Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Осъвременяване на пенсиите е задължително, дори закъсня

Правителството в лицето на социалния министър Деница Сачева обяви, че се обмислят четири варианта за преизчисляване на пенсиите от догодина. Предложението раздели синдикатите. КНСБ се обявиха против, а от КТ "Подкрипа" - за, но под условия да се актуалицира пенсионната реформа.

Според бившия социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков преизчисляването на пенсиите е задължително. По думите му то дори е закъсняло, защото с годините са се натрупали немалки и неоправдани разлики при пенсионираните в различините години.

"Във формулата за изчисляване участва един много важен елемент и това е средният осигурителен доход за годината на пенсиониране. С оглед на сравнителното бързото увеличаване на заплатите, се стигна до значителна разлика в пенсиите на хора, пенсионирани в рамките на 10 години. Така хора, за които са получавали сходни заплати се получават големиразлики в пенсиите. Така се стига до усещане за несправедливост и направо "працакване", мотивира се Нейков.

Осъвременяване трябва да бъде направено и даже много се забави. Много по- лош инструмент е административното увеличаване на минималтата пенсия, което не отчита приносът на хората, а става политически предизборен партизанлък, допълни експертът.

Иван Нейков изрази предположение, че необходимите 1.5 млрд. лева ще дойдат от бюджета и няма да натоварят работещите хора с по- високи осигуровки.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Необходими са данъчни стимули за бизнеса и потреблението

Бюджетът на 2021 ще бъде бюджет на трудна година, в която обаче се залага да започне възстановяване на БВП на положителна територия, прогнозира икономическият анализатор и член на Стратегическия съвет на президента Румен гълъбинов..  Според него за цялата следваща година едва ли ще стигнат нивата от времето преди кризата, но надеждата, е че че..

публикувано на 22.10.20 в 15:48

Включването на специалистите в Covid-отделенията е под условия

Здравният министър проф. Костадин Ангелов отправи призив към специалистите в доболничната помощ и студентите по медицина да помогнат на колегите си, които работят в Ковид-отделенията. Ръстът на пациентите с коронавирус, големият брой на заразените лекари и изтощението им налага търсенето на медици на първа линия.  В интервю за Радио Пловдив..

публикувано на 22.10.20 в 15:38

В Закона за агрохранителната верига има абсурди

Приключи общественото обсъждане по проекта на наредба на новия Закон за агрохранителната верига. По време на обсъждането в Министерството на земеделието, производителите на мед и пчелни продукти задават въпроси и търсят аргументи за някои текстове, но не получават отговор. Странно е ограничаването на преките продажби на мед в области, които..

публикувано на 22.10.20 в 13:09

Протестът на автоинструкторите се отменя, започват разговори

Днес пловдивските автоинструктори няма да отпътуват за София, тъй като протестът се отменя. Късно снощи е станало ясно, че министърът на транспорта Росен Желязков е готов на разговори с организациите, в които ченуват собственици на автошколи и автоинструктори. Инж. Тодор Митев обясни, че има абсурдни и безмислени текстове в Наредба 37 и 41...

публикувано на 22.10.20 в 11:41

Миенето на ръцете и дистанцията са на първо място

Кардиологът проф. д-р Младен Григоров заяви в ефира на Радио Пловдив, че е странно 30 % от хората да твърдят, че няма Ковид-19. Той е убеден, че вирусът е факт, но за съжаление няма лекарство и ваксина. Тук са на ход фармацевтичните гиганти, които ще генерират огромни печалби, затова конкуренцията е толкова голяма. Друг е въпросът: как, къде и..

публикувано на 22.10.20 в 10:59