Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксина за Ковид 19 ще има през 2021, да се пазим днес

Акад. Богдан Петрунов
Снимка: Георги Нейков, БНР

Ковид 19 и очакваното настъпление на грипните вируси.  Как се развива спорът  за маските и популационния имунитет. В програма "Точно днес" разговор с академик Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Академик Петрунов каза, че въпросът с поставяне на маските във време на епидемия е безспорен. "Много отдавна, категорично е доказано, че маските предпазват при вирусните инфекции, които се предават по въздушно - капков път", уточни Петрунов. Той уточни, че не е правилно към този факт да има съмнение. Маската е важно да се поставя над носа и под брадичката. 

По повод на носенето на маските в градските автобуси, академик Петрунов каза, че за нас българите много често правилата не важат. "Дори на има проверки, веднага започват скандали, ние сме типични представители на общество, което никога не приема правила, ние трябва да докажем себе си", смята академик Петрунов. 

Имунитетът и Ковид 19: "Много трудно се създава имунитет, за съжаление се показа след проучване, че само до 10 % от хората  в различни страни носят антитела, в резултат на контакт с вируса. Не виждам ваксина по - рано от края на 2021 година. Единстеното, което ни остава при липсата на ваксина е правилото за маските, редовното миене на ръце и избягване на социалните контакти. Всичко друго са приказки." 

Настъпването на грипните вируси и Ковид 19: "Ситуацията безспорно ще се усложни. Поне да използваме възможността да си поставим грипна ваксина. Тя засилва имунитета ни към грипните щамове. Аз лично винаги си поставям ваксина.

Българските джипита са изправени пред голямо предизвикателство, да се надяваме те да получат поне новите тестове за различаването на коронавируса от грипните вируси."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10