Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив заработи модерен изследователски център към БАН

Оборудването е за 5.5 млн. лева

Разширение на Изследователския център по мехатроника и нанотехнологии в Пловдив бе открито днес. 

Комплексът е част от Централната лаборатория по приложна физика на БАН  и включва инфраструктура и оборудване за близо 5 и половина милиона лева, обясни доцент Лиляна Колаклиева, която е ръководител на екипа, който работи по проекта. Значителна част от него е по европейските програми „Конкурентоспособност“  и „Наука и образование за интелигентен растеж“, а съфинансирането е от БАН, както и от собствени приходи на пловдивския екип. 

Освен научна, лабораторията осъществява и приложна дейност като изпълнява поръчки на компании. Те са основно свързани с изработка на покрития с висока устойчивост на износване и максимална гладкост. Приложението им е както в машиностроенето, така и в медицината-например при покрития на изкуствени стави и стентове. 

Материалите, които се изпитват в лабораторията, трябва да помогнат и за предвиденото в евродирективите свиване на използването на машинни масла и греси. 

Показателен за успешната работа на колегите в Пловдив е фактът , че и чуждестранни фирми с филиали в страната, работят с лабораторията. Това отбеляза председателят на БАН академик Юлиян Ревалски като припомни, че обичайно тези компании използват свои развойни бази.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Разследват има ли виновни за смъртта на британеца в болница

Районната прокуратура наблюдава досъдебно производство по повод смъртта на британския гражданин в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив . След събиране на всички доказателства наблюдаващият прокурор ще направи преценка за евентуално привличане към наказателна отговорност – съобщават от държавното обвинение. Разследват случай с пациент, починал след..

публикувано на 24.06.24 в 17:20

Нов опит за довършване на Зоологическата градина в Пловдив

Софийската фирма ще работи по техническото задание за довършването на пловдивската зоологическа градина, ако няма обжалване на обществената поръчка от друг кандидат пред Комисията за защита на конкуренцията. Заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов вече е подписал решението на комисията, класирала на първо място фирма „Екотийм“..

публикувано на 24.06.24 в 14:37

24 часови дежурства срещу палене на боклуци разпореди община Пловдив

24 часови съвместни дежурства срещу пожари и незаконното палене на отпадъци стартират в Пловдив.  Това стана ясно след оперативка в Община Пловдив, в която се включиха представители на „Пожарната“, районните кметства, Общинска охрана, Пловдивски общински инспекторат, "Чистота“ и „Градини и паркове“. В интервю за Радио Пловдив ресорният..

публикувано на 24.06.24 в 14:25

Започва делото за убийството от ревност в с. Болярци

След продължило една година разследване, пловдивската прокуратура предаде на съд извършителя на жестокото убийство в с. Болярци.  На 19 юни миналата година при яростен скандал 20-годишният Стойчо Асенов закла с нож втория мъж на напусналата го доскоро негова жена. На съд отива и негов съсед, който при сбиването между двете ромски фамилии е ранил..

публикувано на 24.06.24 в 14:18

Издирват мъж за кражба на документи и пари

На 11 юни т.г. в Четвърто РУ е образувано досъдебно производство по сигнал от млад пловдивчанин, който около 9 ч. установил, че от панорамна площадка над Тунела - север на бул. „Цар Борис III Обединител“ му е открадната раница с мобилен телефон, лична карта, банкова карта и около 850 лева.  При осъществените до момента оперативни  действия са събрани..

публикувано на 24.06.24 в 13:57