Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стъпването на свободния пазар на ток трябва да е предпазливо

Снимка: informo.bg

От 1 октомври всички небитови потребители могат да излязат на свободния пазар на ток, независимо от консумацията на електроенергия. Промяната в Закона за енергетиката  засяга близо 300 хиляди небитови потребители, а основната полза от нея е да се засили конкуренцията и появата на нови търговци.

Ако фирмите не сключат договор с търговец на електрическа енергия по свободно договорени цени до 30 септември тази година, доставчикът на ток остава същият.

В предаването "Точно днес" събрахме гледните точки на бизнеса, браншовите организации и на анализаторите по темата.

Тони Симидчиева е председател на Регионалната занаятчийска камара и ресторантьор, която има вече няколко годишен позитивен опит на свободния пазар и твърди, че такъв е опитът и на колегите й

Виолина Накова - изпълнителен секретар на Съюза за стопанска инициатива също изрази позитивни очаквания от промяната, като препоръча собствениците, особено на по- малки фирми, внимателно да се информират за пазара и предлагането.

Според Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите липсата на информационна кампания не е добър знак. По думите й търговците се държат като монополисти, а министерството на енергетиката не подпомага працеса с информационна кампания, която е много необходима.

Калоян Стайков от Института за пазарна икономика, който чу споделените мнения, изрази изненада от позитивната нагласа към промяната, защото у нас обикновено новото се посреща с недоверие. По думите му върху цената на тока влияят много фактори и затова е силно преувеличено очакването, че стъпвайки на свободния пазар фирмите зъдължително ще постигнат по- ниска цена.

Във всички случаи конкуренцията е полезна и за разлика от начина, покойто пазарът се либерализирана големите бизнес субекти преди няколко години, сега гратисният срок е доста по- дълъг.  В този смисъл е и съветът му преди да сключат договор с нов търговец, небитовите потребители да проучват внимателно и да сравняват условията.

Всичко, казано по темата в предаването, можете да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33