Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български компании вече са основни инвеститори в ТИЗ

За икономическата среда в региона, за силните нови проекти, които водят инвеститори дори в ковидкризата, говорим с инж. Пламен Панчев, създател на Тракия икономическа зона (ТИЗ). Той представи новата фабрика за 30 млн. лева в община Марица и най-модерния обучителен център за ученици в България, казваме и какво прави България по Зелената сделка, с индустриални паркове в Раковски. 

Инж. Панчев обясни, че епидемията от коронавирус повлия негативно на икономиката. Доста от инвестиционните намерения на компаниите са се отложили по причини, че не могат да се осъществят пътуванията.

"Въпреки Ковид 19 можем да се похвалим с инвестиции на български компании, на малкия и средния бизнес, на предприятия в преработвателната промишленост и в логистиката", заяви създателят на ТИЗ. 

Той даде пример с новата фабрика за преработка на зеленчуци, (в частност доматено пюре за износ), която е инвестиция за близо 30 млн. лева. Тя е в село Калековец и получи сертификат „Инвеститор „Клас А” от икономическия министър Лъчезар Борисов.

Предстои в зоната да се пуснат в действие още шест завода, които са в областите мехагтроника, машиностроене и логистика. Те са инвестиции на две чужди и четири български фирми. 

60 ученици от 4 гимназии започват практика в обучителния център на Тракия икономическа зона. Това става по проект „Достъп до технологично модерна образователна среда“ /ДТМОС/ за ученици от няколко гимназии. Инициативата се осъществява от екипа на „Тракия ЕДУ“ към Тракия икономическа зона с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. 

Първоначално проектът ще обхване ученици от 11-ти и 12-ти клас на 4-ри професионални гимназии в Тракия икономическа зона – ОУ Св. Св. Кирил и Методий – с. Калековец, ПГ по селско стопанство - с. Белозем, Професионална гимназия по машиностроене – гр. Пловдив и ПГ по хранителни технологии и техника – гр. Пловдив.

 „Целта е обучение в съвременна материално-техническа база с преподаване на нужните за индустрията знания и умения“, разясни инж. Панчев. Това ще улесни реализацията на младите хора в производствените предприятия в професии като машинен техник, машинен оператор, машинен монтьор, електротехник, мехатроника. 

Практическите занятия, които ще започнат в края на октомври, ще се водят в Центъра за професионално обучение „Тракия“, който е ситуиран в зона Раковски, част от ТИЗ. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53