Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Протестите няма да затихнат, но и няма да свалят правителството

Снимка: БГНЕС

Управляващите и опозицията са в окопна война на изтощение, описа ситуацията социолът Цветозар Томов. По думите му така ще се продължи до следващата криза, която ще се появи. 

"Протестите няма да затихнат, както се надяват управляващите, нито пък ще свалят правителството, както се надяват самите протестиращи". А как ще развие сюжетът зависи от това как управлението ще се справи с очертаващите се здрвни  и икномическаи проблеми през идващата зима. 

Единствената сигурна прогноза, според социолога, е тази, че независимо дали след предсрочни или след редовни избори, в страната ще има ново управление, в което ГЕРБ няма да участва.

Според Цветозар Томов в предизборна ситуация всяка формация от протеста трябва да представи позитивна прогноза за това каква точно програма за България предлага. 

По отношение на новата партия на политическата сцена -  "Републиканци за България"  на Цветан Цветанов - то тя не променя сериозно политическия пейзаж  и ако постигне някакъв успех на предстоящите избори, то ще е за сметка на ГЕРб, коментира социологът. 

А що се отнася за процесите вляво след последния конгрес на БСП Цветозар Томов определи като "достоен за Гинес" фактът, че председателят на европейските социалисти Сергей Станишев остана вън от Националния съвет, което "показва сериозна дистаниця между хората, които определят политиката на тази партия" и европейското й представителство.

Още от категорията

Пловдив ще расте, но не и територията му, според новия ОУП

Два нови парка да бъдат създадени в близките години, предвиждат измененията на Общия устройствен план на Пловдив. Най-вероятно те ще бъдат в североизточната и югозападната част на общината, но точно къде ще се позиционират, ще стане ясно на по-късен етап.  Сега тече общественото обсъждане на плана, а всички материали са публикувани на сайта..

обновено на 20.10.20 в 17:11

Мишо Миховски ни напусна внезапно и рано

Внезапно на 53 години ни напусна нашият колега и приятел Михаил Миховски.  Той беше обвързал целия си живот с новините на Радиото. Мишо, както го наричахме всички в Радио Пловдив и "Хоризонт", търсеше новините във всички обществени сфери - от политиката до рокендрола и Космоса с неповторимо любопитство към всяка област от човешкия живот. Ще го..

обновено на 20.10.20 в 16:55

Надбавки за 70 000 деца в Пловдив, ако отпадне "доходът"

Семейство с едно дете от Пловдив получи отказ от детски надбавки заради надхвърляне на прага от 510 лева за получаването й с 25 стотинки на човек. „Това прозвуча като обида от страна на държавата, защото заради тези 25 стотинки едно дете ще бъде лишено от детски надбавки“ - сподели пред Радио Пловдив Митко Стоянов. По думите му, до..

публикувано на 20.10.20 в 12:15

Още няма противогрипни ваксини, а и едва ли ще стигнат

Очакваме противогрипните ваксини всеки момент, но още ги няма, каза  общопрактикуващият лекар д-р Кирил Еленски. Той уточни, че това са противогрипни ваксини, които са безплатни, и са за хора над 65 години със сериозни заболявания.  За такива случаи ваксините са препоръчителни, въпреки че са прогнозни, а не универсални, защото  все още не е..

обновено на 20.10.20 в 12:10

В Карлово обединяват отделения, за да има легла за Ковид 19

Каква е ситуацията с Ковид 19 в карловскита общинска болница в Карлово. Интервю с управителя д-р Христо Пелев .  На областния кризисен щаб за борба с Ковид 19 в Пловдив бе решено, че ще засили контролирането на мерките на всички нива.  Две са болниците в областта, където се лекуват болни с коронавирус, едната е в Асеновград, другата в Карлово...

обновено на 20.10.20 в 11:04