Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месец на Джани Родари започва в Куклен театър - Пловдив

От първи октомври в Пловдивския куклен театър започва месец на Джани Родари, посветен на на 100-годишнината от рождението му. 

Във фестивалните дни ще се представят   куклени представления  по пиеси на Джани Родари от тетарите в Пловдив, София, Варна, Шумен и Сливен, творчески работилници за деца  и детски конкурс. 

Домакините от Кукления театър в Пловдив ще се включат с премиерния спектакъл "Кученцето, което не можеше да лае" с режисьор Веселин Бойдев.  В него за първи път в практиката на театъра ще се  ще се включи и  луп стейшън , начин на записване  и наслагване на  музика, а декорът ще бъде като  като музикален инструмент.  "Доколкото знам, това ще се случи за първи път в историята на българския куклен театър, в нашия случай музиканти ще са актьорите, а техните музикални инструменти ще са куклите и сценичния декор", казва директорът на театъра Петър Влайков.

Между гостуващите спектакли е и радващия се на  силен интерес "Професия лъжец" на Варненския театър с режисьор Теди Москов. 

В началото на фестивала, Кукленият театър ще обявяви детски конкурс за написването на приказка, стихотворение, и рисунка, журирани от  писателката Димана Йорданова  и ученици от Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив и Националното училище за сценични и екранни изкуства .  Детските рисунки ще бъдат изложени във фоайето на театъра с благотворителна цел. 

Ще бъдат проведени няколко творчески работилници за деца за развиване на въображението, защото по думите на Джани Родари :" Ако бяхме положили толкова усилия за развитие на въображението, колкото за развитие на логиката, щяхме да живеем във фантастичен свят". В тях ще се изработват кукли, предмети и герои от плодове и зеленчуци , вдъхновени от сборника "Приказки по телефона", "Приключенията на Лукчо"  и музикално- движенчески  импровизационни игри за деца по приказки на Джани Родари. 

Специално за родителите ще се състои и среща с детския психолог и логопед Ивелина Стаменова с представяне на книгата Родари "Граматика на фантазията".  

Фестивалът е финансиран от Министерството на културата по спечелен проект и се провежда със съдействието на Сдружението  с нестопанска цел Международен куклено-театрален фестивал “Двама са малко – трима са много” и под егидата на Италианския културен институт.

Идеята на театъра е всяка година да се провежда фестивален месец, посветен на творчеството на отделен писател. 

В звуковия файл е интервюто с Петър Влайков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефан Цанев е гост в "Срещи" тази събота

С госта ми Стефан Ценев се срещнахме дни след неговата 88 годишнина. Първото, което ми каза: Истините не са вкусни....  И потекоха размисли за времето, човека, българина... демокрацията....  Поетът пожела да завърши с вопъла: "Човече, откъсни очи от земния бит и погледни нагоре към звездите... и може би няма да живееш толкова глупаво!..

публикувано на 13.09.24 в 18:31

Пловдив посреща Райна Кабаиванска на Античния театър

Фестивалът OPERA OPEN завършва с блестящ акцент в юбилейната година на Райна Кабаиванска - 2024 г. На Античния театър гостува световната оперна прима и седем международно известни артисти от нейната школа. Александрина Михайлова, Бая Саганелидзе, Вероника Симеони, Мила Михова, Рейналдо Дроз, Тони Незич и София Соловий ще преведат публиката през..

публикувано на 13.09.24 в 17:55

Театър „Хенд“ открива сезона със спектакъла „Писмото“

Пловдивският театър „Хенд“ открива 15-тия си юбилеен сезон със спектакъла „Писмото“ на световноизвестния майстор на комедията Паоло Нани.  Заради неповторимия му стил и брилянтни актьорски превъплъщения той е титулован като един от най-великите клоуни в света. Спектакълът, който гостът ще представи пред публиката, е известен още и като..

публикувано на 13.09.24 в 08:34

Представят "Оскар и розовата дама" на "Сцена на кръстопът"

В рамките на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ Театър 199 „Валентин Стойчев“ представя спектакъла „Оскар и розовата дама“ от Ерик Еманюел Шмит.  Постановката е на Стефан Спасов, сценография Нина Пашова, а музиката е на Милен Кукошаров.  Участват Мария Стефанова, носител на Награда Аскеер ‘24 за водеща женска роля, и..

публикувано на 13.09.24 в 08:31

Две постановки на столични театри в "Сцена на кръстопът"

Два спектакъла ще бъдат представени в третата фестивална вечер в рамките на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът". И двете постановки са на столични театри.  В голямата зала на Драматичен театър Пловдив трупата на Малък градски театър "Зад канала" - София ще изиграе "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев с режисьор Бина..

публикувано на 12.09.24 в 07:25