Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато доверието е подкопано, идват наказателните мерки

12 години след приемането на България в ЕС все още е в сила Механизмът за сътрудничество и проверка, иначе казано контролът дали страната ни отстранява пречките пред върховенството на закона.

Във вчерашния доклад на ЕК България е критикувана за недостатъчни действия срещу корупцията по високите етажи на властта, липсата на отчетност на главния прокурор, както и за липсата на прозрачност при собствеността на медиите и атаки срещу журналисти. Темата коментира Светослав Терзиев, журналист от вестник „Сега“.

Светослав Терзиев заяви, че докладът на ЕК е написан дипломатично, но това е характерно за езика на брюкселските институции. Сега механизмът за контрол продължава да действа. Резолюцията, която се очаква да се гласува ще постави управляващите в трудно положение. Посочват се редица факти и проблеми, включително и исканията на протестиращите за оставки. Тази резулюция ще се гласува в ЕП на 5 октомври. ЕП изговаря нещата по-открито. Едно от исканията в проекторезулюцията е за финансови санкции. ЕС заседава днес и утре, ще приеме формула за обвързване на бюджета с правилата за върховенството на закона. Става дума за много големи суми, не само за текущия европейски блюджет от 750 милиарда евро. Донорите постават въпроси за потъване на парите в бездънните джобове на корумпирани правителства.

Възможно ли е България да бъде санкционирана?

Терзиев посочи, че е куриоз е да настояваш за спиране на парите за твоята държава. Хората смятат, че парите не стигат до тях. Става дума не за хляба на хората, а за хайвера на богатите.

Истита е, че когато доверието е подкопано, тогава влизат наказателните мерки. България беше наказана през 2008 г.- тогава имаше една схема за батко и братко. Тогава загубихме 200 мил. евро, но България не се поучи и поправи. Сега обстановката е свързана с корупция на най - високо равнище и пълна безнаказаност. Има бетонирана защина точно на такива управляващи, а прокуратурата помага за виреенето на крадлива среда.

Главният прокурор е в центъра на вниманието. Той представлява един безотчетен фактор, натоварен с големи пълномощия. Може по свои избор да решава кой да разследва. Избира предимно такива, които критикуват правителството.

Интервюто с журналиста Светослав Терзиев е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08

Музеят в Батак подготвя 60 години от обявяването му за град

Историческият музей в Батак обявява дарителска кампания, в която гражданите на града могат да допринесат за обогатяване на архива му със снимки и документи. Целта е да се получи допълнителна информация за развитието на Батак.. Това се случва по повод 60 години от обявяването на Батак за град, а дареното от гражданите ще обогати колекциите..

публикувано на 13.08.24 в 09:38
Арман Бабикян

Няма никакво значение кой разпределя порциите

Арман Бабикян, експерт по политически PR  и съосновател на движението "Ние идваме",  с коментар за политическата ситуация след номинацията на новия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева и предстоящите избори през октомври в програма "Точно днес".  Според него има едно основно неразбиране, за да тръгне политическият процес напред.  "Това, което..

публикувано на 12.08.24 в 12:11

Доброто прави хората щастливи

В това е убедена  Стела Балджиева, която стана носител на приза в категория "Добротворчество" в тазгодишния конкурс "Пловдив - град на доброто" за платформата "Rent-a-baba", който близо година набира голяма популярност.  На път е обаче и втори проект -„Баба по Viber", за който Стела разказа в програма "Точно днес“. " Идеята е за българите от..

публикувано на 12.08.24 в 09:47