Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив иска актуализация на бюджета, ВМРО против нов заем

| обновено на 23.09.20 в 15:53

Общинският съвет ще разгледа утре на сесия нова актуализация на бюджета, в която е заложен заем за реализиране на големите инфраструктурни проекти на Пловдив. От ВМРО обявиха, че няма да подкрепят теглене на 102 млн лв заем до 2023 година, както и отчета за бюджет 2019-та. 

На пресконференция председателят на организацията Борислав Инчев каза,  че новият заем се прави през "задния вход": "Използваш възможността през един документ, който ти очертава финансовото бъдеще на общината за следващите 3 години, да прокараш толкова важно решение като тегленето на 102 милиона не считаме, че е по управленски доблестно. Считаме, че се нарушават основни етични правила – на нормална комуникация между всички общински съветници и групи, които представляват гражданите на Пловдив, дали вота си на последните избори."

Инчев апелира към кмета Здравко Димитров да каже защо предлага да се изтеглят 102 милиона и защо за над 90 млн.лв от тях няма едно изречение за това какво  се предлага.  

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в местния парламен Ангел Славов от ГЕРБ коментира също, че очакват подробности по време на самото заседание: "Решихме като Комисия да го пуснем да отиде на сесия, пък вече дебатите ще ги проведем на място. Ние всички очакваме разяснения. На този етап не можем да обвиним някой, че не е достатъчно. Така или иначе, трябва да мине още много, докато бъде евентуално одобрено от нас. Така че има време. Нека да видим какво ще кажат на сесията", каза той. 

Обезпокоени от спада на местните приходи през 2019-та, описани в отчета за миналогодишния бюджет, воеводите предричат драстично вдигане на данъците следващата година. „Основно в два параграфа – данък върху нредвижимото имущество и автомобилния данък“, прогнозира Инчев.

По предложението за ръководителя на Комплексния онкологичен център той обяви, че ще го подкрепят в първата му част – за прекратяване на договора на досегашния управител д-р Парашкев Цветков. Но не е сигурно за другата – определяне на временно изпълняващ ръководител. Причината е, че в предложението на мястото на името има многоточие, обясни общинският съветник Димчо Петров, според когото „подобно предложение за избор не е нормално“.

Припомням, че на миналата сесия на ОбС при протест на граждани точката за избор на проф. д-р Мариана Янева, спечелила конкурса за управител на КОЦ Пловдив, беше оттеглена, а кметът Здравко Димитров обеща обсъждане на темата. „Не е имало такова обществено обсъждане, не знаем кого ще предложат на сесията сега. Ще подкрепим само специалист“, каза председателят на ВМРО Пловдив. 

От организацията ще настояват и за поемане на отговорност от вносителите на предложението, ако временният управител не се справи. „То е подписано не от един човек, а от 21-те съветника на ГЕРБ и „Кауза Пловдив“ – подчерта секретарят на ВМРО Камен Шишманов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Правим всичко възможно да няма санкции по проекта за Небет тепе

Все още водим разговори за оградата на Небет тепе с институциите. Това, което трябва да се случи, е община Пловдив да не губи средства по проекта - заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров пред журналисти.  Той припомни, че до края на годината средствата за археологията са били осигурени по програма, но от 31 декември всичко се плаща от общинския..

публикувано на 26.04.24 в 11:31

Оставиха в ареста трима, обвинени за изнудване за 173 000 лв в Пловдив

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинения на трима души за изнудване. Сечмейната двойка Николета Петкова и Теодор Сергиев, както и Филип Спасов са заплашвали и изнудвали 46-годишната Атанаска Домусчиева от Цалапица да им преведе 173 000 лева. Тримата са задържани, а Окръжната прокуратура ги е привлякла като обвиняеми за принуда и причиняване..

публикувано на 26.04.24 в 10:49

МЗХ започва обследването на щетите от градушката в Първомайско

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Най-засегнатите..

обновено на 26.04.24 в 10:22

Общинските съветници на Пазарджик отложиха намаляването на заплатите си

Общинските съветници в Пазарджик отложиха намаляването на  месечните си възнаграждения , тъй като преди да бъде гласувано, предложението трябва да бъде подложено на обществено обсъждане.То предвиждаше съветниците да получават 20 процента от заплатата на председателя на местния парламент, а не определените в момента 45 процента. Предложението..

публикувано на 26.04.24 в 10:22

Кметът на Пловдив ще посети реновираната ДГ "Еделвайс"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще посети Детска градина „Еделвайс“ в Жилищен район „Тракия“, където бяха изпълнени мерки за енергийна ефективност. След това Костадинов ще посети и обновените детските градини „Десислава“ и „Светлина“. Реновирането на детска градина „Еделвайс“ е на стойност близо 1 млн. и 500 хил. лева., финансирани от..

публикувано на 26.04.24 в 08:51