Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Български компании вече са основни инвеститори в ТИЗ

За икономическата среда в региона, за силните нови проекти, които водят инвеститори дори в ковидкризата, говорим с инж. Пламен Панчев, създател на Тракия икономическа зона (ТИЗ). Той представи новата фабрика за 30 млн. лева в община Марица и най-модерния обучителен център за ученици в България, казваме и какво прави България по Зелената сделка, с индустриални паркове в Раковски. 

Инж. Панчев обясни, че епидемията от коронавирус повлия негативно на икономиката. Доста от инвестиционните намерения на компаниите са се отложили по причини, че не могат да се осъществят пътуванията.

"Въпреки Ковид 19 можем да се похвалим с инвестиции на български компании, на малкия и средния бизнес, на предприятия в преработвателната промишленост и в логистиката", заяви създателят на ТИЗ. 

Той даде пример с новата фабрика за преработка на зеленчуци, (в частност доматено пюре за износ), която е инвестиция за близо 30 млн. лева. Тя е в село Калековец и получи сертификат „Инвеститор „Клас А” от икономическия министър Лъчезар Борисов.

Предстои в зоната да се пуснат в действие още шест завода, които са в областите мехагтроника, машиностроене и логистика. Те са инвестиции на две чужди и четири български фирми. 

60 ученици от 4 гимназии започват практика в обучителния център на Тракия икономическа зона. Това става по проект „Достъп до технологично модерна образователна среда“ /ДТМОС/ за ученици от няколко гимназии. Инициативата се осъществява от екипа на „Тракия ЕДУ“ към Тракия икономическа зона с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. 

Първоначално проектът ще обхване ученици от 11-ти и 12-ти клас на 4-ри професионални гимназии в Тракия икономическа зона – ОУ Св. Св. Кирил и Методий – с. Калековец, ПГ по селско стопанство - с. Белозем, Професионална гимназия по машиностроене – гр. Пловдив и ПГ по хранителни технологии и техника – гр. Пловдив.

 „Целта е обучение в съвременна материално-техническа база с преподаване на нужните за индустрията знания и умения“, разясни инж. Панчев. Това ще улесни реализацията на младите хора в производствените предприятия в професии като машинен техник, машинен оператор, машинен монтьор, електротехник, мехатроника. 

Практическите занятия, които ще започнат в края на октомври, ще се водят в Центъра за професионално обучение „Тракия“, който е ситуиран в зона Раковски, част от ТИЗ. 

Галерия

Още от категорията

Пловдив ще расте, но не и територията му, според новия ОУП

Два нови парка да бъдат създадени в близките години, предвиждат измененията на Общия устройствен план на Пловдив. Най-вероятно те ще бъдат в североизточната и югозападната част на общината, но точно къде ще се позиционират, ще стане ясно на по-късен етап.  Сега тече общественото обсъждане на плана, а всички материали са публикувани на сайта..

обновено на 20.10.20 в 17:11

Мишо Миховски ни напусна внезапно и рано

Внезапно на 53 години ни напусна нашият колега и приятел Михаил Миховски.  Той беше обвързал целия си живот с новините на Радиото. Мишо, както го наричахме всички в Радио Пловдив и "Хоризонт", търсеше новините във всички обществени сфери - от политиката до рокендрола и Космоса с неповторимо любопитство към всяка област от човешкия живот. Ще го..

обновено на 20.10.20 в 16:55

Надбавки за 70 000 деца в Пловдив, ако отпадне "доходът"

Семейство с едно дете от Пловдив получи отказ от детски надбавки заради надхвърляне на прага от 510 лева за получаването й с 25 стотинки на човек. „Това прозвуча като обида от страна на държавата, защото заради тези 25 стотинки едно дете ще бъде лишено от детски надбавки“ - сподели пред Радио Пловдив Митко Стоянов. По думите му, до..

публикувано на 20.10.20 в 12:15

Още няма противогрипни ваксини, а и едва ли ще стигнат

Очакваме противогрипните ваксини всеки момент, но още ги няма, каза  общопрактикуващият лекар д-р Кирил Еленски. Той уточни, че това са противогрипни ваксини, които са безплатни, и са за хора над 65 години със сериозни заболявания.  За такива случаи ваксините са препоръчителни, въпреки че са прогнозни, а не универсални, защото  все още не е..

обновено на 20.10.20 в 12:10

В Карлово обединяват отделения, за да има легла за Ковид 19

Каква е ситуацията с Ковид 19 в карловскита общинска болница в Карлово. Интервю с управителя д-р Христо Пелев .  На областния кризисен щаб за борба с Ковид 19 в Пловдив бе решено, че ще засили контролирането на мерките на всички нива.  Две са болниците в областта, където се лекуват болни с коронавирус, едната е в Асеновград, другата в Карлово...

обновено на 20.10.20 в 11:04