Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Новата електронна система в съдилищата е неприемлива

„Ние имаме частичен поглед върху работата на единната електронна система за работа за съдилищата. При нейното създаване и възлагане не бяхме поканени да участваме, не сме  наблюдавали процеса на разработването й и съдим за нея по резултатите от нейното използване“, коментира председателят на Адвокатския съвет – Пловдив Иван Демерджиев.

По думите му, тези резултати са неприемливи. Силно ограничени са възможностите на адвокатурата за електронен достъп до делата, от една страна, а от друга -  обслужването е станало изключително бавно.

„Старата система не беше много по-добра от тази, но във всеки съдебен район на ниво съдилища и адвокатура  имаше често сключени споразумения и работеха програми за обмен на данни по електронен път.  В сегашния си вид, ако Съдът бъде затворен, както стана по време на пандемията, това няма как да се случи“.

Работата на Адвокатурата е затруднена и това рефлектира върху правата на гражданите, защото самата защита, която адвокатите осъществяват, няма да бъде ефективна.

Проблемите са се появили още в началото, но тогава адвокатите са имали надежда, че с времето и натрупването на опит за работа със системата, нещата ще се променят. Това обаче не е станало факт.

 „Организацията на работа започна по неправилен начин. Представете си как се прави система за електронен достъп и обмен в съдилищата, при изграждането на която Адвокатурата не участва. Ако беше потърсено нашето съдействие и опит, тази система щеше да е много по-добра и по-работеща“.

Демерджиев бе категоричен, че липсата на диференциация в продхода при разработване на системата – кога да се заложи на по-високите изисквания за формализъм и кога да не се залагат такива изисквания с цел да се работи по-бързо и ефикасно, е довело до проблемите, които сега се наблюдават в работата на системата.

„Нито всяко действие може да бъде формално, нито всяко – да изисква електронен подпис“, подчерта Демерджиев.

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията

Нови 30 легла за болни с коронавирус в Смолянска област

30 допълнителни легла ще бъдат определени за прием на болни с коронавирус в болниците в Смолян и областта, каза пред Радио Пловдив д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ СМолян. 15 от тях ще бъдат в областната болница. Така там ще има 70 легла са болни с ковид, 9 от които за интензивно лечение. Общо в областта за лечение на хора с коронавирусна инфекция ще..

обновено на 28.10.20 в 15:54
Паметникът на трите поколения край Перущица

Перущица с доброволческа акция за Деня на будителите

Заради увеличения брой заболели от КОВИД-19 и затягането на противоепидемичните мерки в страната община Перущица отмени честването в Дановото училище за Деня на народните будители.  Вместо това го замени с нетрадиционна проява на открито. На 1 ноември доброволци ще почистят Паметника на трите поколения и района около него. Инициативата е..

публикувано на 28.10.20 в 13:00

38 учители и 35 ученици са с Ковид 19 в Пловдив и областта

Отброяваме дните от края на октомври, записваме новите неизвестни за коронакризата и броим присъствия и отсъствия. Разговор с Иванка Киркова , началник на Регионалното управление на образованието в Пловдив. За ковид, учениците, учителите и необходимото знание по време на световна пандемия.  Внезапни проверки за спазване на противоепидемичните..

обновено на 28.10.20 в 11:42

Бюджет 2021 е напълно кампаниен и ни чака дългова криза

Повече пари за здравеопазване през 2021 година, и още пари за заплати, запазаване на работни места, това декларираха от правителство за бюджета след като президентът Румен Радев заяви, че той е "разоряващ". Отделени са 1 млрд. 650 млн. лева за домакинствата,  577 млн. за бизнеса, 749 млн. лева свързани с държавните структури, за борба с коронавируса...

обновено на 28.10.20 в 10:37

Съгласяваме се с мерките за две седмици в баровете и клубовете

От четвъртък, 29 октомври, в страната се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки, сред които са и тези свързани със заведенията.  Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощен барове, клубове и др. подобни нощни заведения за развлечения на закрито.  Деян Найденов, собственик на 11 нощни заведения в Пловдив каза пред Радио..

публикувано на 28.10.20 в 10:02