Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

100 % е реализацията на завършилите в ТУ - Пловдив

След КСТ се нарежда "Дизай и печатни комуникации" сред желаните специалности

| обновено на 28.09.20 в 14:17

Най-желаната специалност в Техническия университет традиционно е "Компютърни системи и технологии". Новото тази година е, че във филиала на ТУ в Пловдив най-препдочината след компютрите е специалността "Дизайн и печатни комуникации". Това съобщи директорът проф. Въльо Николов, който привества първокурсници с "Добре дошли". Интерес от студентите има и към електроника, електротехника и автоматика. 

Всички зършили бакалавърски и магистърски програми на техниския вуз имат реализация на 100%, отчитат от ръководството за поредна година. "Продължава да има глад за кадри с инженерни дипломи, те даже започват работа още преди да се дипломират при нас", заяви директорът на филиала.

За новата 2020/2021 учебна година обучението ще е 100 % присъствено, без онлайн на този етап. Всички противоепидемични мерки са предприети, като влизането в университет става с маски, лабораториите и залите са дезинфекцирани. "В случай на нужда имаме готовност да преминем към онлайн лекции и упражнения, защото имаме опит", каза проф. Николов.

За първи курс, редовно обучение са записани 450 студенти, бакалавърска степен. За магистрските програми са утвърдени 120 места по държавна поръчка, има и отделно 30 места за докторанти. За последните конкурсът ще бъде обявен през октомври. 

Паралелно с това задочно ще се обучават 100 студенти в 1 курс. През тази учебна година стипендията на Ректора на ТУ-София спечели Стела Стойкова, 3 курс от ТУ, филиал Пловдив. 

Специално обръщение към бъдещите инженери изпрати Българският еврокомисар Мария Габриел.

Галерия

Още от категорията

Пловдив ще расте, но не и територията му, според новия ОУП

Два нови парка да бъдат създадени в близките години, предвиждат измененията на Общия устройствен план на Пловдив. Най-вероятно те ще бъдат в североизточната и югозападната част на общината, но точно къде ще се позиционират, ще стане ясно на по-късен етап.  Сега тече общественото обсъждане на плана, а всички материали са публикувани на сайта..

обновено на 20.10.20 в 17:11

Мишо Миховски ни напусна внезапно и рано

Внезапно на 53 години ни напусна нашият колега и приятел Михаил Миховски.  Той беше обвързал целия си живот с новините на Радиото. Мишо, както го наричахме всички в Радио Пловдив и "Хоризонт", търсеше новините във всички обществени сфери - от политиката до рокендрола и Космоса с неповторимо любопитство към всяка област от човешкия живот. Ще го..

обновено на 20.10.20 в 16:55

Надбавки за 70 000 деца в Пловдив, ако отпадне "доходът"

Семейство с едно дете от Пловдив получи отказ от детски надбавки заради надхвърляне на прага от 510 лева за получаването й с 25 стотинки на човек. „Това прозвуча като обида от страна на държавата, защото заради тези 25 стотинки едно дете ще бъде лишено от детски надбавки“ - сподели пред Радио Пловдив Митко Стоянов. По думите му, до..

публикувано на 20.10.20 в 12:15

Още няма противогрипни ваксини, а и едва ли ще стигнат

Очакваме противогрипните ваксини всеки момент, но още ги няма, каза  общопрактикуващият лекар д-р Кирил Еленски. Той уточни, че това са противогрипни ваксини, които са безплатни, и са за хора над 65 години със сериозни заболявания.  За такива случаи ваксините са препоръчителни, въпреки че са прогнозни, а не универсални, защото  все още не е..

обновено на 20.10.20 в 12:10

В Карлово обединяват отделения, за да има легла за Ковид 19

Каква е ситуацията с Ковид 19 в карловскита общинска болница в Карлово. Интервю с управителя д-р Христо Пелев .  На областния кризисен щаб за борба с Ковид 19 в Пловдив бе решено, че ще засили контролирането на мерките на всички нива.  Две са болниците в областта, където се лекуват болни с коронавирус, едната е в Асеновград, другата в Карлово...

обновено на 20.10.20 в 11:04