Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Пловдив иска актуализация на бюджета, ВМРО против нов заем

| обновено на 23.09.20 в 15:53

Общинският съвет ще разгледа утре на сесия нова актуализация на бюджета, в която е заложен заем за реализиране на големите инфраструктурни проекти на Пловдив. От ВМРО обявиха, че няма да подкрепят теглене на 102 млн лв заем до 2023 година, както и отчета за бюджет 2019-та. 

На пресконференция председателят на организацията Борислав Инчев каза,  че новият заем се прави през "задния вход": "Използваш възможността през един документ, който ти очертава финансовото бъдеще на общината за следващите 3 години, да прокараш толкова важно решение като тегленето на 102 милиона не считаме, че е по управленски доблестно. Считаме, че се нарушават основни етични правила – на нормална комуникация между всички общински съветници и групи, които представляват гражданите на Пловдив, дали вота си на последните избори."

Инчев апелира към кмета Здравко Димитров да каже защо предлага да се изтеглят 102 милиона и защо за над 90 млн.лв от тях няма едно изречение за това какво  се предлага.  

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в местния парламен Ангел Славов от ГЕРБ коментира също, че очакват подробности по време на самото заседание: "Решихме като Комисия да го пуснем да отиде на сесия, пък вече дебатите ще ги проведем на място. Ние всички очакваме разяснения. На този етап не можем да обвиним някой, че не е достатъчно. Така или иначе, трябва да мине още много, докато бъде евентуално одобрено от нас. Така че има време. Нека да видим какво ще кажат на сесията", каза той. 

Обезпокоени от спада на местните приходи през 2019-та, описани в отчета за миналогодишния бюджет, воеводите предричат драстично вдигане на данъците следващата година. „Основно в два параграфа – данък върху нредвижимото имущество и автомобилния данък“, прогнозира Инчев.

По предложението за ръководителя на Комплексния онкологичен център той обяви, че ще го подкрепят в първата му част – за прекратяване на договора на досегашния управител д-р Парашкев Цветков. Но не е сигурно за другата – определяне на временно изпълняващ ръководител. Причината е, че в предложението на мястото на името има многоточие, обясни общинският съветник Димчо Петров, според когото „подобно предложение за избор не е нормално“.

Припомням, че на миналата сесия на ОбС при протест на граждани точката за избор на проф. д-р Мариана Янева, спечелила конкурса за управител на КОЦ Пловдив, беше оттеглена, а кметът Здравко Димитров обеща обсъждане на темата. „Не е имало такова обществено обсъждане, не знаем кого ще предложат на сесията сега. Ще подкрепим само специалист“, каза председателят на ВМРО Пловдив. 

От организацията ще настояват и за поемане на отговорност от вносителите на предложението, ако временният управител не се справи. „То е подписано не от един човек, а от 21-те съветника на ГЕРБ и „Кауза Пловдив“ – подчерта секретарят на ВМРО Камен Шишманов.


Още от категорията

Запечатаха с оловни пломби входовете на био-инсталацията в Труд

Е коинспектори от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив (РИОСВ) поставиха 7 оловни пломби на всички входове на инсталацията, от които е възможно внасянето на суровина за работата на биоцентралата в село Труд. Н а оператора е връчена и покана за получаване на пореден акт за установяване на административно нарушение, като..

обновено на 31.10.20 в 17:31
Мая Манолова - архив

Мая Манолова призова премиера да дойде с джипа в Брестовица

"Борисов да дойде с джипа в село Брестовица в Община Родопи и да чуе проблемите на жителите на селото". Това призова Мая Манолова при среща с жителите на селото заради проблем с питейната им вода.  Заради  установеното през февруари замърсяване , РИОСВ забрани водата в селото да се пие. "Хората искат търсене на алтернативни водоизточници,..

обновено на 31.10.20 в 17:30

Нови 5-ма медици с COVID-19 в Пловдив област, новозаразени и в 4 училища

Сред медиците 5 медицински лица са новоустановени с коронавирус през последното денонощие в пловдивска област. Това съобщи Дани Каназирева, областен управител и председател на областния анти-ковид щаб. Става дума за 1 лекар от Асеновград, 2-ма общопрактикуващи медици, по 1 здравен асистент и  служител на регистратура  от Пловдив. Извършва се..

обновено на 31.10.20 в 17:29

Двама шофьори в Спешна помощ във Велинград са с COVID-19

Двама шофьори на линейка са с положителни тестове за коронавирус в последното денонощие. Това съобщиха от РЗИ Пазарджик. Мъжете са от Велинград и работят в местната Спешна помощ, където предстои поетапно изследване на персонала и са предписани щателна дезинфекция и наблюдение. 3-ма медици, 3-ма учители и ученик още са сред 56-те новоустановени с..

обновено на 31.10.20 в 17:29

Пловдив получи награда за умен град в конкурса на българските общини

Кметът на Пловдив Здравко Димитров беше отличен в конкурса „Кмет на годината“ 2020, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg. в категория Smart city, съобщиха от пресцентъра на общината.  Церемонията, на която бяха обявени печелившите, бе извълчена късно снощи по  БНТ. Но Димитров не успя да присъства заради корона-карантината си...

обновено на 31.10.20 в 17:28