Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Достена Лаверн представя новата си книга със стихове в Пловдив

Събитието ще е на 19 септември в Камерна зала на Драматичния театър

Достена Лаверн ще представи на 19 септември от 19 часа в Камерната зала на Драматичен театър - Пловдив своята стихосбирка „Сонети на пеперудата“. Тя е издадена преди дни от софийското издателство  Small Stations Press. 

Поетичната книгата съдържа и диск, тук може да чуете песента по едно от стихотворенията Le roses – Рози. 

12 са стиховете, които са публикавани в книгата на български и на френски език. 

Достена Лаверн живее от 25 години в Страсбург, Франция и преподава в университета там - съвременно изкуство, както и политическа антропология. Тя е и журналист във френски всекидневник. Автор е на книгата "Експертите на прехода" през 2010 година.

Припомням, че кратко време бе евродепутат през 2014 година, избрала да се дистанцира от политиката, Лаверн днес пише и твори.  Казва: " Пловдив е градът, с който аз дишам откакто съм се родила, за мен Пловдив е мястото, обичам Стария град.

Тази стихосбирка е посвещение, работих заедно с композиторката Исака, с художника Валери Ценов, който направи илюстрациите и корицата. Ще представим спектакъл на всички гости в Пловдив. Входът е свободен."

С нея ни среща Живка Танчева, може да чуете интервюто в звуковия файл. 

Галерия

Още от категорията

Уроци за свободно творческо себеизразяване

Днес, с Радослав Гърманлиев, говорим за предстоящия отворен урок за свободно творческо себеизразяване. Едно приключение, което може да подарите на децата си. Чрез развлекателния и творчески характер на игрите, които ще бъдат включени, ще може да се развие въображението, творчеството и себепознанието на децата.  Децата ще бъдат въвлечени в..

публикувано на 20.10.20 в 15:07

Епископската базилика отваря врати до края на годината

„Епископската базилика на Филипопол е готова да посрещне посетители.  Бихме желали да отвори врати за посетители колкото се може по-скоро преди края на 2020 година. Зависи от Община Пловдив и Министерството на културата да приключат процедурата по прехвърляне на собствеността от държавата към Общината, както и от евентуални допълнителни..

публикувано на 20.10.20 в 12:24

Отново в Полша след 12 години - разказва Милко Петров

Музикалният редактор в Радио Пловдив Милко Петров е завършил Църковна музикология в университета  "Кардинал Стефан Вишински" във Варшава.  Той беше един от коориданаторите за посещението на папа Франциск у нас и диригент на папския хор при посрещането на папата. След 12 години, той  беше  за кратко във Варшава, и разказа за събития от културния живот..

публикувано на 20.10.20 в 12:17

"Класика и кино" в Европейския музикален фестивал в Пловдив

Цигуларката Мила Георгиева и  пианистът Георги Черкин са солисти на  мултимедийния концерт  „Кино и класика“ в Дома на културата  на 22 октомври. Концертът е от програмата на  „Европейски музикален фестивал“ в Пловдив, който е част от Календара на културните събития на града.   Диригент е Максим Ешкенази, а визуалното оформление е на  актьора и..

публикувано на 20.10.20 в 11:34

Тийн Insight 1 вдъхва увереност на тийнейджърите

Срещаме ви с Дорина Ташева. Тя от своя страна ни споделя повече за един 4-дневен семинар, който въвежда тийнейджърите в лесни техники за осъзнатост и умения за изграждане на доверие в собствените сили.  Освен това помага за подобряване на уменията за общуване с възрастни и връстници и спомага за постигането на увереност, доверие и за усещане за..

публикувано на 20.10.20 в 11:20