Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

От общественото поведение зависи развитието на Ковид 19

Тезата, че разпространението на коронавируса не зависи от самия вирус, а от нашето отношение към него, е на д-р Александър Симидчиев, член на Националния кризисен щаб  и председател на сдружение "Въздух за здраве".

„Вирусът се движи от поведението на хората,и от предпазните мерки, доколко ги  спазваме“, каза пулмологът и определи вирусът повече като обществен проблем, отколкото бактериологичен и вирусен.

Д-р Симидчиев припомни, че този вирус, за разлика от своите два предшестващи го „братовчеди“  се е разпространил в много повече страни в света, над двеста. Пак с нашето отношение към вируса той обясни и пиковете и спадовете на вируса, както и със ситуацията у нас в началото на пандемията,  когато ниската заболяваемост се е дължала на  грипното затваряне на училищата. „А след това, при разхлабването на мерките, особено младите хора, които приеха, че вирусът си е отишъл, и не спазваха мерките ,и беше  логично  повишаване на заболяваемостта.“

Д-р Симидчиев подчерта, че  настъпването на есенния и зимния сезони с влага и студ, няма да повлияят на Ковид 19, така, както не е повлияло и лятото.

Пулмологът няма достатъчно наблюдения за мерките в училищата и детските градини, за даде оценка, но има предложение да се обяви мониторинг и на тази база, трябва  да се предприемат по-нататъшните мерки. „Да се видят кои са отличниците –училища и как те се справят, а не само да се броят заразените“.  

Д-р Симидчиев каза още, че Ковид 19 засяга белия дроб и дихателната система, но те се увреждат  повече от класическия грип, а коронавирусът е  факт, че засяга и сърдечно-съдовата система, и кръвоносните съдове, но не  е силно узязвим за хората с астма и белодробни заболявания.

За себе си пулмологът каза, че спазва стриктно предпазните мерки с дезинфекция, маски и дистанция, и призова всички "да се замислим какво в нашето поведение определя какво ще се  случи с Ковид 19.От общественото ни поведение зависи какво ще се случи с Ковид 19."

Интервюто с д-р Симидчиев е в звуковия файл. 


Още от категорията

Само строга карантина може да спре скока на Ковид19

Този вирус Ковид 19 е различен от всички вируси досега и начина, по който засяга  активно и горните дихателни пътища  и бронхиолите, води до ускоряването на неговото разпространение, каза вирусологът акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН.  Той обясни, че в  Ковид 19 е заложено неговото  бързо размножаване , със стотици хиляди, и това..

публикувано на 29.10.20 в 10:40

Нови 30 легла за болни с коронавирус в Смолянска област

30 допълнителни легла ще бъдат определени за прием на болни с коронавирус в болниците в Смолян и областта, каза пред Радио Пловдив д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ СМолян. 15 от тях ще бъдат в областната болница. Така там ще има 70 легла са болни с ковид, 9 от които за интензивно лечение. Общо в областта за лечение на хора с коронавирусна инфекция ще..

обновено на 28.10.20 в 15:54
Паметникът на трите поколения край Перущица

Перущица с доброволческа акция за Деня на будителите

Заради увеличения брой заболели от КОВИД-19 и затягането на противоепидемичните мерки в страната община Перущица отмени честването в Дановото училище за Деня на народните будители.  Вместо това го замени с нетрадиционна проява на открито. На 1 ноември доброволци ще почистят Паметника на трите поколения и района около него. Инициативата е..

публикувано на 28.10.20 в 13:00

38 учители и 35 ученици са с Ковид 19 в Пловдив и областта

Отброяваме дните от края на октомври, записваме новите неизвестни за коронакризата и броим присъствия и отсъствия. Разговор с Иванка Киркова , началник на Регионалното управление на образованието в Пловдив. За ковид, учениците, учителите и необходимото знание по време на световна пандемия.  Внезапни проверки за спазване на противоепидемичните..

обновено на 28.10.20 в 11:42

Бюджет 2021 е напълно кампаниен и ни чака дългова криза

Повече пари за здравеопазване през 2021 година, и още пари за заплати, запазаване на работни места, това декларираха от правителство за бюджета след като президентът Румен Радев заяви, че той е "разоряващ". Отделени са 1 млрд. 650 млн. лева за домакинствата,  577 млн. за бизнеса, 749 млн. лева свързани с държавните структури, за борба с коронавируса...

обновено на 28.10.20 в 10:37