Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Компенсациите донякъде ще подпомогнат градинарите

Нашите производители са предимно малки и средни и помощите и компенсациите до някаква степен ще подпомогнат сектора“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Мариана Милтенова – председател на Националния съюз на градинарите.

Днес е последният срок, в който земеделците могат да кандидатстват за копменсиране на щетите, причинени от коронавирусната пандемия. Близо 35 000 фермери са кандидатствали по извънредните мерки за финансиране, а държавата ще разпредели близо 100 млн. лева за целта.

Фермерите от сектор „Плодове и целенчуци“ ще получат предимно от 1000 до 4000 лева. Едно стопанство между 80 и 100 дка получава около 2500 лева. Тези суми не са достатъчни, но все пак са някакъв вид помощ“ – заяви Милтенова.

Тъй като тази година почти нямаше туристически сезон или той беше много слаб, не можахме да пласираме продукция по Черноморието. Всичко беше насочено към тържищата във вътрешността на страната. Там изкупната цена на краставиците падна до 50 стотинки“ – уточни Милтенова.


Още от категорията

Не пандемията мори строителите, а административното буксуване

В деня на строителите - Димитровден, среща в ефира с председателя на Камарата на строителите в Пловдив Пламен Иванов . През последните 30 години в бранша няма нито една, която да не е странна. Предизвикателствата са различни, но ние сме калени и винаги сме в някакъв режим на форсмажор. Това обаче винаги е свързано пилеене на време и после с..

публикувано на 26.10.20 в 12:02

Трудовите злополуки намаляха в епидемията, нарушенията - не

По думите на Атанас Чернаев- директор на пловдивската Инспекция по труда нарушенията на трудовото законодатество не са сероизно повлияни от Ковид- епидемията, която наложи нови методи на работа в някои предприятия. Констатациите са същите като преди епидемията - работят хора без трудови договори, бавят се плащания, особено при напускане на работа, има..

публикувано на 26.10.20 в 11:57

В Пловдив трябва да се създаде координационен щаб за Ковид- 19

Проф. д-р Петър Петров  е директор на болница "Свети Мина" и препоръча създаването на звено, което да кооридинира работата на отелните лечебни заведения, защото сега липсата на единна информация затруднява работата им. Той даде пример от снощи, когато пациент с Ковид -10 с влошено състояние е трябало да се транспортира до интензивно отделение...

публикувано на 26.10.20 в 10:44

Ако властта иска мерките да се спазват, нека ги направи разумни

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоя за повече яснота при въвеждане на мерките срущу Ковид- 19. "Кабинетът и здравните власти да излязат с позиция при колко положителни теста и направени за какъв период от време ще ограничават работата на заведения и хотели, както и при колко положителни теста ще се възобновяват работата на тези..

публикувано на 26.10.20 в 10:31

Кирил Пенчев в "Добро утро, ден!"

В „Добро утро, ден!“  ви срещаме с  Кирил Пенчев  първи кларинет в Пловдивската опера.   Преподава и  в АМТИИ и в Пловдивския университет.  Завършил е престижни университети в Съединените щати и Виена, но не е класическия музикант в традиционната представа. Може да го наричаме и „Лъвско сърце“, защото  той може след 3 километра плуване в..

обновено на 24.10.20 в 08:34