Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Пловдив заработи модерен изследователски център към БАН

Оборудването е за 5.5 млн. лева

Разширение на Изследователския център по мехатроника и нанотехнологии в Пловдив бе открито днес. 

Комплексът е част от Централната лаборатория по приложна физика на БАН  и включва инфраструктура и оборудване за близо 5 и половина милиона лева, обясни доцент Лиляна Колаклиева, която е ръководител на екипа, който работи по проекта. Значителна част от него е по европейските програми „Конкурентоспособност“  и „Наука и образование за интелигентен растеж“, а съфинансирането е от БАН, както и от собствени приходи на пловдивския екип. 

Освен научна, лабораторията осъществява и приложна дейност като изпълнява поръчки на компании. Те са основно свързани с изработка на покрития с висока устойчивост на износване и максимална гладкост. Приложението им е както в машиностроенето, така и в медицината-например при покрития на изкуствени стави и стентове. 

Материалите, които се изпитват в лабораторията, трябва да помогнат и за предвиденото в евродирективите свиване на използването на машинни масла и греси. 

Показателен за успешната работа на колегите в Пловдив е фактът , че и чуждестранни фирми с филиали в страната, работят с лабораторията. Това отбеляза председателят на БАН академик Юлиян Ревалски като припомни, че обичайно тези компании използват свои развойни бази.


Галерия

Още от категорията

Четири хеликоптера вече гасят пожара между Елшица и Левски

Продължава гасенето на огромния горски пожар между панагюрските села Елшица и Левски.  Над 200 души се борят с огнената стихия, от въздуха гасят и вертолети от авиобаза Крумово.  Четвърти хеликоптер на авиобаза Крумово се включи тази вечер в гасенето.   В Панагюрище остава в сила частичното бедствено положение. Няма замърсяване на въздуха в..

обновено на 09.08.22 в 21:43

ВМЗ е на печалба, служебният министър на икономиката греши

Ръководството на ВМЗ – Сопот опорверга днешното изказване на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, че икономическото състояние на оръжейницата е влошено и загубите само за два месеца  надхвърлят 100 млн. лв.  Новият директорски борд твърди, че заводът дори отчита 48 млн.лв. печалба за полугодието, докато  при управлението на..

обновено на 09.08.22 в 16:48

"Бизнесът за Пловдив" иска да бъдат рестартирани важни проекти за града

Продължаване на диалога с бизнеса и рестартиране на важните проекти за областта и града бяха в центъра на разговорите на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев и най-голямото работодателско обединение в региона - „Бизнесът за Пловдив“. „Един от приоритетите по време на ограничения ми мандат е да възстановя добрия диалог между държавата и..

публикувано на 09.08.22 в 16:14

Болните с Covid в Пловдив са много повече от регистрираните

По данни на РЗИ 14-дневната заболяемост от COVID-19  в Пловдивдивска област е 270 на 100 хиляди души , а във възрастова група 0 -18 години – 127 на 100 хиляди души.  Активните случай към днешна дата са 1117 като 10% от тях са хоспитализирани. Те са настанени  в 7 лечебни заведения за болнична помощ в областта като на интензивно лечение са 2..

обновено на 09.08.22 в 14:16