Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цветанов няма потенциал за широка обществена подкрепа

Георги Киряков
Снимка: Мария Христова

Политологът Георги Киряков коментира създаването на „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов като желание на поредния играч на политическата сцена да създаде собствен проект, след дако е бил низвергнат от предишната си партия.

Според него изненада са част от лицата в инициативния комитет, в частност на журналиста Горан Благоев, който има доста лични постижения зад гърба си и сериозен интелектуален потенциал.

Цветанов очевидно ще разчита предимно на разочаровани симпатизанти на ГЕРБ, каза в интервюто политологът. Това е първата линия на подкрепа, но това не означава, че така новата партия ще привлече нови симпатизанти. Друга линия са сини симпатизанти, както се случи със членове на СДС от Пловдив.

Бившите активисти не отварят, а напротив - събират ветрилото за подкрепа, смята политолът.  Заради имотните си скандали, историята с "лекарите- убийци" и скандалите с подслушването самият Цветанов е с доста негативен образ пред избирателите и това ще също попрече да се разтвори широка подкрепа за неговата партия.

Вероятно партията ще се бори да е един от факторите в управленска коалиция, в която ГЕРБ не е водеща партия, прогнозира Киряков. По думите му Цветанов си дава и сметка, че си ако си партия - патерица, то политическото ти бъдеще ще е доста кратко.

По отношение на това, че "Републиканци за България" се определя като дясна партия, Георги Киряков обясни, че поради бедността и неработещите институции у нас - както и да се опрделят формациите - всяка ще е принудена да взима леви управленски решения. 


Още от категорията
Димитър Аврамов

Важно е да се чуе какво предлагат политиците, тогава избирайте

Пандемията е удобно извинение за всички,  извинение и за нашата пасивност на изборите извинените и за неспособността на политиците да предлагат адекватни решения, така политологът Димитър Аврамов коментира  особеността за първи път  да се гласува с "участието" на Ковид 19 в изборния процес. Всичко може да бъде опрадвано с Ковид. И ще бъде оправдано...

публикувано на 05.03.21 в 11:15

Може да очакваме игра на компромати в последния момент

В програма "Точно днес" разговор с психолога Стоичко Миличин за кампанията, която предстои да наблюдаваме преди вота на 4 април. Психологът отбеляза, че влизаме в кампанията с доминиране на темата за парламентарните избори, но колкото повече наближава датата, то ще става още по-актуална  темата за Ковид-19. Това е така, защото се окачва фазата на..

публикувано на 05.03.21 в 11:00

Рестартирай Европа: Безопасни ли са ваксините срещу Ковид- 19

Безопасни ли са ваксините срещу Covid-19? Това е един от най-често срещаните въпроси при старта на имунизацията срещу коронавирус, не само в България, но и в целия Европейски съюз. Отговорът е категоричен – ваксините срещу Covi-19 са безопасни. Тези, които се употребяват в голямото семейство са одобрени от Европейската агенция по..

публикувано на 05.03.21 в 10:26

УХТ разработва продукти за укрепване на имунитета след Covid

Към хранително-вкусовата индустрия през погледа на науката по време на пандемия от Ковид-19, разговор със заместник-ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Галин Иванов. Той разказва в интервю за Радио Пловдив за най-новите им проекти с европейско и национлно съфинансиране. Университетът по хранителни технологии ще си..

публикувано на 04.03.21 в 10:28

Първият мамологичен център BreatUnit ще заработи от 15 март

Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – BreastUnit открива УМБАЛ „Св. Георги”. Центърът е първият в Пловдив и четвърти в страната – останалите три са в София. Доц. д-р  Ваня Узунова е ръководител на новото звено, където се правят прегледите от понеделник до четвъртък. Центърът предлага мултидисциплинарен..

публикувано на 04.03.21 в 09:09