Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българската икономика се изправя след ковид - спада

7
Снимка: Радио Пловдив, Димитър Владимиров

След спада от средата на годината очакваме възстановяване на българската икономика през последните две тримесечия на годината. Това заяви при посещението си в Пловдив министърът на икономиката Лъчезар Борисов, като отбляза, че у нас се реализират сертифицирани проекти за над 700 милиона лева, а някои от тях са в Пловдив. 

„В момента българската икономика, независимо от кризата, успява да привлече инвестиции. Това сочат и данните на БНБ, където инвестиците за първите седем месеца са 1 млрд. 400 млн. евро, като ръстът на годишна база е над 54 процента. Подобни са и данните на Министерството на икономиката за сертифицираните проекти по закона за насърчаване на инвестициите, като към момента реализираме сертифицирани проекти за над 710 млн. лв. и над 3 200 места“, каза министър Борисов.

Под думите му днес е и знаков ден за Пловдив, тъй като вече е сертифициран проект за 30 млн. лева и 30 нови работни места в сферата на хранително-вкусовата промишленост в община „Марица“. 

Община Пловдив се подпомага  за изграждане на техническа инфраструктура за друг сертифициран проект в сферата на медицината, каза още Борисов. По-късно, заедно с кмета Здравко Димитров, те подписаха договор за инвестиция от над 1 млн. лв.  Наскоро правителството отпусна парите за пътна инфраструктурата към новостроящ се завод за медицинска апаратура на компанията Би Ти Ел Индъстрис. Общината ще подпомогне изграждането с 600 хил. лв. 

Миналата година Би Ти Ел закупи сградите на бившата фабрика „Пулпудева“, за да построи там новия завод, който се очаква бъде готов до края на 2021 година . В него се очакват 200 нови работни места. 

Според кмета Здравко Димитров такива инвестиции осигуряват устойчиво развитие на града и региона и дават  възможност за развитие на източната индустриална зона. Заместник-кметът Стефан Стоянов допълни, че в момента се строят шест нови завода в Тракия икономическа зона.
Галерия

Още от категорията

Хипермаркетите не допускат струпвания в магазините

Големите магазини и вериги хипермаркети в Пловдив вече изпълняват изискванията за спазване на противоепидемичните мерки, разпоредени от Областния кризисен щаб. Днес управителите на веригите в региона се срещнаха с областния управител Дани Каназирева и предстатавители на здравната инспекция и полицията.  Големи опашки пред хипермаркетите..

публикувано на 20.10.20 в 17:20

Задължително с маски на открито от четвъртък

Маски ще трябва да се носят и на открити пространства от четвъртък. Това съобщи министърът на здравепазването проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг. Той добави, че с негова заповед от утре ще бъде намален и срокът на карантината от 14 на 10 дни, като промяната ще влези в сила също от четвъртък. Министър Ангелов съобщи, че под карантина ще..

публикувано на 20.10.20 в 17:10

Пловдив с награда от Асоциацията на българските градове и региони

Община Пловдив спечели наградата за „Културно наследство“ за 2020 г. на Асоциацията на българските градове и региони. Отличието беше присъдено по време на церемония, на която се раздадоха VI-те годишни национални награди на Асоциацията. Основният критерий на журито за определя на призьорите бяха реализираните общински проекти с ясни и устойчиви..

публикувано на 20.10.20 в 17:01

Монтираха фотоволтаици на детска градина в Пазарджик

EVN България и община Пазарджик откриха фотоволтаична централа на покрива на детска градина в Пазарджик. Фотоволтаичната централа ще служи за производство на електрическа енергия за собствени нужди на детската градина и генериране на излишната енергия в мрежата. Проектът е за 45 000 лв. с ДДС безвъзмездно финансиране, предоставено..

публикувано на 20.10.20 в 16:17

Три години зад решетките за пиян шофьор

29- годишен пловдивчанин бе осъден на 3 години затвор за шофиране в пияно състояние. Това е втората му присъда за управление на автомобил след употреба на алкохол.  Той ще плати и глоба от 1000 лева, а книжката ще му бъде отнета за срок от 3 години. На 23-ти май на централния пловдивски булевард Цар Борис Трети Обединител мъжът е спрян за проверка..

публикувано на 20.10.20 в 15:45