Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ковид мерките в училищата трябва да се променят

Д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС


„Правилно беше да се отворят училищата и учебната година да е присъствена. Не беше правилно изобщо училищата и детските градини да се затварят. Както не беше правилно да се забраняват плановите операции и имунизациите. Ние ще имаме много тежки последици не от коронавирус, а от нелекуване на други заболявания и забавени имунизации. Мисля, че заплахата за училищата не е толкова Covid-19 и неговото разпространение, колкото карантинните мерки, които се предприемат. Неправилно е да се поставят под карантина цели паралелки, ако в тях има само един ученик с положителна проба. Защото в един момент, няма да се знае кой клас до къде е стигнал“, това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Стойчо Кацаров, председател на Център за защита правата в здравеопазването.

Той смята, че под карантина трябва да се поставят класове, когато има повече случаи на заразени с коронавирус.

Доктор Кацаров коментира и данните, които се обявяват ежедневно на заразени с Covid-19 в цялата страна. Според него те не са коректни.

„Всички ние сме много объркани от противоречивата информация, която получаваме от здравните власти месеци наре, в това число и недостиг на обективни данни. Здравните власти не са съобщили броя на хората, които вече са се срещали с вируса, а изминаха вече шест месеца от началото на така наречената епидемия. Ние знаем броя на положителните лабораторни проби, който е 20 000. Обърнете внимание – ние не сме сигурни дали това са 20 000 случая или в тях са и повторните проби на хора, които вече са имали положителен резултат“, заяви доктор Стойчо Кацаров.

Той коментира още, че такъв тип инфекция не може да бъде спряна.

„Тя може да бъде само забавена, ако се прилагат определени мерки. Има смисъл да се забавя разпространението, когато има опасност здравната система да не може да поеме всички случаи. В България засега не се налага да се затягат противоепидемичните мерки, от гледна точка на капацитета на здравната система“, обясни доктор Кацаров.

Бившият заместник-министър на здравеопазването посочи, че не очаква значима промяна в данните на заразените през следващите месеци. Той подчерта, че е необходимо мерките в образователната система да се преосмислят, защото съществуващите могат да бъдат фатални за подготовката на учениците, особено на тези в 7 и 12 клас.

Цялото интервю с доктор Стойчо Кацаров можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

УХТ разработва продукти за укрепване на имунитета след Covid

Към хранително-вкусовата индустрия през погледа на науката по време на пандемия от Ковид-19, разговор със заместник-ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Галин Иванов. Той разказва в интервю за Радио Пловдив за най-новите им проекти с европейско и национлно съфинансиране. Университетът по хранителни технологии ще си..

публикувано на 04.03.21 в 10:28

Първият мамологичен център BreatUnit ще заработи от 15 март

Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – BreastUnit открива УМБАЛ „Св. Георги”. Центърът е първият в Пловдив и четвърти в страната – останалите три са в София. Доц. д-р  Ваня Узунова е ръководител на новото звено, където се правят прегледите от понеделник до четвъртък. Центърът предлага мултидисциплинарен..

публикувано на 04.03.21 в 09:09

Българи от 5 европейски столици в ефира ни за 3 март

Три дни 3-ти март за българирте в 5 европейски столици - Будапеща, Прага, Братислава, Рим и Берлин. Общото честване на празника, макар и онлайн, е по идея на Борислав Петранов от Българския културен институт (БКИ) в Берлин .  Той и д иректорът на БКИ в Рим Жана Яковлева разказаха в ефира на празничното предаване "Ден след ден": "Идеята ми дойде..

публикувано на 03.03.21 в 17:24

Заразените се увеличават, защото хората не се пазят

Пореден ден на увеличение на заразените с Covid-19 у нас. На какво се дължи повишението и трябва ли се въведат отново по-строги противоепидемични мерки – темата проследяваме с доктор Костадин Чифлигаров от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“, а също и заместник-председател на РК на БЛС-Пловдив. „Днес ни..

публикувано на 03.03.21 в 11:48

Малко трябва, за да сме достойни наследници на предците ни

Свободата днес. И уроците на историята - помним ли ги и следваме ли ги? На 3 март в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив разговаряме с доктор Милен Врабевски, основател и председател на Фондация „Българска памет“, а също собственик и изпълнителен директор на най-голямата научно-изследователска организация в Югоизточна Европа. Инициатор е на..

публикувано на 03.03.21 в 11:21