Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Протестиращи срещу кариерата в Първенец искат отлагане на общественото обсъждане

Общественото обсъждане  на инвестиционен проект за изграждане на кариера край с. Първенец  ще се проведе на 23 септември, както е предвидено.  Това стана ясно след срещата на областния управител Дани Каназирева с протестиращите срещу кариерата, които настояваха обсъждането да се отложи заради риска от разпространението на „Covid – 19” . Техният  аргумент е, че залата в читалището е много малка. Обсъждането се организира  по искане на фирмата, заявила намерение в МОСВ за концесия  с цел изграждане на кариера за добив на пясък и чакъл.

На срещата, която се провежда за пореден път,  присъстваха  специалисти от областната администрация, директорът на РИОСВ – Пловдив Десислава Георгиева и кметът на община „Родопи” Павел Михайлов.

„Ние нямаме правомощия да отлагаме общественото обсъждане, защото  процедурата  е  регламентирана със Закона за  околната среда и Наредбата за  условията  и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда”, коментира Дани Каназирева.

Тя обясни, че процедурата е тежка и продължителна и включва, освен ОВОС,  свикване на областен съвет, който разглежда всички документи и спазен ли е законът и разписаната нормативно процедура, решение на Министерския съвет, както и решение на Общинския съвет за изменение статута на земята. „Общински съвет – Родопи вече два пъти приема декларация срещу подобни кариерни дейности“, увери инициативния комитет и кметът на Община Родопи Павел Михайлов.Още от категорията

Повече оздравели отколкото заболели от ковид в Пловдивска област

40 са новодиагностицираните в Пловдивска област случаи на Ковид -19 за изминалото денонощие, като сред заразните има две медицински сестри.  Сред педагогическия персонал в детските заведения няма нови заболели.  Запазва се тенденцията за повече оздравели от новозаразени в Пловдив и областта. За последното денонощие те са два пъти повече от..

публикувано на 15.01.21 в 15:54

Евакуираха всички под срутището в село Дряново

Заради надвиснала скална маса от над 20 кубически метра шестима души са евакуирани в село Дряново, община Лъки. Вчера там се активизира срутище и бяха евакуирани живеещите в близка постройка, както и посетителите на къща за гости. Кметът на община Лъки Валентин Симеонов заяви, че още днес се очакват експертни групи от София и Пловдив да..

публикувано на 15.01.21 в 13:08

Заради свлачище предстои ремонт на пътя Соколовци - Стояново

Предстои превантивен ремонт на пътя Соколовци - Момчиловци - Славейно - Петково - Малка Арда - Баните - Стояново,   за да се направи трайно укрепване на активизирал се свлачищно-срутищен процес.  Пътят е част от републиканската пътна мрежа. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарния..

публикувано на 15.01.21 в 11:40

Договорът за осемте линии от градския транспорт е факт

Днес бе подписан договорът за 8 от линиите на градския транспорт между Община Пловдив и консорциумът, спечелил обществената поръчка – ДЗЗД „Градски транспорт Пловдив - 2020“.   Споразумението влиза в сила от началото на м. март и е валидно до февруари 2028 г.   Според него, по линии 4, 10, 12, 20, 22, 24, 27 и 93  автобусите ще бъдат с места не..

публикувано на 15.01.21 в 11:01

Евакуираха две семейства от Дряново, община Лъки, заради срутище

Живеещите в две къщи в село Дряново, община Лъки, снощи спешно са били евакуирани, поради опасност от срутване на голяма скална маса, която след проливните дъждове е започнала да поддава. Това съобщи областният управител Дани Каназирева .  Първоначално сигнал за опасността е подал кметът на община Лъки Валентин  Симеонов. Веднага  е създадена..

обновено на 15.01.21 в 10:18