Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Шах Капричо 2“ на Янко Ненов се открива в галерия „Дяков“

Изложба на Янко Ненов ще се открие в галерия „Дяков“. Тя е продължение на завладяващите истории на неговите шахматни фигури  в графичния цикъл „Шах Капричо 2“,  първа част от който той  представи в галерията през октомври 2019г.  Те са вдъхновени от офортите на Гоя „Капричи“. 

Художникът работи  върху тях повече от две години. „Капричо“ означава „каприз“. Играта шах се подчинява на строги правила и не допуска никакви капризи- нито на играещите я, нито пък в правилата. А в своя графичен цикъл Янко Ненов прави точно обратното- дава свобода в поведението на фигурите от строгата игра! Пешката, а не царят или царицата е важната фигура! Персонажите в творбите му живеят живот, различен от този в играта, те са капризни, те летят, танцуват, опиянени от свободата на движението, отдадени на радостта…“

Янко Ненов работи с дърво, камък, живопис, рисунка, акварел, вдъхва живот на стари предмети от бита. Реализирал е десетки самостоятелни изложби и представителни участия в общи изложби у нас и в чужбина в Европа, Канада и Япония.

Двукратен носител  е на „Награда Пловдив“ за изобразително изкуство,  носител е на годишни награди на Дружеството на пловдивските художници и на Годишната награда на Галерия „Дяков“ в 2011г.

Галерия

Още от категорията

OPERA OPEN с четири премиери - на Античния и Бунарджика

Един от най-разпознаваемите извън България културни фестивали на Пловдив – OPERA OPEN – се готви за среща с публиката след почти една година тишина на сцената заради COVID-19. Днес ръководството на Държавната опера под тепетата представи програмата му, наречена „амбициозна“ от музикалния директор Диан Чобанов заради 4-те премиери.   И..

публикувано на 12.04.21 в 15:58

Преге - предаване за света на книгите, 10 - 16 април

В предаването за книги на Радио Пловдив на 10. 04. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ ( нови книги ) Роман за Лисан. 289 стр., тв.к., ок. 4А, Изток-Запад, 2021. Кирил Христов. Затрупана София. 248 стр., ок. 3А, Кръг, 2021. Александър Секулов. Скитникът и синовете. 256 стр., ок...

обновено на 12.04.21 в 11:30

Ново помагало с неизвестни факти и теории за България

Втората част на „Моята България“, вече, е факт. Това е и по-подробното издание на учебното помагало, чиято първа част излезе през 2018-та година и беше предназначена за по-младите читатели. Интересните тези и изследвания, застъпени в 40-те теми, обхващат времето от праисторическата епоха по българските земи до рухването на..

обновено на 11.04.21 в 11:16

В "Срещите" - за изборите, които правим, и българските нрави

Тази събота в „Срещите” си говорим с доц. Илия Кожухаров за нас българите в  следизборното време.  Защо гредата в окото на другия е ключовата парола в днешния ни политически живот?  Подпираме се на размислите, тревогите, вижданията на мъже като Стоян Михайловски, Георги Данаилов, Мигел де Унамуно, Славомир Мрожек. Даже и до Еклесиаста стигнахме...

обновено на 10.04.21 в 11:42

Музеят на авиацията показва уникални снимки

Музеят на авиацията отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката, 42 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов и 60 години от първия успешен полет в Космоса. По случай празника посетителите на Музея ще имат възможност да разгледат фотоизложбата „Когато илюминаторът беше хоризонт“. „Тя представя част..

обновено на 09.04.21 в 13:52