Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Пловдив заработи модерен изследователски център към БАН

Оборудването е за 5.5 млн. лева

Разширение на Изследователския център по мехатроника и нанотехнологии в Пловдив бе открито днес. 

Комплексът е част от Централната лаборатория по приложна физика на БАН  и включва инфраструктура и оборудване за близо 5 и половина милиона лева, обясни доцент Лиляна Колаклиева, която е ръководител на екипа, който работи по проекта. Значителна част от него е по европейските програми „Конкурентоспособност“  и „Наука и образование за интелигентен растеж“, а съфинансирането е от БАН, както и от собствени приходи на пловдивския екип. 

Освен научна, лабораторията осъществява и приложна дейност като изпълнява поръчки на компании. Те са основно свързани с изработка на покрития с висока устойчивост на износване и максимална гладкост. Приложението им е както в машиностроенето, така и в медицината-например при покрития на изкуствени стави и стентове. 

Материалите, които се изпитват в лабораторията, трябва да помогнат и за предвиденото в евродирективите свиване на използването на машинни масла и греси. 

Показателен за успешната работа на колегите в Пловдив е фактът , че и чуждестранни фирми с филиали в страната, работят с лабораторията. Това отбеляза председателят на БАН академик Юлиян Ревалски като припомни, че обичайно тези компании използват свои развойни бази.


Галерия

Още от категорията

Ремонтът на Околовръстното на Пловдив започва след месец

14 километра от Околовръстното шосе на Пловдив ще бъдат ремонтирани като крайната точка е  новото кръгове на пътя за Асеновград. Проектът предвижда премахване на старата асфалтова настилка и полагане на нови пластове, ремонт на пътните надлези и мостове, нови мантинели, пътни знаци и хоризонтална маркировка. Ще се извърши и подобряване на..

публикувано на 19.01.21 в 14:36

Прокуратурата поиска постоянен арест за фалшификаторите

 Районният съд гледа мерките за неотклонение на 45- годишния полицай Боян Кабашки и четиримата му съучастници, обвинени в изготвянето на фалшиви документи за самоличност.  За него, както и за Рангел Сарийски, Борис Ябълков, Христо Лозев и Васил Гайдаджийски, на възраст между 43 и 60 години, прокуратурата настоява за постоянното им оставане в..

публикувано на 19.01.21 в 12:51

МС отпусна близо 950 000 лева на община Лъки

На днешното си заседние правителството отпусна общо 947 310 лева община Лъки.  470 хиляди ще  са за укрепване на срутището в с. Дряново. Те бяха обещани при посещението на премиера Борисов на място там вчера.  С останалите ще бъде укрепен участък от пътя Лъки – Крушово – Манастир.  Кметът на Лъки Валентин Симеонов увери, че още през тази..

публикувано на 19.01.21 в 12:06
Антигенни тестове в ЕГ

От Пловдив започна изследването с антигенни тестове на учителите

По около 35 учители на ден са разпределени в списъците за изследване за COVID-19 с антигенни тестове в ЕГ „Пловдив“. Това съобщи директорът на гимназията Николай Радев минути след като първи влезе в медицинския кабинет да се тества.  Пловдив е и първият град в страната, в който от днес започна изследването. „От 107  души, сигурно над 100 ще..

публикувано на 19.01.21 в 12:04

Изграждат модерна спортна база в училище в „Тракия”

Започна изграждането на нова спортна база в СУ „Свети Седмочисленици“ в пловдивския район Тракия. Ивеститор е Сдружение „Футболен клуб Пловдив 2015“, оглавявано от Лилчо Арсов. Модерното спортно съоръжение ще бъде разположено на част от терена в двора на средното училище, като освен футболно игрище ще бъдат изградени трибуни за 150 души, съблекални и..

публикувано на 19.01.21 в 11:59