Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

МС фининсира инфраструктура за бъдещ инвеститор в Пловдив

| обновено на 16.09.20 в 17:04

Министерски съвет отпусна днес 1,027 млн. лв. на Община Пловдив за изграждането на две нови улици в Индустриална зона „Изток“ във връзка със сетифицирането на BTL Industries Bulgaria (BTL)за клас А инвеститор точно преди година. 

Международната компания, със седалище в Чехия, е сред водещите производители на медицинско оборудване и повече от десетилетие изработва основна част от продукцията си в Пловдив.

През 2019 г. компанията закупи сградите на бившата фабрика „Пулпудева“ и започна процедура по сертифицириане и проектиане на нов високотехнологичен завод, в чието изграждане ще бъдат инвестирани 120 млн. лв. и ще бъдат открити 200 работни места.

Паралелно с производството на медицинска техника, компанията развива R&D (проучвания и разработки) на електронна медицинска апаратура в три направления: физиотерапия, кардиология и естетична медицина.

Правителството одобри днес финансирането на публична общинска инфраструктура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

От бюджета на Министерството на икономиката ще бъдат предоставени средства на Община Пловдив за изграждане на елементи от общинска пътна инфраструктура -  ул. „Владая" и нова улица, която ще бъде връзка с бул. „Марица". Пътят стига до границите на имота, в който ще се изгради новата фабрика за производство на електронна медицинска апаратура. Новата инфраструктура ще е в зоната и ще създаде условия за привличането на нови потенциални инвеститори.

Екипът нa зам.-кмета с ресор бизнес развитие, Стефан Стоянов, вече няколко години работи в тясно сътрудничество с Министерството на икономиката и BTL, за реализирането на проекта и сертифицирането на компанията.

„Това е важна подкрепа за Общината и ясен знак към инвеститорите, че Пловдив ще продължи да се развива както център на най-голямата икономическа зона в България и ще подкрепя компаниите, които инвестират във високотехнологични производства и създават условия за добре платена работа“, коментира кметът Здравко Димитров. Той подчерта, че екипът на общината е положил много усилия, за да се случи този проект. „Благодаря на министъра на икономиката и на цялото правителство за бързата реакция и за подкрепа, дори и в тази трудна година бяха осигурени средства за Пловдив“, заяви още Здравко Димитров.Още от категорията

Прокуратурата проверява фалшива ли е дипломата на БСП активист

Пловдивската районна прокуратура  се самосезира и разпореди проверка по журналистическо разследване за това фалшива ли е дипломата за магистър на Десислава Йорданова, БСП активист и дъщеря на пловдивския депутат от левицата доц. Георги Йорданов.   Публикациите на   Нова телевизия и информационния сайт „Glas.bg“  са на тема „Как се взема степен..

обновено на 28.09.20 в 16:05

Още една учителка от ДГ "Марица" в Пловдив с Ковид-19

Помощник-възпитателка от детска градина „Марица“ в Пловдив е с положителен резултат за Ковид-19, съобщиха от областния кризисен щаб.  В петък в детската градина бяха направени  PSR-тестовена 10 души, след като учителка се оказа заразена с коронавирус. Единствената положителна проба е на помощник – възпитателката като тя е без оплаквания, но остава..

публикувано на 28.09.20 в 15:57

23-годишният Ивелин от Смилян отново изчезна, издирват го

В Смолянско издирват 23-годишен младеж, изчезнал преди два дни. Младият мъж, който е от село Смилян, е напуснал дома си на 26.09.2020 г. около 09:00 часа. Последно е забелязан около 09:30 часа в центъра на селото. От тогава няма връзка с него и не се е прибирал. Ивелин Узунов е на видима възраст около 20-25 години, висок около 182..

публикувано на 28.09.20 в 14:03

1 200 нови места за паркиране тази година в Пловдив

1200 са новите и реконструирани паркоместа в града от началото на годината. Само в район "Централен" те са 450, съобщи кметът Здравко Димитров при откриването на 100 нови места за паркиране в четири междублокови пространства в района на булевард "Копривщица" и улиците "Прогрес" и "Младост", зад пазара на улица "Младежка".  В обновеното пространство..

обновено на 28.09.20 в 13:54

Облагородяват Пловдив с 10 млн. лева в следващите две години

До края на октомври проектът за изграждането на подлеза „Модър – Царевец“ трябва да бъде предстваен в общината за съгласуване. Това съобщи заместник-кметът с ресор строителство и инвестиции Пламен Райчев.  Той припомни, че изграждането на пътната връзка „Модър – Царевец“ се прави на инженеринг. В момента се извършват геодезически заснемания на..

публикувано на 28.09.20 в 13:52