Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Художникът Емил Стойчев с изложба в галерия "Люнион"

Големият български художник Емил Стойчев пристига от Париж  в Пловдив, за откриването на  своя изложба живопис в галерия „Люнион“. Той гостува в галерията преди 5 години, когато отбеляза своята 80-годишнина.

Творческата му биография започва през 60-те години, когато първата му изложба е свалена. Тогава Богомил Райнов купува почти цялата експозиция.

От 1991г. Емил Стойчев живее в Париж. В началото на 90-те години  е поканен да направи изложба в двореца Багател, която открива Жак Ширак, тогава кмет на френската столица.  Президентът на "Гран Пале" в Париж Ив Сен-Жур сравнява работата на художника с "магичен реализъм" и я определя като "наистина цяла вселена" с много индивидуален и разпознаваем стил. Творецът, който е доктор хонорис кауза на Националната художествена академия, въпреки че не я е завършил, е носител  на орден "Стара планина - I степен".

 85- годишният творец има самостоятелни изложби в България, Франция, Япония, САЩ, Германия, Белгия и други държави. Негови картини са притежание на известни галерии и публични и частни колекции в Европа, Америка и Азия.

 Той е един от най-скъпо продаваните съвременни български художници. Творчеството му е сравнявано с това на Пикасо, Гоя, Танги, Миро.  

Интервюто с галеристката и изкуствовед Павлина Маринова е в звуковия файл. 
Още от категорията

Уроци за свободно творческо себеизразяване

Днес, с Радослав Гърманлиев, говорим за предстоящия отворен урок за свободно творческо себеизразяване. Едно приключение, което може да подарите на децата си. Чрез развлекателния и творчески характер на игрите, които ще бъдат включени, ще може да се развие въображението, творчеството и себепознанието на децата.  Децата ще бъдат въвлечени в..

публикувано на 20.10.20 в 15:07

Епископската базилика отваря врати до края на годината

„Епископската базилика на Филипопол е готова да посрещне посетители.  Бихме желали да отвори врати за посетители колкото се може по-скоро преди края на 2020 година. Зависи от Община Пловдив и Министерството на културата да приключат процедурата по прехвърляне на собствеността от държавата към Общината, както и от евентуални допълнителни..

публикувано на 20.10.20 в 12:24

Отново в Полша след 12 години - разказва Милко Петров

Музикалният редактор в Радио Пловдив Милко Петров е завършил Църковна музикология в университета  "Кардинал Стефан Вишински" във Варшава.  Той беше един от коориданаторите за посещението на папа Франциск у нас и диригент на папския хор при посрещането на папата. След 12 години, той  беше  за кратко във Варшава, и разказа за събития от културния живот..

публикувано на 20.10.20 в 12:17

"Класика и кино" в Европейския музикален фестивал в Пловдив

Цигуларката Мила Георгиева и  пианистът Георги Черкин са солисти на  мултимедийния концерт  „Кино и класика“ в Дома на културата  на 22 октомври. Концертът е от програмата на  „Европейски музикален фестивал“ в Пловдив, който е част от Календара на културните събития на града.   Диригент е Максим Ешкенази, а визуалното оформление е на  актьора и..

публикувано на 20.10.20 в 11:34

Тийн Insight 1 вдъхва увереност на тийнейджърите

Срещаме ви с Дорина Ташева. Тя от своя страна ни споделя повече за един 4-дневен семинар, който въвежда тийнейджърите в лесни техники за осъзнатост и умения за изграждане на доверие в собствените сили.  Освен това помага за подобряване на уменията за общуване с възрастни и връстници и спомага за постигането на увереност, доверие и за усещане за..

публикувано на 20.10.20 в 11:20