Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредни избори са зад ъгъла, нещо дребно може да ги доведе

Снимка: личен архив

Политически амбиции, ще разбият ли статуквото? Политологът Любомир Стефанов е събеседник по темата в програма "Точно днес" на Радио Пловдив. 

Любомир Стефанов каза, че според него изказванията на президент и премиер в Деня на независимостта, които касаят сблъсъците между тях са поредно доказателство за трупане на точки и реализиране на предимство спрямо опонентите си.

"Притеснителното е, че те /Радев и Борисов/ гледат на себе си като на врагове, което няма място в политиката", подчерта политологът. Според него не следва да има експертен кабинет, смисълът е да има избори, които да излъчат своите представители. 

Какво предстои следващите седмици: " Хрумна ми една интересна хипотеза, тази част на протеста, която търси сблъсъци, е нелегитимната му част, и тя се появава там след 22 -23 часа. Имаше снощи умишлени провокации, това делегитимира протеста и това може би е целта. 78-и ден категорично има умора и изтъркване в протеста. Протестът стои като напомняне, че може да стане много сериозно всичко отново. Хоризонтът за изборе се очертава през март или април 2021 година."

Стефанов смята, че поведението на хора събрали се на тържествата за Независимостта във Велико Търново се тълкува като излишен опит за дребнотемие. Така той коментира освикването на председателя на НС Цвета Караянчева в старопрестолния град на 22 септември. 

По повод на новите проекти на политическата сцена, вкл. и този на Цветан Цветанов - Стефанов коментира: "Винаги има недоволство, сега - случая с ГЕРБ е същият като този в БСП, въпросът с разцепрението винаги стои. Всичко е в условно наклонение, докато не дойдат изборите, всичко днес е спекулация." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28

Разчетеният геном на Орфеевото цвете ще помогне в много области

Учени от българския Център за върхови постижения в растителната системна биология и биотехнология - ЦРСББ, съвместно с изследователи от Потсдамски университет и Института по молекулярна физиология на растенията “Макс Планк” в Германия, успешно секвенираха генома на Haberlea rhodopensis - ендемичен за България вид “възкръсващо растение”,..

публикувано на 17.04.24 в 16:54

Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не - БСП, "Възраждане" и ИТН ще внесат вот на недоверие към правителството на Главчев.  Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, коментира преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски"..

публикувано на 17.04.24 в 13:41

Акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Да бъде постигнато ефективно намаляване на скоростта, за да се ограничи рискът от възникване на пътни инциденти и да бъдат спасени човешки животи. Така кметът на Пазарджик Петър Куленски определи целите на акцията срещу неправилното паркиране , която се провежда в града.  Масираните проверки обхващат не само централната градска част , но и..

обновено на 17.04.24 в 11:57