Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Първенец обсъждат изграждане на кариера край селото

В Първенец се провежда първото обществено обсъждане за строежа на кариера за добиване на пясък и чакъл край пловдивското село. 

Обсъждането е по желание на жителите на Първенец, а Инициативен комитет е срещу инвестиционното намерение за изграждане на такава кариера. Адвокат д-р Елена Матева подчерта, че този обект е едва на 600 метра до реката в селото и пряко нарушава няколко закона. Тя допълни: "С едно такова копаене, около реката, водата там вече е спаднала с шест метра, в селтото и сега има безводие, хората и животинските видове са пряко застрашени."

Част от бъдещата кариера е на територията на земи, които са частна собственост, посочиха хората на обсъждането. Цялата площ, която може да стане обект на инвестицията е 210 декара.

Инвеститорът Тодор Воденичаров обясни, че докладът по ОВОС за кариерата е изрядно написан и и обоснован. Павел Пандърски, ръководител на екипа по ОВОС заяви, че трябва разбиране от хората и тази кариера може да е полезна за региона.

"На обсъждането има и хора, които подкрепят идеята за изграждане на кариера до Първенец и се изказват в защита на инвеститора, но мнозинството от жителите на селото са против", предаде репортер на Радио Пловдив.

Кметът на селото Ренета Плевнелиева посочи, че хората се безпокоят за здравето им и няма да дадат съгласие за изграждане на кариерата. Тя поясни, че 75 дка от общо 210 дка са собственост на инвеститора.

Кметът на община Родопи Павел Михайлов смята, че се стигне до обжалване на процедурата по ОВОС, ако РИОСВ-Пловдив даде положително становище на доклада, изготвен от експертите.

На обсъжденото присъстват и политиците Мая Манолова и Димитър Делчев, които са против баластирерата. Предстои жителите да отхвърлят доклада и да внесат сигнали в прокуратурата за преки нарушения на процедурата по ОВОС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18