Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Динамична, но не и несигурна е бизнес средата в България

Тракия икономическа зона представя днес два  проекта- образователен и свързан със зелената сделка на ЕС. Активността на местния бизнес и прогнозите, че регионът е сред трите, в които бизнесът прогнозира разширяване и на трудовия пазар, е повод за разговоря с Георги Стоев - управителят на "Тракия тех" за "събуждането" на икономиката след стреса от Ковид-19.

Някои прогнози за възстоновяване на индустрията в началотото на третото тримесечие се сбъднаха, особени за тези компании в пловдиския регион, които работят със Западна Европа. Пълното възстановявяне на ритъма след  Ковид може би не е възможно, защото различните сектори, включитлено и в регоинана Пловдив,  пострадаха по различен начин, каза в предаването  Георги Стоев. 

"Тази криза беше по- дълбока и за по- кратко в реме, но пък за сметка на това удари почти всички", отбеляза Стоев.

По отношение на държавната подкрепа за някои страни от бизнеса, анализаторът  определи това като по- малко свобода и зависимост на бизнеса и като притеснителна тенденция. Правителството не произвежда пари и стойност, то само преразпределя богатство.

По думите му политическата несигурност не е основен фактор към инвеститорския интерес, защото нищо и от лошите, и от добрите практики унас не се е променило драматично. 

Новата ситуация е по- динамична, но не бих я нарекъл по- несигурна.

Георги Стоев коментира поредният дебат за минималната работна заплата, който поведоха работидатели и снидикати с китика към представителността на спорещите. Все пак зае позицията на работотзателите, които настояха тя да се замрази, защото "вдигането на МРЗ, когато има дефлация, означава вдигане на реалната заплата с много повече. И ако себестойността не порасне с 30- 40 % - то той трябва да съкрати работници".

Цялото интервю можете да чуете в прокачения звуков файл.Още от категорията

Не пандемията мори строителите, а административното буксуване

В деня на строителите - Димитровден, среща в ефира с председателя на Камарата на строителите в Пловдив Пламен Иванов . През последните 30 години в бранша няма нито една, която да не е странна. Предизвикателствата са различни, но ние сме калени и винаги сме в някакъв режим на форсмажор. Това обаче винаги е свързано пилеене на време и после с..

публикувано на 26.10.20 в 12:02

Трудовите злополуки намаляха в епидемията, нарушенията - не

По думите на Атанас Чернаев- директор на пловдивската Инспекция по труда нарушенията на трудовото законодатество не са сероизно повлияни от Ковид- епидемията, която наложи нови методи на работа в някои предприятия. Констатациите са същите като преди епидемията - работят хора без трудови договори, бавят се плащания, особено при напускане на работа, има..

публикувано на 26.10.20 в 11:57

В Пловдив трябва да се създаде координационен щаб за Ковид- 19

Проф. д-р Петър Петров  е директор на болница "Свети Мина" и препоръча създаването на звено, което да кооридинира работата на отелните лечебни заведения, защото сега липсата на единна информация затруднява работата им. Той даде пример от снощи, когато пациент с Ковид -10 с влошено състояние е трябало да се транспортира до интензивно отделение...

публикувано на 26.10.20 в 10:44

Ако властта иска мерките да се спазват, нека ги направи разумни

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоя за повече яснота при въвеждане на мерките срущу Ковид- 19. "Кабинетът и здравните власти да излязат с позиция при колко положителни теста и направени за какъв период от време ще ограничават работата на заведения и хотели, както и при колко положителни теста ще се възобновяват работата на тези..

публикувано на 26.10.20 в 10:31

Кирил Пенчев в "Добро утро, ден!"

В „Добро утро, ден!“  ви срещаме с  Кирил Пенчев  първи кларинет в Пловдивската опера.   Преподава и  в АМТИИ и в Пловдивския университет.  Завършил е престижни университети в Съединените щати и Виена, но не е класическия музикант в традиционната представа. Може да го наричаме и „Лъвско сърце“, защото  той може след 3 километра плуване в..

обновено на 24.10.20 в 08:34