Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Големият риск в училище днес е за по-възрастните учители

След два месеца ще възникне естествен имунитет при децата, и тогава рискът ще намалее

290 са новите заразени с коронавирус у нас през последното денонощие, при направени 4859 PCR теста, което е 5,9 % от изследваните и е рекордна заболяемост за последните повече от два месеца. Общо потвърдените случаи на COVID-19 в страната станаха 19 573, като активните са 4775. Излекуваните за денонощието са 146, а общо оздравелите от началото на пандемията са 14 013 души. Това сочат данните в Националната информационна система.

Учениците са в класните стаи, някои вече учат вкъщи, заради заразени съученици с Ковид 19. Бавно напредваме по спиралата с предаване на вируса в училище. Данните в седмичното сравнение за новите случаи казваме със старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Той смята, че у нас случаите на заразени деца и учители в училищата ще следват броя на тези в Южна Европа. 

Безлов допълни: "Големият риск са възрастните учители, и такива със заболявания от тях, като диабет, сърдечни болести и нисък имунитет. Това ще е голям проблем в системата на средното образование. Те може да преподават дистанционно, като предложение смятам, че е добро", посочи Безлов. 


Като цяло имаме доста висока смъртност у нас, седмична база показва обаче, че имаме  две седмици спад, обясни Безлов.

Още от категорията

Пловдив ще расте, но не и територията му, според новия ОУП

Два нови парка да бъдат създадени в близките години, предвиждат измененията на Общия устройствен план на Пловдив. Най-вероятно те ще бъдат в североизточната и югозападната част на общината, но точно къде ще се позиционират, ще стане ясно на по-късен етап.  Сега тече общественото обсъждане на плана, а всички материали са публикувани на сайта..

обновено на 20.10.20 в 17:11

Мишо Миховски ни напусна внезапно и рано

Внезапно на 53 години ни напусна нашият колега и приятел Михаил Миховски.  Той беше обвързал целия си живот с новините на Радиото. Мишо, както го наричахме всички в Радио Пловдив и "Хоризонт", търсеше новините във всички обществени сфери - от политиката до рокендрола и Космоса с неповторимо любопитство към всяка област от човешкия живот. Ще го..

обновено на 20.10.20 в 16:55

Надбавки за 70 000 деца в Пловдив, ако отпадне "доходът"

Семейство с едно дете от Пловдив получи отказ от детски надбавки заради надхвърляне на прага от 510 лева за получаването й с 25 стотинки на човек. „Това прозвуча като обида от страна на държавата, защото заради тези 25 стотинки едно дете ще бъде лишено от детски надбавки“ - сподели пред Радио Пловдив Митко Стоянов. По думите му, до..

публикувано на 20.10.20 в 12:15

Още няма противогрипни ваксини, а и едва ли ще стигнат

Очакваме противогрипните ваксини всеки момент, но още ги няма, каза  общопрактикуващият лекар д-р Кирил Еленски. Той уточни, че това са противогрипни ваксини, които са безплатни, и са за хора над 65 години със сериозни заболявания.  За такива случаи ваксините са препоръчителни, въпреки че са прогнозни, а не универсални, защото  все още не е..

обновено на 20.10.20 в 12:10

В Карлово обединяват отделения, за да има легла за Ковид 19

Каква е ситуацията с Ковид 19 в карловскита общинска болница в Карлово. Интервю с управителя д-р Христо Пелев .  На областния кризисен щаб за борба с Ковид 19 в Пловдив бе решено, че ще засили контролирането на мерките на всички нива.  Две са болниците в областта, където се лекуват болни с коронавирус, едната е в Асеновград, другата в Карлово...

обновено на 20.10.20 в 11:04