Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Субсидията за земеделските производители е капка в морето

Фермерът Красимир Кумчев сподели в ефира на Радио Пловдив, че всяка година в земеделието си имат по един Ковид 19. Това могат да бъдат градушки, слани или суша, както се оплакват стопаните от Североизточна България. Това са само някои от причините за драстично намаляване на добивите.

„Българският селянин е корав човек и успява да се справи. В условията на пандемия, която незнайно до кога ще продължи много обърка нещата. Твърдя, че 80% от плодовете, зеленчуците и месото са внос. По някаква причина, включително и пандемична можем да се окажем само с няколко артикула в магазините - хляб и тестени изделия, с които нямаме проблем.“

Г-н Кумчев посочи, че проблемите на земеделските производители са различни. 100 милиона за фермерите са само глътка въздух, те са капка в морето. Става дума само за закупуване на семена, с подготовка на разсади и осигуряване на нормална година. За съжаление стопанските производители в ЕС не са поставени в еднаква конкурентна среда. Причината е, че субсидийте са разпределени неправилно. Естествено е страните с 2-3 пъти по-висока субсидия да си позволят по-ниски цени.

Интервюто с фермера Красимир Кумчев е в звуковия файл.


Още от категорията

Пловдив ще расте, но не и територията му, според новия ОУП

Два нови парка да бъдат създадени в близките години, предвиждат измененията на Общия устройствен план на Пловдив. Най-вероятно те ще бъдат в североизточната и югозападната част на общината, но точно къде ще се позиционират, ще стане ясно на по-късен етап.  Сега тече общественото обсъждане на плана, а всички материали са публикувани на сайта..

обновено на 20.10.20 в 17:11

Мишо Миховски ни напусна внезапно и рано

Внезапно на 53 години ни напусна нашият колега и приятел Михаил Миховски.  Той беше обвързал целия си живот с новините на Радиото. Мишо, както го наричахме всички в Радио Пловдив и "Хоризонт", търсеше новините във всички обществени сфери - от политиката до рокендрола и Космоса с неповторимо любопитство към всяка област от човешкия живот. Ще го..

обновено на 20.10.20 в 16:55

Надбавки за 70 000 деца в Пловдив, ако отпадне "доходът"

Семейство с едно дете от Пловдив получи отказ от детски надбавки заради надхвърляне на прага от 510 лева за получаването й с 25 стотинки на човек. „Това прозвуча като обида от страна на държавата, защото заради тези 25 стотинки едно дете ще бъде лишено от детски надбавки“ - сподели пред Радио Пловдив Митко Стоянов. По думите му, до..

публикувано на 20.10.20 в 12:15

Още няма противогрипни ваксини, а и едва ли ще стигнат

Очакваме противогрипните ваксини всеки момент, но още ги няма, каза  общопрактикуващият лекар д-р Кирил Еленски. Той уточни, че това са противогрипни ваксини, които са безплатни, и са за хора над 65 години със сериозни заболявания.  За такива случаи ваксините са препоръчителни, въпреки че са прогнозни, а не универсални, защото  все още не е..

обновено на 20.10.20 в 12:10

В Карлово обединяват отделения, за да има легла за Ковид 19

Каква е ситуацията с Ковид 19 в карловскита общинска болница в Карлово. Интервю с управителя д-р Христо Пелев .  На областния кризисен щаб за борба с Ковид 19 в Пловдив бе решено, че ще засили контролирането на мерките на всички нива.  Две са болниците в областта, където се лекуват болни с коронавирус, едната е в Асеновград, другата в Карлово...

обновено на 20.10.20 в 11:04