Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Динамична, но не и несигурна е бизнес средата в България

Тракия икономическа зона представя днес два  проекта- образователен и свързан със зелената сделка на ЕС. Активността на местния бизнес и прогнозите, че регионът е сред трите, в които бизнесът прогнозира разширяване и на трудовия пазар, е повод за разговоря с Георги Стоев - управителят на "Тракия тех" за "събуждането" на икономиката след стреса от Ковид-19.

Някои прогнози за възстоновяване на индустрията в началотото на третото тримесечие се сбъднаха, особени за тези компании в пловдиския регион, които работят със Западна Европа. Пълното възстановявяне на ритъма след  Ковид може би не е възможно, защото различните сектори, включитлено и в регоинана Пловдив,  пострадаха по различен начин, каза в предаването  Георги Стоев. 

"Тази криза беше по- дълбока и за по- кратко в реме, но пък за сметка на това удари почти всички", отбеляза Стоев.

По отношение на държавната подкрепа за някои страни от бизнеса, анализаторът  определи това като по- малко свобода и зависимост на бизнеса и като притеснителна тенденция. Правителството не произвежда пари и стойност, то само преразпределя богатство.

По думите му политическата несигурност не е основен фактор към инвеститорския интерес, защото нищо и от лошите, и от добрите практики унас не се е променило драматично. 

Новата ситуация е по- динамична, но не бих я нарекъл по- несигурна.

Георги Стоев коментира поредният дебат за минималната работна заплата, който поведоха работидатели и снидикати с китика към представителността на спорещите. Все пак зае позицията на работотзателите, които настояха тя да се замрази, защото "вдигането на МРЗ, когато има дефлация, означава вдигане на реалната заплата с много повече. И ако себестойността не порасне с 30- 40 % - то той трябва да съкрати работници".

Цялото интервю можете да чуете в прокачения звуков файл.Още от категорията
Дигитален Център в Старинен Пловдив

Сривът на дигиталния Пловдив - научен или ненаучен урок

Дигиталното културно наследство на Пловдив - възстановено в мрежата, но не напълно  Преди 2 месеца в разследване на Радио Пловдив за първи път заместник кметът Пламен Панов обяви причината за отсъствието на дигиталното културно-исторически наследство на Пловдив в интернет с думите:  „Сървърното пространство беше препълнено и вследствие на..

обновено на 26.01.21 в 17:04

Хотелиери и ресторантьори: 30% от бранша гарантирано фалират!

Ресторантите отварят за клиенти на 1 март, а нощните заведения - 15 дни по-късно в зависимост от епидемичната обстановка.  Това решиха във вторник на среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов собствениците на ресторанти, нощни клубове и други заведения. От своя страна здравният министър обеща, че до края на..

публикувано на 26.01.21 в 16:03
язовир Въча

Проектът "Въча" ще струва половин милиард лева

„Изграждането на водоснабдителна мрежа от язовир Въча към Пловдив и селищата в региона може да започне в рамките на една година. Очакваме само решението на  експертния съвет в Областната администрация, насрочено за 10 ти февруари , за да преминем към следващата стъпка  - изготвяне на „Идейно технически проект“. Това заяви в предаването „Ден..

обновено на 26.01.21 в 15:42

Пловдив запази потенциала на икономиката в Ковид пандемията

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Пловдив е седмият най-висок в страната. Доходите на домакинствата нарастват сравнително бързо. Заетостта остава относително висока, а безработицата – ниска, въпреки че първият локдаун носи нови 10 000 новорегистрирани в бюрата по треда. По време на втория- в края на годината те са около 5..

обновено на 26.01.21 в 13:30

Кметът на Нареченски бани покани Борисов в парка на селото

Кметът на Нареченски бани Димитър Бакалски покани министър председателя Бойко Борисов да посети занемарения парк в курортното селище, за да ускори решенията за неговото облагородяване, така както това се случи с занемарената баня в родния му град - Банкя.         Причина за покана е, че паркът в Нареченски бани с обща площ около 19.7..

обновено на 26.01.21 в 11:08