Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отлагаме лятото с една седмица, септември ще е топъл

Въпреки че на 22 септември започва календарната есен, отлагаме лятото с една седмица, заяви климотологът и университетски преподавател проф. Георги Рачев.

"Ще има летни температури  още седмица, особено в Пловдив. Септември е с по-високи от нормалното температури с около над 4 градуса. 

Така че ни очаква по-късна есен и Топлофикация, която има право да пусне парното от 15 октомври, може да почака. "

Проф. Рачев прогнозира, че сушата, особено силна за пловдивския регион,  ще продължи.

За гръцкия циклон, климатологът каза, че е характерен за района на Средиземно море, но за България няма опасност от такива циклони. "Може да пострадаме от суша  и торнадо / но то е в ранна пролет и началото на лятото, и у нас е в по-лека форма/, но не и от циклон. 

Интервюто с проф. Георги Рачев е в звуковия файл. 


Още от категорията

Бюджетът за здраве през 2021 г. е недостатъчен

Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз зяви за Радио Пловдив, че икономиката не трябва да страда от Ковид кризата. Тотално затваряне, както през пролетта не е необходимо. „Важно е с какво количество вирус се срещаш, и как ще прекараш заболяването“. По темата за зелените болници д-р Маджаров уточни: „ Ако някой си..

публикувано на 27.10.20 в 11:18

На Мишинден "зашиваме" устата на мишката, да не вреди

Празниците, като отбелязваният след Димитровден „Мишинден“, правят със сигурност общността  много по-сплотена, защото освен че се създават от нея, те и се спазват в различните краища на страната по различен начин, заяви уредникът в Регионален етнографски музей Пловдив Гроздалина Георгиева. Тя уточни, че празникът е в чест на мишките, за да не..

публикувано на 27.10.20 в 10:49

Не пандемията мори строителите, а административното буксуване

В деня на строителите - Димитровден, среща в ефира с председателя на Камарата на строителите в Пловдив Пламен Иванов . През последните 30 години в бранша няма нито една, която да не е странна. Предизвикателствата са различни, но ние сме калени и винаги сме в някакъв режим на форсмажор. Това обаче винаги е свързано пилеене на време и после с..

публикувано на 26.10.20 в 12:02

Трудовите злополуки намаляха в епидемията, нарушенията - не

По думите на Атанас Чернаев- директор на пловдивската Инспекция по труда нарушенията на трудовото законодатество не са сероизно повлияни от Ковид- епидемията, която наложи нови методи на работа в някои предприятия. Констатациите са същите като преди епидемията - работят хора без трудови договори, бавят се плащания, особено при напускане на работа, има..

публикувано на 26.10.20 в 11:57

В Пловдив трябва да се създаде координационен щаб за Ковид- 19

Проф. д-р Петър Петров  е директор на болница "Свети Мина" и препоръча създаването на звено, което да кооридинира работата на отелните лечебни заведения, защото сега липсата на единна информация затруднява работата им. Той даде пример от снощи, когато пациент с Ковид -10 с влошено състояние е трябало да се транспортира до интензивно отделение...

публикувано на 26.10.20 в 10:44