Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сложна операция в УМБАЛ "Свети Георги" спаси крака на мъж

Отстранен е огромен тумор на колянната става, поставена е рядка протеза

| обновено на 16.09.20 в 17:09
3
Проф. Владимир Ставрев и проф. Любен Стоков /вдясно/

Пациентът е 58-годишен мъж от Велинград. Диагностициаран е в болница "Токуда" в София, откъдето са му предложили ампутация на крака, за да отстранят злокачествения тумор - остеосарком. 

"При направената биопсия преди месец е станало ясно, че заболяването се развива бързо с увеличаване на туморната маса и е било важно да се направи спешна интервенция. Отстраненият днес тумор е с размер на детска глава ", каза проф. Владимир Ставрев, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив.

Сложната хирургическа операция по премахване на остеосаркома бе проведена днес. Тя е обхванала долната част на бедрото, както и колянната става. На мъжа е поставена немска коленна протеза. Добрата новина е, че засега няма метастази, предстои да се произнесе онкокомисията, поясниха лекарите.

По този начин в Пловдив е била избегната ампутацията. "С индивидуалната изкуствена става се замества долната част на бедрото и колянната става", обясни проф. Ставрев. Той съобщи, че по нашите стандарти НЗОК заплаща едва 2 700 лева, а останалите 17 500 лева за ставата се поемат от болния. 

В Германия подобни операции се правят на болните с добавъчни осигуровки със заплащане от Касата, поясни проф. Любен Стоков, консултант на операцията, лекар с дългогодишен опит, той е  бившият началник на Клиниката по костни тумори на УСБАЛ по ортопедия в софийския квартал Горна баня.

Лекарите съобщиха, че остеосоркомът е най-честото заболяване от злокачествените тумори на крайниците, като заема около 10%. Има доказани случаи при деца и младежи до 18 години, където лечението се поема изцяло от НЗОК. 

Галерия

Още от категорията

100 % е реализацията на завършилите в ТУ - Пловдив

Най-желаната специалност в Техническия университет традиционно е " Компютърни системи и технологии ". Новото тази година е, че във филиала на ТУ в Пловдив най-препдочината след компютрите е специалността " Дизайн и печатни комуникации ". Това съобщи директорът проф. Въльо Николов, който привества първокурсници с "Добре дошли". Интерес от студентите..

обновено на 28.09.20 в 14:17

GP-тата не са записани на първа линия, а всъщност са точно там

От тази седмица НОЩ подновява ежеседмичните си брифинги. Според председателя на Сдружението на общопректикуващите лекари в България д-р Любомир Киров е необходимо инфармацията, която дават от там за заразените медици да е по- прецизна и да посочва от кои сектори на здравната система са те.  Това трябва да определя съответните здравни политики, казва..

публикувано на 28.09.20 в 13:57

Няма опасност БСП да стане лидерска партия

Конгресът на БСП остави извън Националния съвет на партията председетеля на ПЕС  и бивш лидер свой лидер Сергей Танишев, още един бивш предсадател Михаил Миков, както и други знакови лица на вътрешнопартийнта опозиция. Станишев определи това като знак за превръщането на БСП в лидерска партия, в която 187 членове на НС ще са "гумения печат" на Корнелия..

публикувано на 28.09.20 в 13:18

Субсидията за земеделските производители е капка в морето

Фермерът Красимир Кумчев сподели в ефира на Радио Пловдив, че всяка година в земеделието си имат по един Ковид 19. Това могат да бъдат градушки, слани или суша, както се оплакват стопаните от Североизточна България. Това са само някои от причините за драстично намаляване на добивите. „Българският селянин е корав човек и успява да се справи. В..

публикувано на 28.09.20 в 13:02

Протестите няма да затихнат, но и няма да свалят правителството

Управляващите и опозицията са в окопна война на изтощение, описа ситуацията социолът Цветозар Томов. По думите му така ще се продължи до следващата криза, която ще се появи.  "Протестите няма да затихнат, както се надяват управляващите, нито пък ще свалят правителството, както се надяват самите протестиращи". А как ще развие сюжетът зависи от това..

публикувано на 28.09.20 в 11:01