Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив ще си сътрудничи с пет университета

3
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

Кметът Здравко Димитров и ректорите на 5-те най-големи университети в Пловдив подписаха меморандум за сътрудничество за академично регионално развитие, който е отворен за участие и на други вузове. 

Подписи под документа сложиха ректорите на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева, на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. Румен Младенов, на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов, на Аграрния университет  проф. Христина Янчева и на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство проф. Тони Шекерджиева-Новак.

„Пловдив е студентски град. Целта на този документ е взаимно да си помагаме за реализацията на студентите в намирането на работа в различни професионални сфери, най-вече икономиката“, посочи кметът, като подчерта, че Пловдив и Тракия икономическа зона се развиват най-добре икономически в страната.

„Пловдивските университети отдавна обменят идеи, преподаватели и програми, но сега, с обединени усилия, ще можем да подготвим общи програми по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, посочи ректорът на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева.  

Ректорът на АМТИИ проф. Тони Шекерджиева-Новак добави, че друг важен фактор за задържането на младите хора в града, освен създаването на възможности за кариерно развитие, е и средата на живот. „Ако искаме да запазим и студентите, и работещите хора в Пловдив, трябва да осигурим условия за развитие на изкуството и да им създадем добра среда за живот", посочи тя.

Ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов допълни, че с общи усилия общината и вузовете могат да привлекат повече финансиране от Европа. „За образование финансовият ресурс от европейските програми е на практика неограничен. Така можем да подготвим нови научни програми и да привлечем повече студенти“, заяви Стоянов.

Ректорите и на 5-те университета допълниха, че новата учебна година е стартирала при стриктно спазване на мерките против разпространението на КОВИД-19, като са разработени смесени програми както за присъствено, така и за онлайн обучение. 

На 28 октомври Медицинският и Аграрният университети готвят общо честване на 75-та годишнина от своето създаване. В празничната програма е включено шествие от община Пловдив до пл. "Съединение", молебен и водосвет. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици с 97 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки; туристически..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Възстановяват фермата за глухари в Девин

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на популацията на..

публикувано на 23.04.24 в 17:03