Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да си приемен родител не е професия, а призвание

Кампанията "Приемната грижа спасява детски живот " е от 1 септември до 30 ноември 2020 г.

4
Надя Бобева, приемен родител

89 са приемните семейства в Пловдив и региона. През септември 16 от тях са сводобни за деца, които имат нужда от грижа в семейство, а 73 са заети, това съобщиха от областния екип по приемна грижа при представянето на кампанията за 2020/ 2021 година.

Пловдив е първият град в България, който организира приемната грижа преди 20 години, припомни Анести Тимчев, заместник-кмет на града с ресор „Европейски политики и социални дейности“. Той призова обществото за нови глашатаи на доброто. Така той нарече приемните родители, за които това занимание не е професия, а призвание. 

Освен в Пловдив град, в още 11 общини на областта има приемни семейства, които отглеждат деца в нужда. Катя Тотева е отгледала 4 деца, има 4 внучета, сега отглежда и четвърто изоставено дете от биологичните му родители. Тя сподели, че няма по - голямо удовлетворение от това да отгледаш дете. Димитър Димитров от Първомай каза, че отговорността е голяма, но той има две свои деца и отглежда две деца като приемен родител.

Припомням, че за отглеждане на едно дете се отпускат 915 лева, за две деца – 976 лева, а за три и повече настанени деца – 1 037 лева. Месечните средства за отглеждане на самите деца са за деца до 7 години – 225 лева, от 7 до 14 години – 262.50 лева и при дете от 14 до 18 години – 300 лева.

Галерия

Още от категорията

Пандемията помете порочния "индустриален туризъм"

Между 60 и 80 процента от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти през предстоящия  сезон. Тази нерадостна прогноза бе направена пред няколко дни и тя се наслагва към резултатите от действителните загуби на фирмите през летния период. Въпреки това обаче, не може да се каже че туризмът е най-губещият отрасъл,..

обновено на 30.10.20 в 16:09

Болниците в Раковски и Първомай също с ковид-отделения

20 от 115 легла  са предвидените за лечение на леки случаи на ковид, в съответствие с решението за разкриване на ковид-отделение. Проблемът обаче освен структурен, е  най-вече свързан с човешките ресурси. Болницата не е изолиранан от проблемите на останалата част от България, но след като персоналът на новото отделение ще влиза в..

публикувано на 30.10.20 в 15:11

Езиковите центрове са против затварянето им

Асоциацията на езиковите центрове в България излезе с отворено писмо  към  министъра на здравеопазването, в което изразява несъгласието на гилдията да се забраняват „присъствените занятия в езиковите и образователни центрове, организирани от частни лица“ и подозират  специално отношение към неформалното образование.  Аргументите за това..

публикувано на 30.10.20 в 12:17

Дано "ковид-поколението" не се окаже неподготвено

"Въпреки че от началото на пандемията минаха около 9-10 месеца, все още ми се струва, че нямаме сигурни данни за това, какъв е имунитетът при преболедувалите, защото те са доста противоречиви, както е при всички нови подобни инфекции. По данни на руски автори, срокът е много кратък, за да е налице имунитет, осигуряващ липсата на подобно..

публикувано на 30.10.20 в 11:45

Разпродажбата на общински имоти задуши Пловдив

Архитект Иван Делчев е ръководител на екипа на „Булплан” ООД - София, изработил проекта за новия Общ устройствен план на Пловдив . В разработката са включени повече от 20 експерти. Пред Радио Пловдив арх. Иван Делчев коментира дискусиите с граждани от шестте района на Пловдив по основния документ за града, свързан с развитието му за 20 години..

обновено на 29.10.20 в 17:15