Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Плакати от конкурс украсяват Художествената гимназия

Творбите на учениците се показват за първи път в Пловдив

| обновено на 19.09.20 в 08:15

Първото събитие по проект "Младежки послания към света с езика на плакатното изкуство" е изложба с плакатите от III-тия конкурс "Плакат - Костадин Отонов", която е представена върху оградата на НХГ "Цанко Лавренов" от 19 септември до 14 октомври 2020 г. Проектът получи одобрение и субсидия от Община Пловдив по Компонент 3. Гражданска активност. Основната идея е да бъдат показани конкурсните плакати на различни места в градската среда на Пловдив, с което обществеността да бъде запозната с нови гледни точки и съвременен визуален изказ, характерен за бъдещите художници.

Втората експозиция ще бъде показана в двора на НУМТИ "Добрин Петков" в периода от 15 октомври до 14 ноември 2020 г. Проектът включва и изложба по повод на официалното награждаване на победителите от конкурс "Плакат - Костадин Отонов", което ще се състои на 19 ноември 2020 г. в Балабанова къща, Старинен Пловдив. На 27 ноември 2020 г. всички плакати ще бъдат изложени в сградата на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев". А от 7 декември 2020 г. пловдивчани и гости на града ще могат да разгледат двадесет конкурсни плакати в Цар-Симеоновата градина.

Изложба с плакати от третия национален конкурс "Плакат - Костадин Отонов" беше открита през юли в галерия "Мисията" на Държавен културен институт към Министерство на външните работи на Република България, София. Събитието беше представено официално от зам.-министърът на външните работи Милен Люцканов, който поздрави отличените ученици от конкурса. Присъстващите номинирани участнички в конкурса - Надежда Боянова и Нина Врачева, ученички в НХГ „Цанко Лавренов“, получиха грамоти и подаръци. 

Втората изложба с плакати от III-ти Национален конкурс „Плакат – Костадин Отонов“ беше представена в парковото пространство на НДК в периода от 22 юли до 5 август 2020 г. А по същото време в някои от метростанциите на Софийско метро се излъчваше специален видеоклип с номинираните плакати, реализиран от Сахак Касапян – ученик в 12 клас на НХГ „Цанко Лавренов”.

Националният ученически конкурс "Плакат - Костадин Отонов" се организира от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и с любезното съдействие като съорганизатор на Министерство на външните работи на Република България. В селекцията на третото издание участваха 59 плаката на ученици на възраст от 14 до 18 години (от 8 до 11 клас) от училищата по изкуствата към Министерство на културата.

Медийни партньори на събитието са: Радио Пловдив, Уча в Пловдив и EuroPlovdiv.

Галерия

Още от категорията

Милонга в сърцето на Пловдив

Танго далеч не е само прочутите произведения на Пиацола, събиращи и до днес многохилядна публика. Нито е само „Компарсита”, която разпознава всеки един от нас. Жанрът - Танго води началото си далеч назад във времето, през годините на робство, още от приземните етажи на най-бедните квартали на Латинска Америка. „100 минути заедно и ...Танго“, едно..

публикувано на 30.10.20 в 15:11

"Пловдивски следобеди" на Мария Райчева в галерия "Аспект"

Изложбата "Пловдивски следобеди"  на  Мария Райчева е подредена в галерия "Аспект".  Художничката, изкушена от неповторимата атмосфера на Пловдив, претворява настроенията си в картини.  "Колкото повече опознавам Пловдив, толкова повече го обиквам. Завладяна съм от неговата романтика, аристократизъм и изящество на архитектурата. Градът под тепетата е..

публикувано на 30.10.20 в 12:21

Художникът Светлозар Чавдаров открива изложба акварели

Директорът на Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" Светлозар Чавдаров открива изложба в арт галерията на Пловдивски културен институт.  Авторът  ще представи над 20 свои творби. Лаконични и мечтателни.  Като тези на Търнър и Дега.  Завършени, нарисувани с лекота.  Професионалният опит на художника му позволява с четка да..

публикувано на 30.10.20 в 10:53

В "Срещите" - за българския дух и народните будители

Тази събота „Срещите” ви предлагат поредна среща с Неда Антонова и току що появилата се нейна  книга „Пепел от мислеща тръстика”.  Един разговор  за свободата, за българския дух, за самобитния български Ден на народните будители.  Бъдете с Радио Пловдив.

публикувано на 30.10.20 в 10:46

"Майстори на китарата" за 60-ия рожден ден на Веселин Койчев

" Бъдете здрави, обичайте музиката и пазете красотата на изкуството в себе си! " Това пожела на слушателите на Радио Пловдив и звестният пловдивски китарист Веселин Койчев . Тази вечер той ще отпразнува 60-годишнината си с концерт под надслов „Майстори на китарата “ на сцената на Кукления театър в Пловдив . Заедно с него на сцената ще..

публикувано на 30.10.20 в 09:08