Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки град се развива край река, знае новият собственик на Адата

| обновено на 01.10.20 в 16:36
Снимка: Wikimapia

Строителният предприемач Ангел Куков е новият собственик на остров Адата в река Марица. 

Това е станало преди дни, като той го е купил от наследниците на търговеца и дарител Константин Хаджикалчев, един от най-богатите българи преди Втората световна война. 

Куков вече притежава около 85 дка от всички 90 дка на острова, а останалите 5 дка са общинска собственост. 

Пред Радио Пловдив Ангел Куков, който притежава "Акваленд"-а в ЖР „Тракия“, потвърди за сделката, но отказа да разкрие плановете си какво ще се случва на острова.

"Сделката стана миналата седмица. От миналата година я работим. Много е рано да коментираме каквото и да е било", заяви Ангел Куков.

На въпрос защо точно Адата е купил, той отговори: "Защото, по принцип, всеки един град се развива покрай реките. Какво му е на остров Адата? Кое не е занемарено?". 

До Балканската война остров Адата е популярен сред пловдивчани като място за събори и пикници край реката, както и като място за зеленчукови градини. От години обаче е занемарен и пустеещ район, популярен най-вече за незаконна сеч.

Остров Адата отново придоби популярност, след като стана част от апликационната форма, с която Пловдив спечели домакинството на Европейската столица на културата миналата година. По план на частния остров трябваше да се случат различни артистични прояви – от пърформанси, през арт инсталации до екологични прояви, посветени на реката и нейната социализация. Почти нищо от плановете обаче не се реализира, като едно от обясненията бе, че проявите на фондация „Пловдив ЕСК“ не са съгласувани със собствениците на Адата.

Първоначално островът е собственост на банкера Константин Хаджикалчев, а по-късно е национализиран. Реституиран е през 1999 г., но през 2005 г. наследниците заведоха дело срещу държавата, а през 2014 г. Конституционният съд върна острова в частни ръце.

Най-големият остров на река Марица е с обща площ от около 90 дка, от които 5 дка са на общината, а останалото е частна собственост. През острова е построен мост, който вече е в окаяно състояние. До него има запазени шлюзове от времето, когато Марица е трябвало да бъде плавателна река.

Островът е защитена зона от екологичната мрежа НАТУРА 2000, където гнездят много видове птици.

Според новия Общ устройствен план на Пловдив, който се очаква да бъде приет скоро, остров Адата се определя като зона за спорт и атракции с 80 % озеленяване и 20 % ниско строителство. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29