Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съединението прави силата, а тя носи Независимостта ни

Самуил Шивачев /в центъра на снимката/

Денят на независимостта. Вече 22 години почитаме безспорния акт от историята ни на 22 септември, който укрепва държавността. Честването му е възстановено чак през 1998 година.

Разговор с д-р Самуил Шивачев, който днес ще произнесе слово на празника в Пловдив. Той е преподавател в Пловдивския университет и учител по история в Хуманитарната гимназия. 

Д-р Шивачев припомни, че преди 112 години в Търново триумфира една справедлива за българския народ кауза - Независима България. И още от думите му:  "Тази кауза е свързана със Съединението. Васалитетът, който има България е зависимост от Османската империя и трябва да плаща и годишен данък на султана. Така стоят нещата и за Княжество България, и за Източна Румелия. Тогава като цяло има икономически подем на нашата държава."

"Значимите имена за Независимостта са княз Фердинанд и министър - председателят Александър Малинов, но трябва да споменем и Иван Е. Гешов, който е възпитаник на Пловдивската мъжка гиманзия", посочи д-р Шивачев. 

Още от категорията

Необходими са данъчни стимули за бизнеса и потреблението

Бюджетът на 2021 ще бъде бюджет на трудна година, в която обаче се залага да започне възстановяване на БВП на положителна територия, прогнозира икономическият анализатор и член на Стратегическия съвет на президента Румен гълъбинов..  Според него за цялата следваща година едва ли ще стигнат нивата от времето преди кризата, но надеждата, е че че..

публикувано на 22.10.20 в 15:48

Включването на специалистите в Covid-отделенията е под условия

Здравният министър проф. Костадин Ангелов отправи призив към специалистите в доболничната помощ и студентите по медицина да помогнат на колегите си, които работят в Ковид-отделенията. Ръстът на пациентите с коронавирус, големият брой на заразените лекари и изтощението им налага търсенето на медици на първа линия.  В интервю за Радио Пловдив..

публикувано на 22.10.20 в 15:38

В Закона за агрохранителната верига има абсурди

Приключи общественото обсъждане по проекта на наредба на новия Закон за агрохранителната верига. По време на обсъждането в Министерството на земеделието, производителите на мед и пчелни продукти задават въпроси и търсят аргументи за някои текстове, но не получават отговор. Странно е ограничаването на преките продажби на мед в области, които..

публикувано на 22.10.20 в 13:09

Протестът на автоинструкторите се отменя, започват разговори

Днес пловдивските автоинструктори няма да отпътуват за София, тъй като протестът се отменя. Късно снощи е станало ясно, че министърът на транспорта Росен Желязков е готов на разговори с организациите, в които ченуват собственици на автошколи и автоинструктори. Инж. Тодор Митев обясни, че има абсурдни и безмислени текстове в Наредба 37 и 41...

публикувано на 22.10.20 в 11:41

Миенето на ръцете и дистанцията са на първо място

Кардиологът проф. д-р Младен Григоров заяви в ефира на Радио Пловдив, че е странно 30 % от хората да твърдят, че няма Ковид-19. Той е убеден, че вирусът е факт, но за съжаление няма лекарство и ваксина. Тук са на ход фармацевтичните гиганти, които ще генерират огромни печалби, затова конкуренцията е толкова голяма. Друг е въпросът: как, къде и..

публикувано на 22.10.20 в 10:59