път училишния праг в Клисура

При спазване на разпоредените мерки срещу коронавируса, дори и с малко ученици започна новата учебна година в училищата в Пловдивска област. 
Само петима първокласници ще учат тази година в защитеното училище „Отец Паисий“ в първомайското село Искра. За първия учебен ден те бяха подготворли стихчета, а чуителите ги посрещнаха с буквари и менче с вода, съобщи за Радио Пловдив директорът на училището  Величка Чурчурлиева.   
И четирима млади учители, току-що завършили, влизат от днес да преподават с маломерните паралелки  в Искра. Учениците там са общо 66, като 12 деца пътуват от съседното село Брягово с училищен автобус при спазване на противоепидемичните мерки. Осигурена е топла вода, но заради честите прекъсвания на водоснабдяването са осигурени бидони за шчемите и тоалетните. 
140, малко над минимиума, са учениците в училище "Христо Г. Данов" в Клисура, което също е сред защитените в областта. Там първокласниците са 23-ма. До края на септември някои часове ще се провеждат не само в класните стаи, а и на пейките в училищния двор. Всичко необходимо за хигиената е осигурено, уточни директорът Зорка Томова. Пътуващите от близкото село деца се извозват с автобус на фирма, с която училището е сключило договор. 

Още от категорията

20 са новите случаи на коронавирус в Пловдив

189 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 6 043 писиар теста, сочат данните от  Единния информационен портал за последното денонощие.  Новорегистрираните случаи са 3,13 % от тестовете.  Най-много са заразените в София (40), Благоевград (29) и Пловдив с 20 души, дали положителни резултати за Ковид -19 е областта.   В Пазарджик..

обновено на 19.09.20 в 11:22
Регионален исторически музей

Два дни с безплатен вход за музеите в Смолян

Днес и утре са дните на отворени врати за безплатни посещения на музеите в Смолян, като част от   Европейските дни на наследството. Регионалният исторически музей "Стойо Шишков" в партньорство с община Смолян и клуб "Приятели на музея" организират разнообразни мероприятия.   В събота ще може да се види къщата музей "Ласло Наги", а в неделя..

публикувано на 19.09.20 в 11:21

Фоклорен фестивал на три сцени в Лаута

Тази събота и неделя в  парк "Лаута" в район "Тракия" се провежда един от най-големите фолклорни фестивали.  .  На трите сцени на "Народен събор Пловдив"  се изявяват професионални и любителски състави и изпълнители от цяла България.   В изявите участват фолклорни групи, оркестри, училища, читалища, самодейци. Осигурени са безконтактни машини за..

публикувано на 19.09.20 в 10:59

Еврейската общност отбелязва новата 5 781 година

Еврейската общност отбелязва началото на новата 5781 г. от своя календар и ще сподели част от традициите с представителите на всички народи и религии в Пловдив.  Тематична кулинарна вечер ще бъде проведена в парк „Отдих и култура“ на Гребната база.  Събитието е част от срещите на народите в Пловдив, които се организират през целия месец септември..

публикувано на 19.09.20 в 08:45

Американски Ф-16 поемат охраната на българското небе

Американски самолети Ф-16 ще се включат днес в провеждащото се в България военно учение „Тракийска пепелянка“.  Това е полезно и за  българската национална сигурност, с оглед на събитията в региони с непосредствена близост до нашата граница, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Става дума за конфронтацията в Егейско море между..

обновено на 18.09.20 в 23:16