Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инженерните кадри ще са още по-търсени в хранителната индустрия

Коментираме новостите във висшето образование, МОН представи списък с приоритетните специалности. 

За Пловдив, защитените са две специалности в Университета по хранителни технологии-Пловдив, заместник-ректорът доц. Христо Спасов анализира необходимостта от повече инженерни кадри в хранителната индустрия. Там ще се влиза без такса и това са специалностите: „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост“ и „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост“. Целта е да се насърчи обучението в тези области и това да помогне за подготовката на кадри, необходими за пазара на труда.

Той коментира и предложението за минимална заплата за асистентите във висшите учебни заведения като добра мярка от страна на правителството. Съветът на ректорите предлага 1 300 лева да стане стартовото възнаграждение за нехабилитираните преподаватели в университетите у нас.

Доц. Христо Спасов каза, че тези две специалности са определени на база дългосрочно търсене. "Ние обучаваме и в още защитени специалности, от юни месец имаме яснота за тях:  бакалавърска степен "Топлотехника" и две магистърски специалности в същото направление. 

За компенсиране на разходите, свързани с освобождаването от такси, за първия семестър на академичната 2020/2021 година МОН ще предостави 370 145 лева за сметка на предвидените разходи в бюджета на университетите. За 2021 г. средствата ще бъдат планирани по бюджетите на съответните висши училища.

Новата учебна година в УХТ ще бъде официално открита от 5 октомври, когато всеки първокурсник ще получи таблет за своето обучение от ръководството.

Галерия

Още от категорията
Димитър Аврамов

Важно е да се чуе какво предлагат политиците, тогава избирайте

Пандемията е удобно извинение за всички,  извинение и за нашата пасивност на изборите извинените и за неспособността на политиците да предлагат адекватни решения, така политологът Димитър Аврамов коментира  особеността за първи път  да се гласува с "участието" на Ковид 19 в изборния процес. Всичко може да бъде опрадвано с Ковид. И ще бъде оправдано...

публикувано на 05.03.21 в 11:15

Може да очакваме игра на компромати в последния момент

В програма "Точно днес" разговор с психолога Стоичко Миличин за кампанията, която предстои да наблюдаваме преди вота на 4 април. Психологът отбеляза, че влизаме в кампанията с доминиране на темата за парламентарните избори, но колкото повече наближава датата, то ще става още по-актуална  темата за Ковид-19. Това е така, защото се окачва фазата на..

публикувано на 05.03.21 в 11:00

Рестартирай Европа: Безопасни ли са ваксините срещу Ковид- 19

Безопасни ли са ваксините срещу Covid-19? Това е един от най-често срещаните въпроси при старта на имунизацията срещу коронавирус, не само в България, но и в целия Европейски съюз. Отговорът е категоричен – ваксините срещу Covi-19 са безопасни. Тези, които се употребяват в голямото семейство са одобрени от Европейската агенция по..

публикувано на 05.03.21 в 10:26

УХТ разработва продукти за укрепване на имунитета след Covid

Към хранително-вкусовата индустрия през погледа на науката по време на пандемия от Ковид-19, разговор със заместник-ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Галин Иванов. Той разказва в интервю за Радио Пловдив за най-новите им проекти с европейско и национлно съфинансиране. Университетът по хранителни технологии ще си..

публикувано на 04.03.21 в 10:28

Първият мамологичен център BreatUnit ще заработи от 15 март

Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – BreastUnit открива УМБАЛ „Св. Георги”. Центърът е първият в Пловдив и четвърти в страната – останалите три са в София. Доц. д-р  Ваня Узунова е ръководител на новото звено, където се правят прегледите от понеделник до четвъртък. Центърът предлага мултидисциплинарен..

публикувано на 04.03.21 в 09:09