Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковид мерките в училищата трябва да се променят

Д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС


„Правилно беше да се отворят училищата и учебната година да е присъствена. Не беше правилно изобщо училищата и детските градини да се затварят. Както не беше правилно да се забраняват плановите операции и имунизациите. Ние ще имаме много тежки последици не от коронавирус, а от нелекуване на други заболявания и забавени имунизации. Мисля, че заплахата за училищата не е толкова Covid-19 и неговото разпространение, колкото карантинните мерки, които се предприемат. Неправилно е да се поставят под карантина цели паралелки, ако в тях има само един ученик с положителна проба. Защото в един момент, няма да се знае кой клас до къде е стигнал“, това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Стойчо Кацаров, председател на Център за защита правата в здравеопазването.

Той смята, че под карантина трябва да се поставят класове, когато има повече случаи на заразени с коронавирус.

Доктор Кацаров коментира и данните, които се обявяват ежедневно на заразени с Covid-19 в цялата страна. Според него те не са коректни.

„Всички ние сме много объркани от противоречивата информация, която получаваме от здравните власти месеци наре, в това число и недостиг на обективни данни. Здравните власти не са съобщили броя на хората, които вече са се срещали с вируса, а изминаха вече шест месеца от началото на така наречената епидемия. Ние знаем броя на положителните лабораторни проби, който е 20 000. Обърнете внимание – ние не сме сигурни дали това са 20 000 случая или в тях са и повторните проби на хора, които вече са имали положителен резултат“, заяви доктор Стойчо Кацаров.

Той коментира още, че такъв тип инфекция не може да бъде спряна.

„Тя може да бъде само забавена, ако се прилагат определени мерки. Има смисъл да се забавя разпространението, когато има опасност здравната система да не може да поеме всички случаи. В България засега не се налага да се затягат противоепидемичните мерки, от гледна точка на капацитета на здравната система“, обясни доктор Кацаров.

Бившият заместник-министър на здравеопазването посочи, че не очаква значима промяна в данните на заразените през следващите месеци. Той подчерта, че е необходимо мерките в образователната система да се преосмислят, защото съществуващите могат да бъдат фатални за подготовката на учениците, особено на тези в 7 и 12 клас.

Цялото интервю с доктор Стойчо Кацаров можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33