Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 % е реализацията на завършилите в ТУ - Пловдив

След КСТ се нарежда "Дизай и печатни комуникации" сред желаните специалности

| обновено на 28.09.20 в 14:17

Най-желаната специалност в Техническия университет традиционно е "Компютърни системи и технологии". Новото тази година е, че във филиала на ТУ в Пловдив най-препдочината след компютрите е специалността "Дизайн и печатни комуникации". Това съобщи директорът проф. Въльо Николов, който привества първокурсници с "Добре дошли". Интерес от студентите има и към електроника, електротехника и автоматика. 

Всички зършили бакалавърски и магистърски програми на техниския вуз имат реализация на 100%, отчитат от ръководството за поредна година. "Продължава да има глад за кадри с инженерни дипломи, те даже започват работа още преди да се дипломират при нас", заяви директорът на филиала.

За новата 2020/2021 учебна година обучението ще е 100 % присъствено, без онлайн на този етап. Всички противоепидемични мерки са предприети, като влизането в университет става с маски, лабораториите и залите са дезинфекцирани. "В случай на нужда имаме готовност да преминем към онлайн лекции и упражнения, защото имаме опит", каза проф. Николов.

За първи курс, редовно обучение са записани 450 студенти, бакалавърска степен. За магистрските програми са утвърдени 120 места по държавна поръчка, има и отделно 30 места за докторанти. За последните конкурсът ще бъде обявен през октомври. 

Паралелно с това задочно ще се обучават 100 студенти в 1 курс. През тази учебна година стипендията на Ректора на ТУ-София спечели Стела Стойкова, 3 курс от ТУ, филиал Пловдив. 

Специално обръщение към бъдещите инженери изпрати Българският еврокомисар Мария Габриел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12