Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пловдив отбелязва Европейската седмица на мобилността

В Пловдив стартират инициативите за отбелязване на Европейската седмица на мобилността.  Европейската комисия е определила тазгодишната кампания „Чиста мобилност за всички“  да се проведе под мотото „Избери как да се придвижваш“. 

Ден на отворените врати ще се проведе в автоматичния измервателен пункт за качеството на атмосферния въздух „Каменица” .Там експерти на екоинспекцията ще демонстрират как се извършва наблюдението, кои са показателите, които се следят и как те се влияят от автомобилния трафик. 

От  9:30 часа ще има гимнастика на открито на Римския стадион под мотото „Бъди активен с нас“. 

В  16:00 часа, от бариерата на ул. "Съборна" започва безплатен пешеходен тур „Крачка по крачка за здраве и познание“. Инициативата е на общински институт „Старинен Пловдив“ и включва разходка с екскурзовод из културно-историческото наследство на града.

В седмичната програма е включена и инциативата Park(ing) Day, в която традиционните паркинги ще се превърнат в места за четене и музикални сцени. 

С кампанията Европейска седмица на мобилността община Пловдив като се стреми да насърчи участието на обществеността в използване на алтернативни методи на придвижване в града вместо автомобил. Популяризират се множество ползи за околната среда и здравето на хората. Пловдив участва в кампанията през последните й над 10 издания. 
Още от категорията

Американски Ф-16 поемат охраната на българското небе

Американски самолети Ф-16 ще се включат днес в провеждащото се в България военно учение „Тракийска пепелянка“.  Това е полезно и за  българската национална сигурност, с оглед на събитията в региони с непосредствена близост до нашата граница, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Става дума за конфронтацията в Егейско море между..

обновено на 18.09.20 в 23:16

Обвиниха съпруга на Красимира от Бегово за убийството й

Съпругът на 21- годишната Красимира Куковска от калояновското село Бегово, която бе открита мъртва в дома си, е обвинен за убийството й. Първоначалната версия за смъртта на младата жена бе самоубийство.  Районна прокуратура – Пловдив е повдигнала обвинение на Любомир Петров за убийство по непредпазливост като в момента той е задържан за 72 часа...

публикувано на 18.09.20 в 16:43

В Раковски арестуваха четирима "наркофермери"

Четирима мъже между 19 и 34 години от Раковски са задържани при специализирана операция от служители на районното управление.  Те са хванати в момент на прибиране на марихуана от нивата си, прикрита в гориста местност между Раковски и Брезово.  Там отглеждали 163 растения от рода на конопа  с височина между 80 и 200 см. Криминалистите са открили..

публикувано на 18.09.20 в 15:57

Първи случай на заразен с ковид ученик в Пловдив

За първи случай на Ковид -19 в пловдивско училище, съобщи началникът на РУО - Пловдив Иванка Киркова.  Тя уточни, че става дума за ученик от началните класове в СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Детето е третокласник и е прибрано от училище от родителите си още на 16 септември, след като се установява, че неговата баба е с положителен тест за..

обновено на 18.09.20 в 15:18

Едно от пловдивските СДС-та се влива в "Републиканци за България"

Представители на СДС от Пловдив и областта се присъединяват към партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. 300 души с десни разбирания преминават в редиците на партията на Цветанов – обяви областният председател на СДС в областта Георги Пилев. „Липсата на политика на Националното ръководство на СДС, които „пристанаха“ на ГЕРБ,..

обновено на 18.09.20 в 15:18