Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цветанов няма потенциал за широка обществена подкрепа

Георги Киряков
Снимка: Мария Христова

Политологът Георги Киряков коментира създаването на „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов като желание на поредния играч на политическата сцена да създаде собствен проект, след дако е бил низвергнат от предишната си партия.

Според него изненада са част от лицата в инициативния комитет, в частност на журналиста Горан Благоев, който има доста лични постижения зад гърба си и сериозен интелектуален потенциал.

Цветанов очевидно ще разчита предимно на разочаровани симпатизанти на ГЕРБ, каза в интервюто политологът. Това е първата линия на подкрепа, но това не означава, че така новата партия ще привлече нови симпатизанти. Друга линия са сини симпатизанти, както се случи със членове на СДС от Пловдив.

Бившите активисти не отварят, а напротив - събират ветрилото за подкрепа, смята политолът.  Заради имотните си скандали, историята с "лекарите- убийци" и скандалите с подслушването самият Цветанов е с доста негативен образ пред избирателите и това ще също попрече да се разтвори широка подкрепа за неговата партия.

Вероятно партията ще се бори да е един от факторите в управленска коалиция, в която ГЕРБ не е водеща партия, прогнозира Киряков. По думите му Цветанов си дава и сметка, че си ако си партия - патерица, то политическото ти бъдеще ще е доста кратко.

По отношение на това, че "Републиканци за България" се определя като дясна партия, Георги Киряков обясни, че поради бедността и неработещите институции у нас - както и да се опрделят формациите - всяка ще е принудена да взима леви управленски решения. 


Още от категорията

Необходими са данъчни стимули за бизнеса и потреблението

Бюджетът на 2021 ще бъде бюджет на трудна година, в която обаче се залага да започне възстановяване на БВП на положителна територия, прогнозира икономическият анализатор и член на Стратегическия съвет на президента Румен гълъбинов..  Според него за цялата следваща година едва ли ще стигнат нивата от времето преди кризата, но надеждата, е че че..

публикувано на 22.10.20 в 15:48

Включването на специалистите в Covid-отделенията е под условия

Здравният министър проф. Костадин Ангелов отправи призив към специалистите в доболничната помощ и студентите по медицина да помогнат на колегите си, които работят в Ковид-отделенията. Ръстът на пациентите с коронавирус, големият брой на заразените лекари и изтощението им налага търсенето на медици на първа линия.  В интервю за Радио Пловдив..

публикувано на 22.10.20 в 15:38

В Закона за агрохранителната верига има абсурди

Приключи общественото обсъждане по проекта на наредба на новия Закон за агрохранителната верига. По време на обсъждането в Министерството на земеделието, производителите на мед и пчелни продукти задават въпроси и търсят аргументи за някои текстове, но не получават отговор. Странно е ограничаването на преките продажби на мед в области, които..

публикувано на 22.10.20 в 13:09

Протестът на автоинструкторите се отменя, започват разговори

Днес пловдивските автоинструктори няма да отпътуват за София, тъй като протестът се отменя. Късно снощи е станало ясно, че министърът на транспорта Росен Желязков е готов на разговори с организациите, в които ченуват собственици на автошколи и автоинструктори. Инж. Тодор Митев обясни, че има абсурдни и безмислени текстове в Наредба 37 и 41...

публикувано на 22.10.20 в 11:41

Миенето на ръцете и дистанцията са на първо място

Кардиологът проф. д-р Младен Григоров заяви в ефира на Радио Пловдив, че е странно 30 % от хората да твърдят, че няма Ковид-19. Той е убеден, че вирусът е факт, но за съжаление няма лекарство и ваксина. Тук са на ход фармацевтичните гиганти, които ще генерират огромни печалби, затова конкуренцията е толкова голяма. Друг е въпросът: как, къде и..

публикувано на 22.10.20 в 10:59