Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата електронна система в съдилищата е неприемлива

„Ние имаме частичен поглед върху работата на единната електронна система за работа за съдилищата. При нейното създаване и възлагане не бяхме поканени да участваме, не сме  наблюдавали процеса на разработването й и съдим за нея по резултатите от нейното използване“, коментира председателят на Адвокатския съвет – Пловдив Иван Демерджиев.

По думите му, тези резултати са неприемливи. Силно ограничени са възможностите на адвокатурата за електронен достъп до делата, от една страна, а от друга -  обслужването е станало изключително бавно.

„Старата система не беше много по-добра от тази, но във всеки съдебен район на ниво съдилища и адвокатура  имаше често сключени споразумения и работеха програми за обмен на данни по електронен път.  В сегашния си вид, ако Съдът бъде затворен, както стана по време на пандемията, това няма как да се случи“.

Работата на Адвокатурата е затруднена и това рефлектира върху правата на гражданите, защото самата защита, която адвокатите осъществяват, няма да бъде ефективна.

Проблемите са се появили още в началото, но тогава адвокатите са имали надежда, че с времето и натрупването на опит за работа със системата, нещата ще се променят. Това обаче не е станало факт.

 „Организацията на работа започна по неправилен начин. Представете си как се прави система за електронен достъп и обмен в съдилищата, при изграждането на която Адвокатурата не участва. Ако беше потърсено нашето съдействие и опит, тази система щеше да е много по-добра и по-работеща“.

Демерджиев бе категоричен, че липсата на диференциация в продхода при разработване на системата – кога да се заложи на по-високите изисквания за формализъм и кога да не се залагат такива изисквания с цел да се работи по-бързо и ефикасно, е довело до проблемите, които сега се наблюдават в работата на системата.

„Нито всяко действие може да бъде формално, нито всяко – да изисква електронен подпис“, подчерта Демерджиев.

Чуйте повече от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33